tisdag 29 augusti 2017

Het derbymatch mellan AIK-Djurgården = slagsmål och bråk!

Söndag den 27 augusti var det återigen ett het derby mellan AIK-Djurgården på Friends arena. Polisen i region Stockholm hade innan matchen utarbetat en plan och en särskild uttagen polisstyrka för att stötta arrangören i ordningsfrågor, men även för att kunna ingripa, om ordningsstörningar eller brott begås.
Innan ens matchen hade börjat skedde det ett våldsamt upplopp. Ganska säkert hade det ”swingats” ett antal öl! Supporters kastade så kallade bangers med mera mot polis.

Polisen:
• En person greps för våld mot tjänsteman och har getts tillträdesförbud efter beslut av åklagare. Tillträdesförbudet är på sex månader.
• En person greps för våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman, försök våld mot tjänsteman och ringa narkotikabrott.
• Två anmälningar om våld mot tjänsteman har upprättats men i de fallen är gärningspersonerna än så länge okända.
• En person brände innan matchen bengalisk eld och en anmälan om brott mot ordningslagen har upprättats. Personen har getts tillträdesförbud efter beslut av åklagare.

En person, 15 år, har avlägsnats från arenaområdet enligt Polislagen §13, och föräldrarna har meddelats. Personen har bränt bengalisk eld utanför arenan och en anmälan kommer att upprättas.
• En person har delgetts misstanke om narkotikabrott utanför arenan.
• Det har tänts bengaliska eldar inne på arenan och i halvlek beträdde ett flertal personer den s k pitchen, ett område mellan spelplan och läktare. Anmälningar kommer att skrivas om brott mot ordningslagen i dessa fall.
Efter matchens slut skedde ett våldsamt upplopp utanför arenan och initialt greps 171 personer i samband med detta.
Så långt från polisen.
I ett het derbymatch som denna vet man att det brukar bli bråk mellan fansen. Polisen är närvarande och ändå starter bråken. Det är inget annat än idioti från huliganerna, eftersom de måste inse att polis finns där och håller koll.
Man undrar om dessa "fotbollssupportrar" är vuxna människor? De " hjälper" dessutom till i samhället med kostnader, genom att belasta polisen! Väl investerade skattepengar! Sorgligt beteende av våldsverkarna.
Egentligen skulle de kunna stå för notan, istället för att den skickas till skattebetalarna! Självklart måste vi ha massiv polisuppslutning vid fotbollsmatcher. Och lika självklart ska samhället, d.v.s. skattebetalarna, stå för fiolerna
eller skall man utdöma böter för de som åker fast för skadegörelse, så att en del kostnader täcks? För vi minns alla vilket ramaskri det blev från föreningarna och deras stödtrupper i media häromåret, när föreningarna ålades att betala notan, för vad deras supportrar ställde till med.
I media kunde vi läsa:
"Det är ett samhällsproblem, inte ett supporterproblem", "Det är inga riktiga fans", "Några få förstör för alla", "Det är bättre med dialog än förbud" ... Ja jösse!

Bra att bråkmakare grips, men varför kunde inte samma resoluta ingripande ske, när Karolinska sjukhuset invaderas, härom veckan? Det borde vara minst lika självklart, att gripa alla bråkmakare där också.

Sedan att skattebetalarna ska stå för dessa utgifter som är fotbollsrelaterade är ju rätt snett och en bidragande faktor till att det kan fortgå. Om inte klubbarna har råd att betala för polisbevakning eller se till att ordning råder, kan de få spela inför tomma läktare.
Förhoppningsvis är detta startskottet på en mer offensiv strategi från polisen vid upplopp. Fotbollshuliganer, nynazister, rödingar... om de bråkar och kastar sten ska de bultas ihop och gripas.  Polisen visar här att det går att omhänderta stora folkmassor som antas bryta mot lagen.
Lek nu med tanken att ett gäng kända fotbollsligister/lagbrytare slog sig ner på Medborgarplatsen och protesterade.
Vad tror ni skulle hända?

När det
sker upplopp eller några andra våldsamheter i någon förort, så grips ingen.
Men när det är bråk runt en fotbollsmatchs så kan polisen bunta ihop 171 gaphalsar.
Det är
mycket märkligt att förorten kan stå i lågor och man griper... ingen. Inte ett enda gripande.
Det handlar om feghet från polisens sida. Det kostar för mycket att gripa en stenkastare i Rinkeby,
polisen får stryk eller värre. Polisen tänker på konsekvensen av ett sådant ingripande. Om de nu tog 171 st i en förort skulle varje gripen ha 10 kusiner och då skulle förorten bränna. Det är säkrare för polisen att plocka vanliga snubbar som sitter av några timmar och sedan drar hem.
Intressant att notera är att det nästan uteslutande är på fotbollsmatcher som bråk uppstår. Svensk hockey är förskonade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar