onsdag 7 november 2018

Dags igen för årets Palmemördare!

Som av en händelse släppte Jan Stocklassa, för någon månad sedan, boken "Nyckeln till Palmemordet" som är en sammanställning från Stieg Larssons arkiv. Boken har ännu en gång satt igång, spekulationerna om vem som mördade Olof Palme.

Nu till den intressanta frågan efter det att Jan Stocklassa släppt boken om Stieg Larssons research om Palmemordet. Är det reklam man ute efter, för att kunna sälja många exemplar av boken? Foliehatten bedömer, efter ha läst boken, att man inte hittar nya fakta eller att en mördare kan avslöjas, utan det är gammal ”skåpmat” som nu tuggas om! Tidningar slår på stora trumman och så var det dags igen för "årets Palmemördare!" Varje år presenteras traditionellt en ny Palmemördare, allt för att sälja en ny bok och att kvällspressen kan sälja fler lösnummer.

De flesta känner till och har säkert läst Stieg Larsson och hans böcker om trilogin ”Millennium.” Att Stieg Larssons hade ett hemligt spår i utredningen av mordet på Olof Palme, visste kanske inte många, men detta kunde Eva Gabrielsson, Stieg Larssons sambo berätta för SvD i slutet av september i samband med att boken Nyckeln till Palmemordet av Jan Stocklassa släpptes.

Eva Gabrielsson : ”Palmemordet låg jättehögt upp på Stiegs agenda. Där gick plötsligt alla vägar ihop: studier av högerextremister, och den katastrof för svensk politik som mordet innebar. Det kom nära och det var akut.”

Boken av Jan Stocklassas är en fortsättning på Stieg Larssons påbörjade/resarch av Palmemordet. Boken mynnar ut i stärkta misstankar mot en person som polisutredningen tidigare missat och det är Stocklassas egna teorier som presenteras! Med Stieg Larssons egna texter som grund har Stocklassa hittat nya indicier som stärker en teori och pekar mot en möjlig misstänkt som polisen bara snuddat vid.

SvD fick i år tillgång till Larssons arkiv på omkring 15 flyttlådor och kunde avslöja att den då(1986) ganska okända Stieg Larsson började utreda mordet direkt efter att det inträffat, den 28 februari 1986.

Den brittiska tidskriften Searchlight skrev flera artiklar om Palmemordet och efter kontakt med tidskriften, gav det Stieg Larsson unik information som ledde honom till en före detta officer och agent för Sydafrika. Agenten och legosoldaten som pekades ut var svensken Bertil Wedin. Han var också aktuell i mordutredningen. Wedin skulle, enligt källan till Searchlight, ha fungerat som mellanhand vid mordet på Olof Palme.
Av den brittiska tidskriften fick Larson utförlig information om Wedin. Det handlade om passuppgifter över hans resor i världen, dokument som visade på hans förmögenhet, detaljerade polisrapporter om hans vanor, samt ett flertal gripanden samt uppgifter om att Wedin ansökt om vapenlicens på grund av rädsla för sin forna sydafrikanska affärskontakter. Flera källor hävdar att Wedin i huvudsak arbetat för den sydafrikanska hemliga polisen, Boss, sedan 1970 talet och att han tros vara huvudorganisatör av mordet på en av Olof Palmes personliga vänner - Ruth First”

Stieg Larsson idoga sammanställning av materialet, blev klart 1987. Han skickade därefter sammanställningen till Palmeutredarna(PU). I sammanställningen pekar Stieg Larsson ut Bertil Wedin och framför misstankar om, att Sydafrika kunde vara iblandat i statsministermordet, bland annat på grund av det tidigare mordet på Ruth First.
Sydafrikaspåret var länge aktuellt i utredningen och fick uppmärksamhet i medier under 90-talet. Enligt SvD var Wedin intressant i utredningen i över 27 år, men han förhördes aldrig. Enligt biträdande riksåklagare Kerstin Skarp är han inte idag avförd från utredningen.
Bertil Wedin till SvD: ”Jag har ingenting att förlora på att sanningar kommer ut eftersom jag tursamt nog inte var mördaren."


Palmemordet är alltid intressant för kvällspressen och när Stocklassas bok kom ut, blev det flera rejäla napp. En av de som nappat är Patrik Lundberg, Aftonbladet: ”Snart kommer alla att tala om Palmemordet igen. Den här gången vill jag hävda att det är befogat.”

Givetvis kunde Aftonbladet igår avslöja:
att Palme-gruppen arbetar nu aktivt med ett spår som polisen inte brydde sig om på decennier: Sydafrika-spåret.
att samtidigt utreder polisen en ny möjlig gärningsman som legat bortglömd djupt ner i Palme-utredningen!
att Jakob Thedelin kan vara den felande länken mellan två helt olika mord-teorier och kanske är hans mystiska mejl det sista spåret efter Palme-vapnet.

Vem är då Jakob Thedelin? Jakob Thedelin är ett fingerat namn som används i Jan Stocklassas bok = David Fredin! Det är är ett resultat av Jan Stocklassas bearbetning av arbetsmaterialet som "kläcker" fram namnet "Jakob Thedelin."  Jakob Thedelin" skall enligt teorin/boken befunnit sig på Sveavägen på morddagen, känd Palme hatare, som saknar alibi då mordet inträffade och liknar fantombilden. Thedelin skall ha varit/är nära vän med Bertil Wedin som skall agerat mellanhand/rekryterare av  Thedelin, att utföra mordet på Palme.
Jakob Thedelin som i nutid kan stanna till vid Palmes grav för att bespotta den, berätta för förbi passerande anledning till varför graven bespottas av honom, för att Palme rekryterades till agent för sovjetiska KGB 1962.

Intressant är, att Sovjet gav ut frimärken med Olof Palme motiv efter hans död. Man kan fundera på,  varför ryssarna heder Palme på detta sätt! Finns det en orsak?

Boken ska översättas till mängder av språk och har rönt stort intresse ute i världen, endast därför att den är stämplad "Stieg Larsson". Affärsidé eller desinformation, det är frågan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar