söndag 19 februari 2017

Tänker Löfvén plundra pensionssystemet precis som Göran Persson?

Stefan Löfven är mannen med ”järnkoll”! Frågan är nu om han har påverkats av en artikel i Expressen om att fondförvaltare tjänar grova pengar på avgifterna de tar ut för sin förvaltning?
Expressen skriver att Löven vill kalla Allianspartierna till pensionssamtal. I artikeln framgår att han vill kunna riva upp PPM och menar att allt ska jämföras med AP7.
Eftersom AP7 ger bättre avkastning än många fonder med en annan profil - fonder som dessutom inte får belåna sina innehav likt AP7 riva upp pensionssystemet.
Löfvén:
"Pensionspengarna ska gå till pensionärerna och inte till avgifter till bolag som i många fall inte presterar något bättre än AP7. I många fall till och med sämre. Det kostar mer och man får mindre tillbaka."

Mannen med järnkoll söker desperat efter en fråga som gör att hans parti lyfter i opinionen.
Hans järnkoll måste ha missat en del:
Till saken hör att alla inte vill ha så hög riskprofil som den belånad AP7-fonden innebär.
Andra vill kanske hellre optimera riskjusterad avkastning. Få lite lägre avkastning, men sova gott om nätterna. Eller så har en del så nära till pensionen att de inte vill spekulera med belåning på aktiemarknaden, utan vill ha något med minimal risk.
Är inte detta ett enormt stort misstag av Löfvén att väcka den ”björn” som sover?
Vad som behövs är
att förbättra systemet! Är Löfvén medveten om detta?

Sverige är landet i EU med det längsta arbetslivet och på väg mot botten i ersättningsnivå, konstigt att ingen kräver höjd avsättning till pensionssystemet eftersom det påstås Sverige är ett så rikt land. Sverige har närmare eller om kring en miljon fattigpensionärer som inte kan leva på sin pension.
Inför valet 2014 lovade Löfvén dyrt och heligt att avskaffa pensionsskatten.

Eftersom han nu har kallat till samtal med Alliansen om pensionssystemet tycker jag att de skall ”ställa” Löfvén mot väggen och begära att systemet ändras, så att vi får ett system som ger pensionärer en pension som de kan leva på! Vi får ständigt och jämt höra från vänstern att Sverige är ett rikt land – bevisa detta då!

PPM
PPM är de enda pengar som faktiskt existerar som är "dina" i pensionssystemet. Resten är bara fordringar du har på systemet. Frågan är om det inte är ens det!

Det är inga fordringar i ordets rätta bemärkelser. Det är så kallade pensionsrätter. Det låter kanske som fordringar för ett otränat öra, men man ser ingenstans att det görs någon speciell utfästelse för vad dessa rätter är värda. Kan kanske snarare tolkas som en andelsrätt till kakan som kommer delas ut - hur stor eller liten kakan är görs ingen utfästelse av. Det bedrägliga är att man får en pensionsrätt per inbetalad krona och man kan förledas att tro, att en pensionsrätt är en rätt till en krona, men så verkar inte vara fallet.
"Dina" pengar i systemet ska nu inte få förvaltas som du vill, eftersom det finns en statlig fond som kör med belåning man kan sätta pengarna i. Vad vet vi vad som händer med statliga pensionsfonder när det blir knapert i statskassan.

Tänker Löfvén plundra systemet precis som Göran Persson? Det är nog snarare där problemet ligger. Att en del av pensionspengarna hittas bortom statlig kontroll.
PPM var en eftergift till de borgerliga partierna vid den förra
pensionsöverenskommelsen för att få in någon sorts "privat" inslag i det allmänna pensionssystemet. Nu vill mannen med järnkoll av populistiska skäl förminska detta inslag.

Det har annars varit femton mycket bra år för sparare:
* Avskaffad förmögenhetsskatt
* Avskaffad arvs- och gåvoskatt
* Sänkt skatt på ägande av bostäder
* Mycket stor ökning av tillgångspriser på grund av sjunkande räntenivå
* Investeringssparkonto, som sedan införandet sänkt kapitalvinstskatten kraftigt för de som haft ISK jämfört med vanlig depå för de flesta placeringar.

De kollektivavtalade tjänstepensionsavsättningarna har också ökat en hel del de senaste åren, och det gör ju sitt till. Pendeln kanske svänger kommande år dock...

Har det för övrigt sagts att PPM-pengarna skall återgå till innehavarens förmån egentligen? Att pensionsrätterna skall återgå till ägarens förmån? Jag tror
Finansministern är rätt ”het” på att lägga vantarna på dessa pengar också - hon har ju visat att hon är rätt ”bra” på att suga ut varhelst, hon kan komma på.


Nu är det dock så att för soffliggar-alternativet så trappas hävstången ner med åldern, och blir så småningom lägre än ett och slutligen noll, kanske inte snabbt nog, men det ligger kanske ett meddelande där, att det är längre till pensionen än vad du tror!
Tycker invändningen, att det inte anpassas efter hur långt man har till pensionen, inte riktigt håller fullt ut.

Pensionssystemet kan för all del göras om - lämpligen genom att PPM-innehaven blir personlig privat egendom, som inte kan tas ifrån dig. Helst också övriga inbetalningar till systemet, som idag går direkt till nuvarande pensionärers pensioner. Fast privat egendom kan alltid beslagtas ändå. Det kallas socialism. Men är den privat kan man åtminstone flytta den bortanför svenska statens klor.

Så länge som vi har så mycket socialister i riksdagen kommer de inte tillåta att det förs över gemensam förmögenhet till privata intressen.
Det enda som skyddar pensionspengarna från klåfingriga politiker är att om det blir kris är det fortfarande självmord att ta av pengarna. Så länge man lyckas uppbåda 30-40% stöd hos befolkningen så kan man ju fortsätta med nuvarande paradigm!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar