måndag 16 december 2019

Blir Gretas tågresa och lögn slutet för henne?

Gretas lögn att hon satt på golvet på tåget hem från Madrid, var en bra bild och en stark berättelse som berör främst unga följare. Problemet var bara att den inte var sann. Budskapet skulle inte vara det samma om hon meddelade att: sitter i första klass på tåget igenom Tyskland, gåslever är överskattat.
Inga av oss vanliga människor skulle twittra en sådan lögn till miljontals följare samma år som man har utsetts till ”person of the year” av Time magazine.
Att Greta gör det beror uteslutande på att hon under sitt korta liv, lever på en lögn och alla verkar vilja tro på denna lögn, utan att Greta själv, ens förstår varför. Hon säger ”lyssna inte på mig utan på vetenskapen” men inget av det hon säger har stöd i vetenskapen. Hon åker båt över Atlanten för att minimera koldioxidutsläppen, men båtens besättning flyger över till USA, för att hämta henne. Hela hennes liv just nu är en lögn och som tonåring med diagnos kan hon inte längre skilja lögn från sanning.

Blir intressant att se om detta leder till något slags uppvaknande hos media men troligen inte, eftersom de varit medvetna om lögnen från dag ett. Greta är en ren medieprodukt. Utan media är hon ingenting. Skylten som hon bär med sig är en del av varumärket. Den ska synas förstås. Hon är en galjonsfigur för den liberala världsordningen där hon förstås fått audiens hos över-galjonsfiguren Barack Obama.
 
Allt hon gör, görs med baktanken, hur det ska synas och få genomslag i media. Media måste hela tiden hålla oss underrättade om, var Greta befinner sig eller gör. När hon går ombord på tåg eller segelbåtar och liknande, så ser staben till, att fotografer finns på plats. Den här lögnen med att hon fick sitta på golvet är väl ett tecken på desperation. Kanske håller hon på och hamnar utanför fokus? Sviktar mediehypen? Börjar folk bli klimat- och mediatrötta? Börjar folk få nog av pekpinnar och fejkade pseudonyheter.

Själv fick Foliehatten ett mindre kruppanfall när han såg SvD-klimatjournalisten Peter Alestigs senaste alster om klimatmisslyckandet i Madrid. "Ett svek framförallt mot de unga i världen" hade han skrivit. Foliehatten säger som Johan Hakelius: jag har fått nog. Jag är medietrött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar