måndag 20 februari 2017

Hur många fler medaljer tar Norge på skid-VM med astmamedicinering?

Norge har ju ofta stått i första ledet för att fördöma fuskare från andra länder och utmålat sig själva som helylle rakt igenom; friska, sunda, hederliga gutter og jenter med oklanderlig moral och överlägsna gener.
 
När sedan verkligheten kolliderar med den bilden, reagerar så klart omvärlden, och när det norska svaret blir en arrogans utan dess like - "alla dopade norrmän är oskyldiga, astmasprejer till friska är en självklarhet, vi har inte gjort något fel och tänker fortsätta på samma sätt" - så växer naturligtvis irritationen.
Den så kallade astmautredningen inom norsk skidåkningen är nu avklarad.
Enligt Dagbladet har man kommit fram till att det norska skidlandslaget kan fortsätta ge astmamedicin till friska åkare. Fantastiskt att en utredning kan visa att det är moraliskt riktigt att ge medicin till fullt friska åkare! Antingen är den köpt eller gjord av Norge själva!

Redan i september startades utredningen. Syftet var att avgöra om det omstridda bruket av astmamedicin för skidåkare utan astmadiagnos kan fortsätta.

Detta efter hård kritik från bland annat Sverige.
Johan Sares, längdchef på Svenska skidförbundet:
”Man undrar ju var allt ska ta vägen. När det kommer uppgifter om att friska tagit medicin - då börjar det lukta riktigt illa.”
Nu är utredningen klar. Och det norska astmamedicinbruket frias.
Man skriver enligt TV2 att det inte finns grund att landslaget på ett "oförsvarligt sätt diagnostiserat och/eller behandlat utövare utan påvisad astma eller liknande luftvägsproblem". Därmed tillåts bruket fortsätta.

En annan del av bråket har handlat om så kallade nebulisatorer, ett hjälpmedel för att inhalera astmamedicin eller saltvattenlösningar.
Många utövare har symptom i samband med skidlopp, speciellt vid låga temperaturer. Och möjligheten för att ge lindring med en tillåten metod i form av saltvatteninhalering bör kanske inte fråntas utövare.

Vidar Löfshus, den norska landslagschefen öppnar nu munnen och konstaterar att framförallt svenskarna betett sig småaktigt, att vi skulle ha en form av storebrorskomplex mot dem och därför uttryckt oss så negativt som vi gjort i astmamedicinfrågorna. Undrar vem som har komplex? När man måste ta till mediciner för att öka prestationer…………
 
Skrämmande med den norska landslagsledningens arrogans och totala oförmåga att förstå hur deras agerande skadar skidsporten. Man pratar om administrativt misstag i Sundby-fallet när det handlat om otillåtna häst doser.
 
Man ersätter dopade åkare ekonomiskt så att de inte skall förlora några pengar på att man åkt fast. Man pratar om att Johaug blivit avstängd för att ha använt "läpp salva" när det handlar om att hon blivit avstängd för att ha intagit anabola steroider. Johaug blev avstängd i 13 månader. Norge tycker att det är för ett strängt straff, medan övriga världen tycker att det avstängningen borde vara längre!
 
Man går runt bestraffningen, att man inte får delta i organiserad träning genom att låta övriga landslagsåkare "råka" vara på samma ställe och träna med Johaug på "fritiden". Man flyttar tävlingar så att det skall passa avstängda åkare. Man ringer runt till alla som är verksamma i och kring skidsporten för att försöka få dem att okritiskt förmedla den norska versionen, vilket man tyvärr verkar lyckas allt för bra med.

Citat från en artikel i slutet på förra året:
”En av dem som blivit kontaktad ett flertal gånger är Jörgen Aukland, sportchef i långloppslaget Team Santander. Efter att lagets polska stjärna Justyna Kowalczyk uttalat sig fick han ett sms från marknadschefen Espen Bjervig.
Hej. Trodde vi var eniga om att NSF och Santander inte skulle skjuta på varandra, detta är långt över gränsen, här måste du städa upp.”
Landslagchefen Vidar Löfshus har ringt flera av de internationella stjärnorna som varit öppet kritiska till Norges medicinhantering: Maurice Manificat, Saarinen och Sami Jauhojärvi.
Flera journalister och skidkommentatorer har också fått blivit kontaktade av Skidförbundet!

HasseSvens verkar vara en av få journalister som har någon integritet och förmåga till kritiskt tänkande kvar. Här ifrågasätter han på goda grunder den svenske "expertens" deltagande i den grupp som granskat Norges användning av astmamedicin.
 
Svens säger att problemet med utredningen är Kjell Larssons medverkar i specialistgruppen. Detta då han menar att Larsson är jävig:
”Han har haft nära kontakter med de som har utvecklat astmamedicin och bedrivit forskning kring den i Norge. Så han hade fingrarna i smeten."

Det Svens syftar till är att Larsson har skrivit minst tre vetenskapliga artiklar ihop med läkaren Kai-Håkon Carlsen, som är det norska skidförbundets egen astmaexpert.”Det är ju dessutom så att Kjell Larsson sedan länge varit en av dem som hävdat att astmam
edicin inte är prestationshöjande vilken så klart gör att han inte ser användandet som ett problem.
 
Den hårda linjen inom norska förbunden verkar har fastnat på fina papper och filer som skrevs och skapades på de mysiga möten, med kaffe å bulla och med väntande fri bar efteråt, Eller i de starka orden som skrivs och förmedlas i media. men när situationen är här så som Herr Gickhan skriver så törs man inte stå upp mot dessa stjärnor som det handlar om i Norge.... 
 
Man verkar ha ett väldigt kollektivt synsätt där inte bara Johaug utan hela förbundet har tagits för doping. Det är som en slags sekt. Norge behöver ändra sin inställning och avkräva åkarna mer eget ansvar, oavsett vad som är sant och falskt i de olika dopingdomarna och misstankarna som riktas mot dem.

För det första så ska en riktig läkare ställa diagnosen astma med hjälp av modern medicinsk teknik. Inte någon mutad landslagsläkare.

För det andra så ska dom åkare som har astma tillåtas att ta 1-2 doser per dag, inte 10-15 doser per dag.

Foliehatten undrar hur länge det svenska landslaget kommer att acceptera att norrmännen är några tiondelar bättre pga astmamediciner i friska människor? Hade jag varit en svensk elitåkare så hade jag varit jävligt förbannad. Två tiondelar kan vara skillnaden mellan en bronsplats och en sjätteplats.

För övrigt så är det ingen god träningsmetod att använda nebulisator för skidåkare. Det är sjukt, eftersom skidåkning handlar om vad man kan göra utan att ha en gasmask för ansiktet.

Astmamedicinering
De använder astmamediciner för att luftrören drar ihop sig i kyla. Det är den verkliga anledningen.
Tar man astmamediciner = Utvidgade luftrör under lopp
Tar man inte astmamediciner = Luftrör som drar ihop sig under loppet..
Sammantaget gör detta att man får
bättre förmåga att syresätta sig när man tar astmamediciner för luften får en bredare passage att passera igenom när de passerar bronkerna - luftrören.

Tar man inte astmamedicinerna får luften en trängre passage att passera luftrören och detta gör att man får en
sämre förmåga att syresätta sig. Är det därför friska skidåkare i Norge har tagit astmamediciner genom alla år..
Den avgörande punkten är att medicin inte får vara prestationshöjande. Punkt. Dvs en frisk person ska inte bli bättre av att använda medicinen. Då skall den vara förbjuden.
Sedan förstår jag att det är svårt nog att avgöra detta. Se bara på diskussionen om astmamedicinen som alltså INTE är prestationshöjande enligt Norge/Wada..

Formoterol - Björgens och Sundbys astmamedicin, har prestationshöjande effekter i låga doser.

Forskare/Wada/Norska skidförbundet: Allting är politik, och Norge styr, läs: äger,  läs: anser sig ha rätten att äga, och ser därför till att äga sporten längdskidåkning.

Inom längdåkningen är Norge världsledande, och då blir det de som sätter spelreglerna. De får också förmåner som inga andra, inte bara i fråga om dopning/medicinering utan även när det kommer till jurybeslut på tävlingar etc.
Så här ser det ut i de flesta sporter, t.ex. inom alpint brukar det vara Österrike som styr och ställer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar