torsdag 15 februari 2018

Kommer kommunerna att vräka invandrare 1 mars?

Sedan bosättningslagen infördes 1 mars 2016 har Sveriges kommuner blivit tilldelade 60 000 nyanlända. Efter två år går Migrationsverkets ersättning ut och det blir då kommunerna som får ta det fulla ekonomiska ansvaret för dessa personer. Från och med 1 mars 2018 går de första korttidskontrakten ut. Nu är frågan var de nyanlända ska bo därefter. Frågan är vad som kommer att hända?

I etableringslagen nämns att en etableringsplan ska omfatta högst 24 månader, men det är inte supertydligt, att det har någon bäring på bosättningslagen. Efter de 24 månaderna så
är det kommunens ansvar enligt Socialtjänstlagen. Det är bara de personer som är långt från verkligheten som kan skapa en sådan lag. Att 24 månader skulle räcka för en flyktings självförsörjning och möjligheter till att skaffa bostad, är inte optimistiskt – det är ren och skär dumhet!  
Är tanken att flyktingarna själva ska ordna boende? Det låter kanske bra i teorin, men hur många av dem kan ordna eget boende efter två år – i synnerhet i storstadsregionerna?
 
För kommunerna närmare sig nu skörden för den märkliga bosättningslagen och valet står mellan pest och kolera. Antingen fortsätter kommunerna att betala för deras existens intill dagen de dör (om gärna med forskning som visar på att invandrare i någon betydande andel klarar av att bli självförsörjande). Eller så sparkar kommunerna ut dem. För de lägenheter/bostadsrätter väntar en saftig nota för totalsanering av dessa. Fakta här!

Visst är det bra med ett land som inte gör skillnad på folk! Svenskar blir vräkta, samt hamnar allt längre ned i bostadskön. Gamla får klara sig själva framöver, när hemmen görs om till bostäder. Allas lika värde, och allt det där...Rädda sig den som kan.

Ingen fattar faktiskt inte hur detta ska kunna gå till. Riksdagens sanslösa politik som de nu överlämnar till kommunerna att lösa.
Inser inte sjuklövern att det fattas bostäder och att pensionsräddarna visar sig vara en belastning, snarare än en tillgång. Undrar när sjuklövern ska börja snacka kostnader på allvar? För det går inte att låtsas som att allt är bra i en evighet. Det behövs nog en hel del luktsalt och uppvaknande för vår riksdagsmän. Trots allt klarar inte de flesta välfärdsmigranterna av, att klara sig av egen kraft i Sverige, så har sjuklövern skapat en riktigt giftig soppa och man är helt medvetna om det.
 
Jesper Schönberg är är lokalförsörjningschef i S-styrda Haninge kommun:
”Min uppfattning är ju att alla kommuner sitter med samma problem. Vi ser ju nu när det börjar närma sig att det är relativt få som klarat av att skaffa sig en egen bostad. Det är ju ofta barnfamiljer det rör sig om som man inte utan vidare kan slänga ut.
Man kan inte ställa de nyanlända på gatan – men på samma gång skulle det kunna reta upp de som står i det kommunala bostadsbolagets kö om de nyanlända får bo kvar i lägenheter även efter de två åren.”
 
Foliehatten funderar över vad Jesper säger: göra skattebetalarna och väljarna (ännu mer) rasande? Kasta ut massor av migranter på gatan? Antagligen hoppas makten på lösningen "samarbetande media", så att det inte når skattebetalarna, att de tänker låta dem bo kvar...

Nacka kommun tycks inta en hårdför linje ”de ska flytta ur lägenheterna” och säger att man inte har några andra boenden ordnade för dem. Det här påstod de också i samband med mannen med tre fruar som det köptes tre bostadsrättslägenheter för i Nacka. Efter två år skulle denna familj få flytta ur lägenheterna. Frågan var de skulle flytta då, lämnades obesvarad.
Tar vi exemplet från Nacka med man, tre fruar och 16 barn så kommer aldrig den familjen att bli självförsörjande och därmed inte kunna skaffa en eller tre lägenheter. Mannen är 57 år och har då tio år till pension och fruarna är 40, 40 och 43. Det blir bra många år de ska ha bostad. Många har påpekat att Ahmad Suliman(Nackamannen) måste vara en extremt rik person eftersom han skaffat sig tre, nästan 20 år yngre fruar i Syrien och han tycker det inte är provocerande, att han och hans frurar ska bli försörjda i Sverige. Att Ahmad Suliman är en man med krav på bra levnadsstandard, är något han också hunnit demonstrera under sin korta vistelse i Sverige. När han i oktober förra året ansökte om asyl fick han bo på turisthotellet Big Moose i Åsarna. Men hotellrummen och restaurangen uppfyllde inte den standard som Ahmad Suliman förväntade sig när han köpt en resa till Europa. Tillsammans med andra asylsökare klagade han i lokaltidningen LT den 13 oktober, på att städarna inte var tillräckligt snabba med att städa upp efter dem.

Det här blir intressant att följa upp. Kommer Nacka, och andra kommuner, börja vräka flyktingar den 1 mars 2018? Erbjuda platser på vandrarhem åt familjer kanske, som i fallet när andra familjer vräks från sina hem?
Foliehatten undrar om inte Nacka kommun i Ekots inslag vill framstå som hårda och visa(valår) kommuninvånarna att man inte kommer ta något ansvar utöver det man tvingats till av regeringen. Möjligen vill man också sända en signal till flyktingarna som nu bor där och fått sina lägenheter genom anvisningarna, att de måste själva se till att ordna eget boende för annars kommer de att vräkas.

Även Lidingö kommun har informerat invandrarna, att de måste flytta ut när två år har gått. Enligt uppgift cirkulerar ett flygbrev där det står ”vi fick också en muntlig besked att vi får bo i lägenheterna tillsvidare.” Ordet ”tillsvidare” är något de understryker i meningen. I bladet står det att ”de vill bara ta våra lägenheter” samt frågan om ”Lidingö stad fuskar oss?” 
Givetvis anser MP, att det är orimligt att personer som varit kort tid i Sverige ska kunna hitta nytt eget boende i Lidingö och att invandrarna måste flytta, vilket enligt partiet strider mot bosättningslagen. De har därför valt att överklaga beslutet till förvaltningsrätten, där frågan om hur lagen ska tolkas nu ska avgöras.

På nätet kommenteras det mycket om denna lag. Tar med en som säger mycket: ”blir så jä..a förb...ad!!! min son som är rullstolsburen efter en bilolycka inte får en lägenhet nära mig (som kunde hjälpa honom GRATIS i allt) för massa, massa, massa "nyinkomna" går före!!! JA!!! Blir så jäv.a förba...d!!!”

Men när det väl blir ”dagen D” så kommer kommunen vika sig gissningsvis, det blir lättare att bara betala och köpa nya bostäder eller modulhus för de nya flyktingar som anvisas än att börja vräka de som redan bor där och behöva hantera den situationen.
Det är väldig osolidariskt emot de svenskar som står i bostadskön, om lyxflyktingarna skall få bostad bara efter 2 år. Man får verkligen hoppas att kommunerna väljer att tolka lagen korrekt, dvs att flyktingen skall avhysas efter 2 år.

Det bekvämaste för kommunerna blir att låta flyktingarna bo kvar. Att ställa barnfamiljer på gatan funkar inte och att behöva leta vandrarhemsplatser etc. som nödlösning blir arbetskrävande, om det ens finns sådana platser i tillräcklig mängd i kommunerna.

Ensamma män kanske blir lättare att ställa på gatan, men även där kanske det lättaste blir att låta dem bo kvar i lägenheter/modulhus. Rent praktiskt lär det bli svårt att få de här männen att ens kontakta härbärgen för att lösa en akutsituation efter vräkning Sedan lär det bli mycket jobbiga scener vid själva genomförandet av vräkningarna. Om/när flyktingarna vägrar flytta så ska kommunerna då vända sig till Kronofogden för avhysning

Ett problem med att låta flyktingarna bo kvar är att de kan få besittningsrätt på sina bostäder och sedan blir det svårt/omöjligt att få ut dom ur lägenheterna. Samt, förstås, så visar det på att kommunerna hela tiden bluffat, när de påstått att de här bostäderna kommer flyktingarna bara att få ha i två år och att de sedan ska hitta boende själva som alla andra i kommunen.

Väljarna kan se detta som en nyttig livsläxa. Att det behövs bostäder till alla nyanlända skulle man ha tänkt på i förväg. Den här frågan borde ha tagits upp när statsministern lovade att Sverige kunde ta emot ett obegränsat antal flyktingar. Var det någon som ifrågasatte, om flyktingmottagning är ekonomiskt lönsamt? Att arbetskraftsinvandring tidigare har gynnat Sverige innebär inte att alla utlänningar, oavsett ålder och förmåga, medför samma kostnad. En nyexaminerad man i 20-årsåldern och en sjuklig 65-årig kvinna har olika förutsättningar. Några kommer naturligtvis aldrig ordna eget boende. Vi står här inför ett enormt "Svarte Petter"-spel i dubbel eller trippel bemärkelse. Varje kommun med självbevarelsedrift kommer att bearbeta sina lokala arbetsförmedlingschefer att på riktigt jobba utifrån devisen "flytta dit det finns jobb", å just där uppstår problemet. Vart finns arbete för en somalisk 8-barns mor utan grundskola?

Vänsterpartister som stod på Malmö C och skrek "Welcome refurgade",vill nu inte höra något om problemen. De valde att godhetsknarka och borde stå för sitt
kast. Det är lite sent att gnälla nu och ta ut det på nyanlända, efter att ha välkomnat dom med öppna armar.

1 kommentar:

  1. Ahmed med 3 fruarna, fick hyresrätter, 3 stycken i Småland, flyttade ut från Nacka kommun, där de inte trivdes, detta arrangerades av dem själva, så omöjligt är det inte alls, omöjligt är det däremot för svenskar, denna boendesaga!!Kanske om ni skaffar er 18 barn, men det är ju också en saga blott, ingen svensk, levande är så korkad! Lägenheterna för 14.000.000 står tomma sedan i maj, då sällskapet drog till Småland, kanske han kommer åter!!Jalla, jalla

    SvaraRadera