söndag 26 februari 2017

Den kommunala festen fortsätter – Champagne – Massage – Lyxresor!

I en artikel har man granskat och visat hur det kommunala/offentliga Sverige lägger nästan 5,7 miljarder kronor på representation, kurser och konferenser – varje år.
Tillsammans gjorde de i fjol av med nästan 5,7 miljarder kronor.
1,26 miljarder gick till representation.
4,42 miljarder gick till kurser och konferenser.

I kostnaden för kurser och konferenser kan även kostnader för resor, logi, middagar med alkohol, lekar och underhållning ingå.
Om man bryter ner siffrorna så de bara omfattar kommunerna så har 288 granskade kommuner tillsammans spenderat drygt 2,7 miljarder kronor. 717 miljoner gick till representation.

Man skall tillägga att det är det synliga som har redovisats öppet, men risken är stor att de verkliga siffrorna är betydligt större om en fingranskning av alla konton skulle göras. Många upptäckter om oegentligheter har gjorts i de flesta av Sveriges 290 förvaltande kommuner. Det verkar inte heller finnas några gränser på hur sofistikerade metoder man uppfinner, allt i syfte att få egen vinning och att undgå upptäckt.
 
Det är makalöst att detta frosseri och huvudlöshet får ske i dagens Sverige, med skattebetalarnas pengar. Det handlar inte bara om Sveriges kommuner utan även hos de flesta av Sveriges myndigheter förekommer frosseriet.
 
Att Försvarsmakten lyckas ”bränna” iväg dryga 32 miljoner kronor år 2015 för representation. Där ingick ett uppträdande av artisten Lena Bentzing till en kostnad av 75000 kronor för 50 minuter.

Hofors kommun
Ekonomiskt krisande Hofors kommun har sedan början av 2014 lagt 1,2 miljoner kronor på ett ”värdegrundsprojekt”.
En av de tyngsta kostnadsposterna utgörs av fakturor på 400 000 kronor från trollkarlen och managementkonsulten Peter Rosengren.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Marie-Louise Dangardt:
”Han har gett ett stort mervärde i att få en att tänka med ryggraden på ett väldigt klokt sätt.”

Låter spontant som de trollat bort pengarna till tonerna av kommunalrådets blockflöjt... Kanske hade det varit bättre om det blockflöjtsspelande kommunalrådet likt råttfångaren i Hameln istället lett ut de övriga politikerna ur kommunfullmäktige så att de inte kunde ställa till mer skada.
 
Hofors har länge brottats med en sviktande ekonomi samtidigt som de erhåller statligt stöd och utjämningsbidrag. Är det lämpligt att investera i trollkarlar och magiska värdegrunder som skapar ryggrad åt invånarna i den sosse ledda kommunen?
 
Ekerö kommun
Ekerös kommundirektör Lars Hortlund har tillsammans med kommunalrådet Adam Reuterskiöld under en rad år åkt till fastighetsmässan Mipim i Cannes.
De årliga resorna har gett Hortlund långa semestrar – men enligt honom själv har det hittills inte lett till en enda ny bostad. De senaste fyra åren har Lars Hortlund varit över 60 dagar på franska Rivieran i samband med mässorna.
Under 2016 då Hortlund besökte mässan, varade heldagsprogrammet under tre dagar, tisdag till torsdag. Hortlund tog ut en arbetsvecka för besöket och fick betalt för ytterligare två dagar som resdagar. På så sätt fick han längre tid på Rivieran där han äger en villa. Traditionsenligt tog han också ut en semestervecka i samband med mässbesöket, så totalt var han borta i 18 dagar.
Hortlund säger själv att han sparar mycket pengar åt kommunen på det sättet.
Hortlund:
Jag kan inte komma samma dag. Hyra bil. Åka upp till huset. Öppna det och göra i ordning så jag kan bo där. Utan då behöver jag en extra dag. Den dagen är ju inte en arbetsdag. Det är en resdag, men det ingår i arbetet för att det här upplägget ska funka. Någonting måste kommunen stå för också. Jag kan inte stå för allting privat. Jag reser för halva kostnaden, jag bjuder på uppehälle och tar inget betalt för det, jag tar inget traktamente, men då måste ju kommunen stå för något av det här.”

I Sverige har mässan i Cannes varit omstridd efter flera skandaler där kommuner låtit skattebetalarna stå för omfattande representation.
Bland annat avslöjade SVT flera toppolitiker i Staffanstorp. Ett kommunalråd uppgav då att deras delegation endast arbetade två till tre timmar om dagen under resorna.

Lars Hortlund anser att han har nytta av resorna till Rivieran, dit han själv säger att han åkt sedan 2007 i jobbet.
Det har lett till massor med bra kontakter och samtal. Vi har ju planerade möten, men mycket spontana möten också. Jag kan säga bland annat om när vi, som ju inte blev av, men vi hade en period när vi hade i uppdrag att sälja vårt kommunala bostadsbolag.”
I år kostade Lars Hortlunds och kommunalrådet Adam Reuterskiölds (M) besök på fastighetsmässan i Cannes drygt 42 000 kronor för Ekerö kommun.

Vad har folk som bor på Ekerö haft för nytta av detta besök på en fastighetsmässa i Cannes?

Under hösten 2016 har Ekerö kommun meddelat att de tillfälligt stoppar mottagningen av flyktingar på grund av bostadsbrist.

Detta frosseri visar att det är högst nödvändigt att alla officiella myndigheter, kommuner och närstående organisationer som finansieras med skattepengar ligger under allmänhetens kontrollins. Det är det enda som något kanske kan hjälpa att hålla de av skattebetalarna avlönade ”snyltarna” borta från oegentligheter.
Det är bara genom en total transparens vi kan nå fram till det bästa och den mest effektiva användningen av varje skattekrona, detta oavsett om det gäller skola, vård, äldreomsorg eller alla andra former av transfereringar inom samhället.
 
Vi har trott att vi har en fristående press medans de i själva verket minglar runt, roséberusade i Almedalen med diverse politiker skrattandes/ryggdunkandes med samma agenda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar