torsdag 3 augusti 2017

Regeringen ger kommunerna ”springnotan!”

Kommuner som inte tar emot flyktingar kommer att bli sanktionerade. Det vill säga regeringen kommer bestraffa dem ekonomiskt = skattepengar. Och därefter blir de påtvingade flyktingarna. Som plåster på såren får kommunerna ett antal miljoner!
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:
"De får några månader på sig. Om det är kommuner som inte följer lagen, så är jag beredd att införa sanktioner."
Sveriges regering sanktioner sitt eget land. Det är historiskt.

Många kommuner har problem med att klara att ta emot de nyanlända som staten har anvisat dem. Orsaken är främst bostadsbrist. Moderatledda kommuner i Skåne och i Stockholmsregionen har klagat högljutt.
Mats Gerdau ,Nacka:
”Kan inte göra mer! Vi har byggt om tomma kommunala lokaler, vi har köpt bostadsrätter och en villa, vi har satt upp modulhus men mer kan vi inte göra i dagsläget. Det tar tid att att få fram nya bostäder.”
Philip Sandberg och Inger Tolsved Rosenkvist:
”Att Lunds kommun köper upp nyproducerade bostadsrätter i stor skala i Lund, Genarp, Veberöd, Södra Sandby och Dalby är både kortsiktigt och feltänkt.
Lundaborna ska inte behöva bli utkonkurrerade från bostadsmarknaden av pengar som de själva har betalat i skatt. Lund har goda förutsättningar för att ta emot nyanlända, men genom att kommunen köper bostadsrätter till dem ställs grupper mot varandra, något som kan få allvarliga konsekvenser.”

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:
Vi förstår att det är ett besvärligt läge. Vi har lyssnat.”
Jaha, sossarna har lyssnat. Vad gör de åt problemet?
Svar: Ingenting!

Det rimliga är att sossarna själva får ta konsekvensen av den politik de har ansvar över. Kräver regeringen att bostäder trollas fram, så låt det bli ett statligt ansvar och inte kommunernas!
I längden går det inte som Lund och flera andra kommuner håller på med, att köpa insatslägenheter, man driver bara upp priserna ännu mer!
Vad är det för det första för straff en kommun skall få? Ekonomisk förlust på något sätt är ju det minst orimliga, för sätta kommunstyrelser i fängelse blir nog knepigt. Men böterna, eller vad det nu blir, måste vara högre än vad kostnaden är för kommunen i fråga att hyra sommarstugor och köpa bostadsrätter vars priser kommer skjuta i höjden. Det är en mycket infekterad katt och råtta-lek som arrangeras.
Dessutom finns det gått om ekonomer i kommunerna som kan räkna som ser att denna ekvation inte går ihop!

Tino Sanandaij har i sin bok ”
Massutmaningen” som är en gedigen och seriös forskningsgenomgång med ett ärligt uppsåt, pekat på kostnaderna för invandringen, arbetslösheten och utbildningsnivån.
Det är extremt dyrt att ta emot folk som i de flesta fall förväntas bli arbetslös resten av livet. En "flykting" kostar i storleksordningen 10-15 miljoner under sin livstid, så kan man slippa ta emot 100 stycken så sparar man en miljard!

Det krävs alltså rejäla sanktioner för att kom
munen inte skall tjäna på att vägra ta emot fler "flyktingar".
Från en ledare i Smålandsposten:
”Detta är ett grundskott mot regeringens sätt att hantera krisen och närmast att likna vid en slags slutlig revolt mot den moderna statsmaktens benägenhet att vältra över kostsamma välfärdsområden på kommunerna.”
Ett problem som tydligen regeringen struntar i är principen om det unika svenska kommunala självstyret? Med regeringens agerande om att kunna beordra=tvinga kommunerna kan det innebära lokala systemkollapser = Hultsfred! Man måste också dra konstitutionella slutsatser av regerings agerande? Är det ett korrekt agerande?

Hultsfred
Hultsfreds kommun med 14000 invånare har de senaste åren tagit emot 800 nyanlända. Några dagar innan julafton 2016 fattade kommunen ett drastiskt beslut. Man stängde hela kommunens flyktingmottagning. Med detta agerande menade kommunen att ingen nyanländ som beviljats uppehållstillstånd i Sverige ska vilja flytta till Hultsfred.
Den som ändå väljer att flytta till kommunen efter beslutet får ett kortfattat brev skrivet på svenska, engelska och arabiska. Ingen hjälp finns att få på åtminstone sex månader. Inga nya ansökningar om bidrag kommer att behandlas. Inga möten med socialsekreterare bokas, ingen mat och inget boende. Ingenting!
Den som behöver akut hjälp för att inte svälta hänvisas till en frivilliggrupp som delar ut mat.
 
Migrationsverket hyr dessutom bostäder i Hultsfred åt runt 1 300 asylsökande, vilket i sin tur bedöms vara en anledning till att många blir kvar där eller flyttar dit efter att de beviljats uppehållstillstånd.
Kommunen har vädjat till Migrationsverket om att ”lämna tillbaka” asylbostäderna men fått nej. Enligt både tjänstemän och politiker återstod därför bara ett alternativ: Att göra kommunen så oattraktiv som möjligt för dem som letar efter ett nytt hem i Sverige.
Verkligheten har kommit ifatt Hultsfred som under flera år tjänat stora pengar på invandrarna. Nu inser kommunen sedan många har beviljats asyl, att ansvaret nu är Hultsfreds och försörjningsbidraget skall kommunen stå för. Enligt ”Massutmaningen” kommer högst fem procent att någonsin få ett jobb.

Landets kommuner beräknas i år ta emot 90 000 asylsökande och anhöriga som fått uppehållstillstånd. De flesta hittar bostad på egen hand, men flertalet skall anvisas enligt den nya bosättningslagen.

Efter ett anvisningsbeslut har kommunen två månader på sig att ordna en bostad. Regeringen förlänger nu den tidsfristen med ytterligare två månader för de anvisningsbeslut som fattas under 2017.
När det gäller anhöriginvandring som Migrationsverket ombesörjer erhåller kommunerna inte något besked i god tid, utan bara kort tid innan. Flera kommuner känner stor frustration över situationen. De anhöriga har fått placeras i skolors gymnastik hallar eftersom det inte finns bostäder och barnen som medföljer ger platsproblem för skolorna.

Meningen med bosättningslagen var att den skulle motverka att många nyanlända själva försökte hitta bostad på egen hand. Det innebär oftast trångboddhet hos släktingar i kommunerna, där det redan finns för många nyanlända. Därmed blev snedfördelningen mellan kommunerna ännu större.
 
Det vår regering ägnar sig åt är ren och skär prokrastinering. Man säger att man ska göra nånting, bestraffa kommuner som inte klarar av att fixa fram bostad, men sedan skjuter man alltihopa framför sig. Samma som med utvisningarna av 80 000 tusen. Ygeman sa att man ska göra en sak och sen skjuter man allt på framtiden. Och det kommer man att fortsätta göra, för man har helt enkelt tappat kontrollen över vad som sker
i landet.

1 kommentar:

  1. Den Svenska "migrationspolitiken" i ett nötskal! Man önskar att så många fler personer och journalister i synnerhet kunde börja inse detta och skriva om det! Det är ju så enkelt och logiskt så man behöver inte ens kolla fakta på vissa saker!

    SvaraRadera