lördag 26 augusti 2017

För vem blir det en mardrömshöst?

Enligt flera tidningar kommer det att bli en mycket spännande höst i svensk politik! Den senaste veckan har ett par tidningar titulerat det hela som ”mardrömshösten”. Det kan också vara så, att det är ”drömhösten” på tidningsredaktionerna. Något att skriva om och spinna runt.

Men samtidigt måste vi inse, att misstroendet mot Johansson och Ygeman känns mest som ett desperat försök från en splittrad
Allians, att visa någon slags handlingskraft, mer än något de verkligen ville göra, vilket mest slutade i favör för Löfvén.
Alliansen är inte redo att ta makten förrän moderaterna har ”fäktats” färdigt och valt en ny partiledare. Problemet för Alliansens fyra, är att de drar åt olika håll och
inte göra något som kan innebära, att de blir förknippade med SD eller behöva ta ett reellt ansvar. Björklund försökte igår påverka M i valet och påpekade att det varit interna slitningar i Alliansen om M:s samtal med SD. Väldigt "liberalt" av Björklund å lägga sig i andra partiers angelägenheter.

I Svensk politik vill alla (utom SD) sitta still i båten och inte röra om för mycket.
Det är den känsla man får och dessutom är nog nuvarande Allians måttligt sugna på, att ordna upp det, de la grunden till efter sina 8 år vid makten.

Låt oss
i alla fall spekulera lite, för se vilka/vem som kan bli med ”Svarte Petter!”

Vi har en rödgrön regering utan stöd i kammaren och en majoritet för en annan politik!
Spelet har redan börjat och hur allvarligt detta spel är, avslöjas ganska snart. Vi har följande på agendan om man skall sammanfatta det som sagts från partierna:
Anna Johansson och Anders Ygeman har redan tvingats lämna efter skandalen på Transportstyrelsen. Peter Hultqvist har en majoritet emot sig och riskerar att tvingas bort genom en misstroendevotering i höst.
Per Bolund, Mikael Damberg och Tomas Eneroth riskerar misstroendeförklaringar emot sig, om förslag om skattehöjningar drivs igenom mot majoriteten i riksdagens vilja.
Ett tänkbart scenario är följande:
1) Peter Hultqvist förlorar en misstroende omröstning. Löfven vill inte backa och det kommer faktiskt att gå till omröstning.
2) Flygskatten kommer att läggas in i budgeten (men inte 3-12 reglerna). Då Alliansen inte vill fälla hela budgeten, blir det misstroende mot Mikael Damberg. Löfven kräver blocköverskridande förhandlingar om hela budgeten eller så avgår han. Hela Alliansen, utom kanske KD, ställer solidariskt upp och DÖ 2.0 blir officiellt när valåret drar igång.
3)
Aftonbladet satte igång ett drev mot Anna Kindberg-Batra för att dra bort blickarna från Löfvén katastrofpolitik och de lyckades. AKB lämnade ganska snabbt och M söker nu en ny ledare!
4) Jan Björklund vinner partiledarstriden. Birgitta Ohlsson lämnar partiet tillsammans med några ytterligare politiker. Det blir en stor media cirkus. Feminism av den typ som V förespråkar var inte särskilt populär bland väljarna. Efter Björklunds utspel igår, borde han nog istället tänka på riksdagsspärren. Den är nära nu!
5) Om M väljer att ansluta fullt ut till Alliansen ser vi ett DÖ 2.0. Om M för första gången får ensiffrigt i en opinionsmätningar, lämnar de samarbetet och Alliansen spricker. C och L "tar ansvar för Sverige" och "håller rasisterna borta från inflytande=SD"och går över till de rödgröna.
6) Sprucken Allians med M och KD är nu fria att angripa de övriga borgerliga partiledarna
och det leder till en riktigt smutsigt politisk strid inom borgerligheten. Samtidigt börjar M stiga i opinionen efter partiledarbytet,samtidigt som KD ligger stabilt och valrörelsen drar igång, med två tydliga regeringsalternativ Röd-grön-rosa röran mot ett konservativt block.

Sverigedemokraterna har redan meddelat att man stödjer alla sätt att få bort regeringen, SD stödjer alla misstroendeförklaringar mot ministrar som nämnts och mot själva regeringen och statsministern själv därtill. Sverigedemokraterna vill till varje pris fälla regeringen och ligger på främst M att ta sitt ansvar och vara med och försöka fälla regeringen. Danmark(Dansk folkeparti) ligger minst 10 år före Sverige, där SD:s motsvarighet är fullt accepterat!

En kort kommentar till Anna Kindberg Batras avgång:
Ett av Moderaternas största misstag i efterdyningarna efter stridshingsten Reinfeldts avgång har varit att partiet har försökt sitta på två stolar samtidigt. Sådant håller aldrig.
Dels har de försökt blidka de SD kritiska med en vanvettig DÖ som i all praktik ledde till att M blev ett stödparti till Socialdemokraterna. Dels så har AKB gläntat lite på dörren emot SD, för att blidka de mera Sverigevänliga moderatväljarna.
I framtiden så måste M välja sida. Antingen så börjar man samarbeta fullt ut med SD eller också så måste partiet på nytt stänga dörren och istället satsa på att blidka Centern och Liberalerna.
För M torde det vara som att välja mellan pest eller kolera, men närmast oavsett vilken sida de väljer, så kommer partiet ändå att vara svårt manglat i framtiden. Det finns inte utrymme att vinna i mitten i svensk politik och samtidigt har nu SD inmutat den tidigare fria högerflanken.
Förr eller senare kommer Moderaterna att tvingas att välja, om de vill ha ett omfattande samarbete med SD eller ej. Om inte så, kan partiets relevans helt upphöra inom svensk politik.
Idag framförs Lööf som trolig statsminister. Lööf deltog på Bilderberggruppens möte tidigare i år. Lööf vägrar att tala om vad mötet handlade om. Vi har ett val om ett år. Låt valresultat bli vägledande för vilken regering vi får! Foliehatten tippar att det blir ett "skrällval" där flera partier åker ut!


Hur det än blir, har vi några intressanta veckor att se framemot!
Aftonbladets läsare fick igår ställa frågor och här är två frågor som de inte svarade på:
#1: Varför är det så hiskeligt svårt för partiledare att vara mer människor? Känslan är att alla har gått hos samma talpedagog och medietränare.
#2: Var är visionerna i svensk politik? Plakatpolitiken? Var är talet om morgondagen som kan samla stora grupper människor? Istället handlar det mesta i politiken om några miljarder hit eller dit eller enskilda småfrågor. ”

Är det någon som har ett bra svar på dessa frågor?

Tillägg: Annie Lööf tar nu på lördagen tillbaka hot om misstroende mot regeringen! Kommer att kosta C en hel del!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar