lördag 4 februari 2017

I ena ringhöran Marine le Pen och i den andra …?

I ett inslag om det franska presidentvalet på SVT för några dagar sedan spelades Twin Peaks-introt. Lite märkligt. Det var knappast en stad likt Twin Peaks de gjorde reportage ifrån. Som det ser ut nu verkar det som om Front National och UMP kommer göra upp i sista valomgången. SVT gör allt för att svartmåla Marie.
De kan inte förstå varför hon kommit i så långt och att kampen egentligen handlar om globalism vs nationalism. Likaså redovisar inte SVT öppet problemen i Frankrike med invandringen, precis som i Sverige.

Till bara för en vecka sedan var det nästan klappat och klart att Marie Le Pen och François Fillon skulle ställas mot varandra i en avslutande omröstning, om att bli Frankrikes nästa president!

Men …. så hände det!

Det avslöjades att François Fillon, högerns kandidat till presidentvalet, har hamnat i rejält blåsväder sedan tidningen le Canard Enchainé lagt fram uppgifter om att hans fru mottagit motsvarande nära fem miljoner kronor i statligt utbetald lön som hans assistent, utan att ha utfört något egentligt arbete.
Hon har arbetat i bakgrunden, det inte är hennes stil att framhäva sig själv, uppger Fillons talesperson som förklaring.
François och Penelope Fillon gifte sig 1980, och maken har varit invald i den franska nationalförsamlingen sedan året därpå, 1981. Enligt de lönespecifikationer som tidningen har kommit över anställdes Penelope Fillon av sin make först från och med 1998.
År 2002, då François Fillon trädde in i regeringen, blev Penelope Fillon istället assistent åt hans ersättare i parlamentet. Under denna period ska hennes månadslön ha legat på mellan 6.900 och 7.900 euro.

Sammantaget ska Penelope Fillon ha mottagit omkring 500.000 euro, före skatt, ur parlamentets kassa, under en period på åtta år.


Om nu skandalen med Fillons fru blir för mycket och han stiger åt sidan, vem kan då bli Le Pens konkurrent? Kanske den oberoende Macron? Le Pen är noggrann med att tala ordentligt illa om honom redan nu, vill ge honom stämpeln som socialist och Bryssels pojke. Skulle hon lyckas kan det bli hennes stora framgång.
När Fillon nästan hade hämtat sig från veckans avslöjande om att hans fru fått fem miljoner kronor i statligt arvode fick han på söndagen ytterligare bekymmer på halsen.

Både mediesajten Mediapart och tidningen le Journal du Dimanche hävdar att Fillon ska ha skrivit ut checkar till sig själv på 200.000 kronor = ca 21.000 euro, åren 2005–2007, statliga pengar som var öronmärkta för att avlöna assistenter till honom.

Etablerade media har i praktiken utnämnt Fillon till segrare, känns det igen?
Fillon är körd. Han föll 16%-enheter i en opinionsmätning förra veckan efter att det framkommit att givit sin fru en låtsasjobb hon tjänat 5 miljoner på. Nu har det framkommit att han givit även sina barn låtsasjobb och summan är nu upp i 9 miljoner som hans familjemedlemmar tjänat utan att göra något.

Många spekulationer fanns innan, att Le Pen var körd mot Fillon och att hon måste ställas mot en vänsterkandidat för att ha en chans i slutrundan. För en vecka sedan såg vi det som väldigt osannolikt, men nu talar mycket för att det blir ett race mellan Le Pen och en vänsterkandidat.

Kan det vara så att Hamon dyker upp från ingenstans och vinner socialistpartiets nominering? Han kommer nu att kunna börja den riktiga kampanjen och han kommer att få mer media. Att i detta läge har han 15% medan tvåan i opinionsundersökningarna ligger på blott 22%, är ju faktiskt inte alls så dåligt.

Vi kan dessutom räkna med en del taktikröstning, så det skulle inte alls vara uteslutet att Le Pen och Hamon ställs mot varandra i den avgörande omröstningen och i det läget är det nog jämnt ”skägg”! Allt beror på om Hamon kan skapa en massrörelse som Sanders i USA och Corbyn i UK, då är allt möjligt då populism är det som gäller.

Foliehatten har tittat i sin ”spåkula” och han skulle nog vilja påstå, att det är 80% chans att Le Pen vinner nu!
Fransmännen har alltid velat haft en väldigt bra relation med USA. Le Pen är för tillfället den enda som Trump kommer att komma överens med. Alla andra kandidater är ju för fan rena motsatsen till Trump, eftersom Fillon är körd nu!

Frankrikes viktigaste och närmaste partner är Tyskland. För Tyskland är ett Frankrike under Marie le Pen en mardröm!

Från tyskt håll är man väl egentligen inte speciellt nöjd med varken Fillon eller Le Pen, båda två är alltför auktoritära och konservativa.
Det är lite att välja mellan pest och kolera för Angela Merkel, men
för tyskarna var Fillon, det minst dåliga valet av de två.
Med Marine Le Pen vid rodret riskerar Europa gå under, det är i alla fall vad man är rädd för från tyskt håll.

Oavsett
vad tyskarna tycker, blir det ett spännande val! Frankrike är Europas näst mäktigaste och viktigaste nation!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar