måndag 7 augusti 2017

Har mjölk historiska kopplingar till rasism?

Ända sedan slutet på 1800-talet har mjölk och mjölkdrickande i vissa kretsar fungerat som en symbol för den vita rasens överlägsenhet. Nyligen har ämnet åter aktualiserats hos den alternativa högerrörelsen i USA som tillskriver drycken egenskaper som ett uttryck för makt och förtryck över icke-vita personer

Det betyder inte att det skulle vara rasistiskt att dricka mjölk. Däremot har mjölk och mjölkdrickande historiska kopplingar till rasism och förtryck av rasifierade, där mjölken använts som symbol för idéer om vit överlägsenhet.

Detta är en riktig höjdare:
”Och för kon som mjölken kommer ifrån, och som tvingats till ett liv i livslång fångenskap där hennes barn tas ifrån henne inom några timmar efter födseln för att bli kött på människors tallrikar, är ett glas mjölk alltid en fråga om makt och förtryck.”

Sociologiprofessorn E. Melanie Dupuis vid University of California Santa Cruz(nu gästföreläsare i Lund) är en av de som har studerat de historiska kopplingarna mellan mjölkdrickande och föreställningar om vit överlägsenhet. Hon beskriver bland annat hur mjölk sågs som en hörnsten i byggandet av den moderna västerländska staten.  Det är alltså en disputerad person som skriver så provocerande enfaldigt och okunnigt. Oroväckande är att hon är lärare på universitetet i Lund.

Lite citat för att förgylla måndagskvällen med komedin.
Flera medier i USA har också uppmärksammat hur nazister i videor på Youtube dricker mjölk samtidigt som de skriker rasistiska slagord.”

Under Almedalsveckan anklagades moderaten Hanif Bali för rasism efter att ha postat en bild på Twitter där han dricker mjölk och taggat bilden med emojis som används inom den högerextrema alt-right-rörelsen i USA.
Att man ens tänker tanken på att dra in mjölk och dess påverkan på kroppen och koppla ihop det med rasism är ännu ett bevis på att vissa svenskar är mer eller mindre totalt bort kollrade. Kossor är bruna, för det mesta. All mjölk är vit och även ur bruna kvinnors bröst.

Masaifolket i Tanzania lever i princip bara på mjölk. Foliehatten har faktiskt fått smaka mjölk från Masaifolkets kor! Många i Mellanöstern har mjölk i sin diet från kameler.
Snart är det väl rasistiskt att vara vit. Eller vänta... det läste Foliehatten någonstans att det redan var...

Man blir faktiskt riktigt glad när man ser en sådan här debattartikel. Den bevisar nämligen att många i den nuvarande makteliten, är på väg att bli galna i klinisk mening. Ju mer sinnessjuka de framställer sig, desto bättre för oss.
 
Till saken hör att man även tycker att vit marmor är rasistiskt och ja, tro det eller ej, det är också "på riktigt!"
University of Iowa professorn, samt Forbesskribenten, Sarah Bond hävdar att antika marmorstatyer är djupt "rasistiska" eftersom de "befäster vithet som någonting estetiskt och vackert" och att detta kan invagga tankar om "vit makt" bland vissa, samt verkar exkluderande mot invandrargrupper med mörkare hudton, eftersom de inte får "identifiera sig med historien" kring de antika romerska statyerna etc. Hennes lösning är att museerna installerar ljuskanoner med färgfilter så att statyerna framstår i "mörkare nyans" för att på så sätt agera mer "inkluderande och välkomnande" mot de etniska minoriteterna!
 
Inget annat land i världen diskuterar mjölk ur ett rasistiskt perspektiv. Arma Moder Svea...
Är det inte dags att flytta ut i någon grotta i skogen så man slipper ta del av dårskapen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar