fredag 31 maj 2019

Miraklet i Sandviken fyller 5 år!

Idag för fem års sedan släpptes bomben eller miraklet i Sandviken i DN, kommunen tjänar över en halv miljard på invandringen.  Rapport måste ändå anses vara någon slags milstolpe. Miraklet blev en en enorm stor nyhet.
Opinionsbildare, politiker och journalister borde ha insett det orimliga i rapporten, men de svalde allt okritiskt, för rapporten kom som en skänk från ovan. Rapporten om Sandviken började genast att användas av Alliansregeringen i opinionsbildningen, utan någon som helst metodgranskning.

Integrationsminister Erik Ullenhag twittrade: “Sandviken påminner om att vi också blir rikare av öppenhet.”
EU-minister Birgitta Ohlsson kommenterade om Sandviken för Expressen: “Invandring är frihetsvinst för individen, välfärdsvinst för kommunen och kompetensvinst för företagen.”

Den politiska makten misskrediterade och hånade vanligt folk som var källkritiska. Expressens Tommy Schönstedt twittrade: ”Intressanta och positiva siffror om invandringen i Sandviken. Han kommenterade spydigt: ”om arga män, bara män som mejlar och protesterar!

Sandviken-rapporten sammanställdes av revisionsbyrån/konsultföretaget PwC och deras kunder var främst småföretag, kommuner och storföretag.  PwC var Sandvikens kommuns revisionsbyrå. Sandvikens politiker hörde av sig till sin lokala PwC och bad dem att skriva ihop en rapport om hur bra det gick för kommunens finanser, på grund av invandringen. Detta var alltså ingen revisionsberättelse, för då hade PwC fått skarp kritik av Revisionsinspektionen. Rapporten får betraktas, att den föll under annan rådgivningsverksamhet. Lokalpolitikerna lovade att de skulle vara mycket kreativa med hur siffrorna skulle presenteras. Efter detta löfte, gick PwC med på detta, trots att det undergrävde deras trovärdighet.

PwC kontoret antog/trodde naturligtvis, att det på sin höjd skulle bli en debatt i kommunfullmäktige och en lokal nyhet.
Peter Wolodarski,DN fick nyss om rapporten och blev helt lyrisk och så spreds detta mirakel, att PwC minsann, kunnat konstatera, att invandringen i Sandviken var fruktansvärt lönsam. Det handlar om över en halv miljard. De sju partiledarna började också sprida detta mirakel i debatterna (SD tvivlade). Precis som annan viktig information, hade ytterst få läst rapporten, men journalister, politiker och SVT spred miraklet, utan någon som helst eftertanke.

När sanningen gick för makten, att den halva miljard som redovisades som vinst i Sandviken, var statsbidrag. Staten förlorade en halv miljard om året, enbart på invandringen till Sandviken.

Är det någon som tror att DN har dragit några slutsatser efter detta debakel? Nej, DN fortsätter som ingenting har hänt, med att sprida fake news nästan varje dag!

När det gick upp för PwC i Stockholm, att rapporten var full av felaktigheter, blev det detta fruktansvärt pinsamt för dem. PwC kunde knappast säga att de skrev ihop detta för att tjäna pengar. Konkurrenterna på Deloitte, KPMG, Ernst & Young skrattade nästan ihjäl sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar