måndag 20 maj 2019

Foliehatten har haft semester och besökt Lago di Garda!

Nu är Foliehatten tillbaka efter att ha haft semester i 9 dagar. Han fick ett erbjudande om att resa med buss till Italien och Lago di Garda. Halvpension för 4990!
Ett sådant erbjudande gick givetvis inte, att tacka nej till. Den långa bussresan genom Tyskland är dryg, men med ”goda drycker” och att man slumrar till, gick det i alla fall ganska snabbt! Busschauffören var ganska trevlig och underhöll oss passagerare med tysk torr humör.
Miljontals bilar färdas varje år på autobahn och det anses vara fritt fram att skämta om de som kör på autobahn, likaså anses det vara fritt att skämta om gamla DDR!

Här ett par historier som chauffören berättade:
Tyskarna kan se på registreringsskylten från vilken stad eller del av landet du kommer. Desto färre bokstäver desto bättre.
B från Berlin
M från Munchen
HH från Hamburg
Har du däremot tre bokstäver är du en ”Kartofelwagon” , dvs från landet! Skulle dessutom denna "Kartolwagon" vara inblandad i en olycka! Ja, då är du, en bonde från landet!

I gamla DDR var det lyckan att få köpa en ”Drabant!” En bil vars kaross var sammanpressad pappersmassa och den fanns i två versioner! En standard och en sportvariant. Skillnaden var att bakrutan på sportvarianten lutande mer!
Herr Schmidt från gamla Östberlin hade äntligen samlat ihop pengar till en Drabant och han gick till bilhandlaren och beställde en.
Efter en vecka kom han på att han hade glömt, att fråga när den skulle levereras. Herr Schmidt gick till bilhandlaren igen och frågade när hans bil skulle levereras.
Bilhandlaren: Om 14 år den 23 oktober!
Herr Schmidt: På för- eller eftermiddagen?
Bilhandlaren: På förmiddagen!
Herr Schmidt. Det var tur, för på eftermiddagen om 14 år skall rörmokaren komma och täta en läcka!

Hotellet låg i Garda, vid Gardasjöns strand. Sjön är Italiens största och mest kända sjö och ett perfekt resmål, om du vill njuta av natur, kultur, viner och mycket avkoppling. Sjön ligger i norra Italien vid Alpernas fäste mellan Milano och Venedig och inte långt till Verona. Den är drygt 5 mil lång och på bredaste stället 1,6 mil och som djupast 300 meter.
En dagsresa på sjön är ett måste och och man kan hoppa av vid de underbart vackra småstäderna och så gjorde även Foliehatten, bl.a. vid Limone, för att beundra de enorma mängderna av citronträd och känna doften av dem.

En utflykt gick till Lago di Iseo. Lillasyster till Gardasjön och Italiens 5:e största sjö. Iseosjön är verkligen annorlunda i förhållande till andra sjöar i Alperna: enkel och mycket pittoresk, mjuk och mild. Sjöns vatten kommer från Oglio-floden och i centrum av sjön ligger förutom småöarna Loreto och San Paolo – Monte Isola en verklig bergig ö som är den största ön i en europeisk sjö. En båttur gjordes givetvis ut till ön och där avåts kanske den godaste lunchen på länge – en antipasta tallrik med öns produkter av ost, korvar, skinka och andra godsaker! Givetvis med god dryck – ett öl som inte filtrerats som var riktigt gott!
För ett par år sedan genomförde den kände konstnären Christo(som bl.a. klädde in riksdagshuset i Berlin) ett projekt med flyttande bryggor. Man räknade med 200.000 besökare, det kom 1,2 miljoner! Titta gärna in på länken och förundras!
Två vinbönder drabbades av Foliehattens besök,
La Molina i vindistriktet Franciacorta och i Valpolicella - Amaronebonden Bonazzi. Molina framställer ett vin efter champagnemetoden och har fått mycket bra kritik. Finns på bolaget. Foliehatten tycker det var så där, eftersom han tycker att torra drycker är svåra, även om det bubblar i glaset!
Däremot var Amarone, Ripasso riktigt kanongoda. Vinet som föll Foliehatten i smak var San Nicola, ett vin framställt enligt Amaronemetoden, men får inte kalla sig Amarone eftersom Bonazzi lagt till en druva. Ett riktigt kanonvin! Givetvis inhandlades ett antal kartonger med detta superba vin!

Vi i Sverige ligger mycket långt framme när det gäller Internet. Tyskarna är mycket konservativa och Foliehatten fick höra i en affär, där kön var 20 meter lång och en skanningskassa som var utan kö. Foliehatten kom i samspråk med en tysk och han berättade att tyskarna, är mycket skeptiska till nya innovationer med näthandel och självskanning. Hotellen tar bra betalt för använda nätet. I Italien var det ännu sämre.
Därav tystnaden förra veckan.

Foliehatten ville inte heller gå ut med att han håller en paus p.g.a. semester, eftersom han haft 3 inbrott under semesterresor. Första gången ringer de mitt på natten och säger att ett inbrott har skett och de tog bl.a. den stora TV:n och sprit och annat. Inte roligt att komma hem och röja efter inbrott.
Från imorgon producerar Foliehatten igen!

2 kommentarer:

 1. Trevlig resa. Drar mej till minnes en liknande resa till Gardasjön på 80-talet. En gruppresa med liknande utflykter som dej, tex runt sjön med buss & stopp i byarna. Bussresan i de smala gränderna var en märklig upplevelse av italiensk trafikkultur: I de 4 vägskorsningar som vi passerade var det : signalera & om intet gensvar hördes fortsatte färden i förhållande vis hög hastighet. Vi gjorde utflyker upp på närbelägna bergstoppar & hade med oss skaffning som åtnjöts under stort beundran av mäktiga vyer. Prövade en "äkta" Italiensk pizza men blev inte imponerad, torr, hård & lite fyllning. Hann även besöka Verona & se på balkongen där Julia stod med Romeo nedanför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Paret borde nog ha kommit varandra lite närmare för att den italienska rasen skulle fortbestå!?

   Vad gäller internet har vi aldrig drabbats av att behöva betala. Ej heller restriktion gällande nedladdat material.
   Såg senast i morse på tyskt hotell dm stora klarblå fiskar simma i vad som verkade full välmåga1
   Art?

   Radera