söndag 1 april 2018

Kina visar musklerna!

Kina vill betala olja i yuan istället för dollar! Kan det vara ett svar till Donald Trump, när han vill börja sätta upp skyddstullar mot Kina? Kina inser kanske, att handeln med USA är på upphällningen och att måste komma med motåtgärder!
Det har ryktas på de finansiella marknaden, att ryssar och kineser vill släppa en guld baserad valuta. De två nationerna har den senaste tiden köpt upp majoriteten av allt guld som grävs fram årligen (ryssarna har dessutom stor egen produktion), medans andra rykten säger, att kvantiteten på de reserver USA har, inte uppnår standard. Redovisning är rätt diffus och hemlig, men man kan säkert lägga på några tusen ton på dom officiella siffrorna för både Kina och Ryssland. Vid ett globalt psykologiskt misstroende mot dollarn, kan man trolla fram mer, genom simpla knapptryckningar, så att reserver komma till användning.
Dollarn lever enbart, för att det finns tilltro till den, trots att det egentligen saknas täckning. När det står klart, kommer dollarn att falla som en sten. Att binda oljepriset till yuan istället för dollarn, kan dra ner byxorna på Onkel Sam.

När Saddam försökte sig på att betala i en annan valuta satt han inte kvar så länge. Samma sak hände med Gaddafi. Han försökte införa en ny valuta och betala med den. USA såg till att bägge plockades bort. USA kan inte göra ett ”skit” mot Kina, de är skuldsatta upp över öronen och har inga ekonomiska muskler att tala om. Att USA skulle lyckas plocka bort Xi, finns inte på kartan!

Foliehatten besökte Kina för några år sedan och hade en ganska frispråkig guide. En kväll efter några öl och whisky, berättade denna guide att Kina äger större delen av de amerikanska statsobligationerna och kan när som helst försätta USA i konkurs! Guiden berättade också, att Kina har enormt stora reserver av valutor!

Är det ett svar från Kina, att de inte längre måste köpa amerikanska statsobligationer, medans amerikanerna i gengäld köper Kina-importerade produkter. Kina har insett att dollarns dagar som stormaktsvaluta är räknade. Då kan alla inte sitta på alla dollar, i den jätteupplåning som USA håller på med, för att finansiera sina evigt ökande underskott. Kort sagt USA har levt över sina tillgångar och haft en konstlat stark valuta som hela världen hållit under armarna p.g.a. att allting är prissatt i dollar internationellt. De har flutit fram på en räkmacka och bara ”printat” nya dollar. Sanningens tid närmar sig. En intressant fråga är globalisternas och deras banker. Hur har dom reagerat och vad kommer de att göra?
 
Om nu man börjar handla stora mängder råvarukontrakt och sluta andra avtal baserade på renminbi=yuan på olja och naturgas eller i Euro, så minskar länders behov utav dollar. Att Kina och Ryssland sinsemellan också har en rätt väl utbyggd ekonomisk infrastruktur, gör att detta antagligen bara tar bort ett extramoment ur deras energihandel.

När behovet av dollarn minskar globalt, så minskar även dess värde gentemot de andra valutorna och frågan blir, hur stort kommer värdet på bli, på den kinesiska yuan. Kina har en stor industri där man säljer enorma mängder av varor billigt. Skall bli intressant att följa vad som händer den närmaste tiden.

Det kanske inte är någon ekonomisk vinst för Kina, om ränteutbetalningarna av de amerikanska värdepappern tappar köpkraft, men att kunna göra råvaror och metaller mer kostsamma för USA, är en liten vinst i valutakriget. Men det handlar nog mest om att slippa vara beroende (påverkad) av andra nationer.
Saudierna har ju också börjat lessna på USA, nya prinsen verkar vara ett ”wildcard.” Han har dessutom varit i Moskva och pratat(ve och fasa för väst) med Putin och tecknat stora kontrakt värt åtskilliga miljarder! USA och EU har med sitt agerande visat att ordspråket ”som bäddar får man ligga", passar väldigt bra in på deras agerande. Ryssland och Kina har planerat det här länge, varför tror ni dom har samlat på sig massa guld. Små steg hit och dit, snart är dom redo att dra ur sladden helt.

USA(framför allt den helgonförklarade Obama) och EU, har spenderat mycket tid, på att försöka lura de egna befolkningarna och måla upp Ryssland och Kina som "the bad boys!"
En depreciering av dollarn är inte precis vad Vita huset önskar. Det är inte USA som handlar upp dollarn. Det är exporterande länder som Japan, Kina och oljeländer. Det är dom som köpt amerikanska papper (hållit dollarn uppe för att gynna sin egen export) in absurdum och bara staplat dem på hög. I det japanska fallet har det inte lyckats, eftersom den stora mängden dollar i japanska kassavalv, dragit med sig yen upp och sänkt exporten. Det är därför Japan harvat i deflationsproblem i snart 25 år.

Naturligtvis kan inte USA prata klarspråk kring detta, då det skulle skapa en del bråk och panik på valutabörserna, men när gardinerna väl går ner, så vet alla vad det handlar om.
Man skall inte glömma bort USA:s enorma statsskuld som hotar hela världsekonomin. Om det ändå bara vore USA:s skuldberg! Idag är hela världen enormt skuldsatt, endera statligt eller privat(Sverige tillhör värstingländerna). Kan mycket väl bli den största kraschen någonsin.
Winston Churchill: ” Aldrig tidigare har så många varit så skuldsatta och haft så få möjligheter hos så få att få dem betalda!”

Alla som arbetet med kinesisk turism vet att kineser är ”shopaholics.” Det är den rika överklassen och den starkt växande medelklassen som står för den kinesiska konsumtionsturismen. Detta får såklart konsekvenser inom landet när vanligt folk vill vara som elitfolket/idealfolket. Vanligt folk vill också kunna konsumera, så att man kan visa upp sig för att kunna klättra i hierarkin eller iallafall uppfattas som högt rankad, så att man får chans till få fler barn. Vi är ju trots allt människor som vill sprida våra gener - evolution.
 
Man behöver inte vara en demokrati för att vara en konsumtionsekonomin. Bara det att kommunistdiktaturen Kina försörjer hela världens konsumtionskultur, en konsumtionskultur som vi redan är del av, visar på att man inte alls måste bli en demokrati, för att ha en fungerande industri.

Människorna finns i Asien. Den asiatiska marknaden är enorm, oberoende av demokrati eller ej. Det är konsumenter man behöver och Asien har 4,4 miljarder.
Där finns också världens tillgångar av pengar samlade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar