söndag 11 november 2018

Nationalekonomen Hans Jensevik spår att alla kommuner kommer att gå minus i sina budget om några år!

I dagsläget går drygt 50 kommuner minus i sin budget och detta i en högkonjunktur. Visst känns det tryggt! Enda trösten är, att mer eller mindre alla kommuner kommer vara som Malmös, kanske redan under denna mandatperiod.

Nationalekonomen Hans Jensevik har flera fina föreläsningar på Youtube, där han spår just denna dystra utveckling för kommunerna. Allt han säger slår in, steg för steg. Enligt Jensevik kommer samtliga Sveriges kommuner, gå back inom 7 år. 
Eftersom hans prognos har något år på nacken, kommer antagligen eländet om några år. Trösten är att när kommuner "går i konkurs" eller inte kan betala löner, fakturor, räntor/amorteringar, så är spelet slut, med att dölja orsaken till underskotten. Då om inte förr kommer man tvingas ta tag i det, man borde ha gjort, för flera år sedan.

Värt att notera den totala avsaknaden av en förklaring till varför kommunerna är närmast konkursfärdiga. En kommun kan inte gå i konkurs. Men det kanske inte är en helt långsökt gissning, att det är godheten och mångkulturen som spökar i ekonomin. Staten Sverige är supergenerös, men skickar samtidigt fakturan till kommunerna som i sin tur i praktiken kommer skicka tillbaka den till staten, när de ställer in sina betalningar, men samtidigt inte kan gå i konkurs, för de blir då, ett statliga ansvar.
Att kommuner lånar till driften och låtsas ha överskott, är väl inga problem? Det är bara att låta de delta i Lyxfällan, så är det löst, eller investera i trisslotter. Dolda underskott som täcks med lån är väl inget problem, de enda som drabbas är barn, äldre, de med funktionsnedsättning, kommunanställda och övriga invånare. Har julgranen brunnit ned kanske?
Sanningen är att kommunerna inte klarar av att hålla en tillräcklig hög nettokostnadsandel, på grund av att de konsumerar för mycket.

Tino Sanandaji ralljer på FB om kommunernas dåliga ekonomi.
Sverige må ha politiskt kaos, men vi kan trösta oss med att det varje fall går bra för ekonomin.

SVT för en månad sedan om fulla lador: ”2018 har varit ett kämpigt år ekonomiskt för Västernorrlands kommuner. Tre av sju går back medan Örnsköldsviks resultat försämras med 40 miljoner jämfört med budget. Härnösand och Ånge har hållit ställningarna bäst. I Härnösand är det lite andra tongångar. Kommunen når förvisso inte det budgeterade överskottet på 20 miljoner kronor, men nästan: 18 miljoner plus förväntas det hela landa i”
OK, det går lät inte bra, men vi kan i varje fall trösta oss med att det går bra för Härnösand, som inslaget upprepade två gånger.
SVT häromdagen: ”Härnösand i ekonomisk kris.

Härnösands kommun har problem med ekonomin. Checkkrediten på 100 miljoner kronor är utnyttjad och kommunen har tvingats låna 20 miljoner till den löpande driften. Under 2018 har kommunens likviditet till största delen befunnit sig helt under nollstrecket. Kommunen har därför löpande använt checkräkningskrediten, för att klara de kortfristiga kostnaderna. Nu har även den utvägen stängts, hela utrymmet av checkräkningskrediten om 100 miljoner kronor har använts.

Den socialdemokratiske kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander :”Det finns en rad orsaker till att kommunens ekonomi är i kris. En huvudorsak är att vi lägger så mycket vi bara kan ur vår budget på verksamhet. När då en nämnd, i det här fallet socialnämnden dras med underskott, så måste vi parera med att minska ambitionerna med andra verksamheter som tär likviditet. Där har vi inte varit tillräckligt snabbfotade. Tidigare år har socialnämnden fått stora statliga bidrag, men det har minskat de senaste åren. Vi skulle ha ställt om verksamheten mycket tidigare, för att möta den minskningen av anslag. Det har inte gjorts och vi har därför likviditetsproblem ”
Sossen Andreas Sjölander verkar vara absolut genomförvirrad! Hans svar på frågan hur det kunde bli så här: "Det är inte lätt för mig heller att förstå". Ja, den kommentaren imponerar verkligen inte. Även om stödet för S minskat dramatiskt i Härnösand, så är det fortfarande förvånande högt 32,3%. Man kan nog säga, att Härnösandsborna fått den politik de röstat på. Dags för politisk tillnyktring.

Härnösand har tagit emot en hel del flyktingar och enligt kommunens årsredovisning så har statsbidraget minskat.
Visst var det så förr att invandrarna så fort de kunde flyttade till storstaden. De styrande i den lilla kommunen visste det, de kunde ta det lugnt, problemet flyttar innan det blir ett problem.

Men nu är hela bostadsresursen slut i storstäderna. Det finns inga lediga hyresbostäder och i dem bor invandrarna, med halva släkten. Det går inte, att knöka in fler.

Sossen Sjölander: "Vi visste att det här skulle komma, men det har dröjt mycket länge, än vi trodde."
Ansvariga politiker lever för dagen och förtränger de långsiktiga perspektiven. "Vi kör på" är tänket, "vi får hantera problemen när de kommer".
Naiviteten hos dessa vänsterpolitiker har varit något enorm. Man har trott att invandrarna vill stanna i glesbygden. Men som Tino alltid har sagt, invandrarna flyttar till storstäderna. Så har det alltid varit.

För kommuner som tog emot många migranter kommer smällen nu. De bidrag de fått av staten är slut och försvinnande få har kommit i arbete som inte bygger på lönebidrag. De personerna ska nu ha försörjningsstöd, bekostas av kommunen. En kommun som redan tidigare hade en svag ekonomi, får nu det ännu svårare, att klara de löpande utgifterna. Under nästa år kommer vi se flera kommuner som inte har råd med de löpande utgifterna.

Sedan är det såklart inte enbart asylkostnader som är problemet. Det är oerhört svårt att finansiera en kommun med få invånare och låg skattekraft. Ökade kostnader för försörjningsstöd hjälper knappast till.

Nu är det här, " vad gör du nu lille du" kan man säga till alla inavlade PK-politiker. Men visst nästa steg blir att låna mer, låna maximalt. Vi kommer så småningom att bli nästa Grekland, i stället för att vara EU:s mjölkko. Det kan ta 10 år till innan vi nått vägs ände men då är vi verkligen nere på botten.

I årsredovisningen för kommunen, kan man läsa att ensamkommande barn har blivit äldre, vilket har resulterat i minskade bidrag. Herregud, var det ingen i kommunen som kunde lista ut, att barnen skulle bli äldre? Intressant är att se, hur både kommun och media mörkar, att underskottet har att göra, med migranter och ensamkommande.

Kommunen kommer att dra ner på äldreomsorgen, eftersom den är mindre reglerad i lagen än skola. Skolan har enorma lagkrav, men det har inte äldreomsorgen på samma sätt.
I lokalpressen framgår, att det finns en lång kö av äldre personer som vill flytta till kommunens äldreboende. Flera äldre som idag har hemtjänst, behöver snarast få plats på ett boende. Undersköterskor inom äldreomsorgen går redan idag på knäna, så att minska på personal låter orimligt.  Vi har redan haft denna utveckling länge i både äldreomsorg och sjukvård. Man drar ned på bemanning, slutar anställa dyra läkare och låter istället  undersköterskor göra allt mer. Matkostnader dras ned, aktiviteter för de äldre dras in. Man kommer fortsätta på denna väg. En tickande bomb.


Många rika kommuner har ju försökt ta emot så få migranter som möjligt. SD som fått makten i några kommuner, med löfte om att försämra för asylinvandrarna. Kommer detta leda till en tävling i att ge sämst villkor för bidragsboende asylinvandrare? De kommuner som ger dem förtur till bostäder, köper bostadsrätter, ger dem försörjningsstöd utan motkrav, kommer att bli populära att flytta till? Om en flyktingfamilj bor i husvagn i en SD-kommun, kommer de hellre att flytta till en sossekommun, där de får en riktig lägenhet, för de får förtur framför svenskarna!

Kommer kommunerna inse detta och försöka bli av med sina migranter eller kommer de lita på att staten betalar i slutänden? Kommer migranterna koncentreras i statsunderstödda kommuner som svenskar och skattebetalare kommer att fly ifrån?
Kommer segregationen bli kommun vis, istället för som nu, olika stadsdelar?
Oavsett hur mycket eller lite invandringen har bidragit till problemet, är det en läxa för alla kommunpolitiker, att inte göra sig beroende av tillfälliga stöd från Migrationsverket. Problemet är uppenbart, att stödet upphör betydligt fortare, än majoriteten av invandrarna är självförsörjande.

I årsredovisningen för Västernorrlands län 2015-2016:
Länsstyrelsen:
Invandring är bra för länet.
ETC: Invandringen räddar Norrland
ÖP: Kommunen behöver minst 4000 invandrare för att klara kommunens ekonomi framöver.
EsT: Kommunen behöver alla invandrare den kan få - en vinstaffär

2018: Pengarna är slut. Invandrarna har inga jobb. Invandrarna har ingenstans att bo. Skatten höjs.
 
Kommunerna skördar nu sin naivitet. Det är nästan komiskt att se hur de anammat vänsterns propaganda om vinster från  invandringen. Små kommuner med vikande befolkning har sett invandrarna som räddningen. Nu står de där med Svarte Petter. Nu är det dags för dessa, redan sedan tidigare, svaga kommuner att försörja invandrare som inte kan bidra till samhället, eftersom det inte finns arbeten. Vad trodde kommunerna egentligen?
Till detta kan också läggas landstingens usla ekonomi.
De rödgrön i Region Skåne, efterlämnade ett råttbo efter sig, med ett underskott på närmare 2 miljarder! De värsta av allt, sossarna påstår, att oppositionen var underrättade!

Det tål att upprepas, ekonomin är numera kollapsad i många kommuner i en högkonjunktur. HÖGKONJUNKTUR!
Den stundande lågkonjunkturen kommer bli hell of a ride. Race to the bottom.
88% av Härnösandsborna röstade på 7-klövern och massinvandringsförespråkarna i valet nu i höstas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar