lördag 31 mars 2018

Strukturell rasism inom fotbollen!

Expressen skriver i en artikel om invandrare och hur få som lyckas flyta in i fotbollsförbund och tränarstaber. Invandrare är underrepresenterade inom fotbollens finrum. Beror detta på rasism eller på att många invandrare, varken lär sig svenska språket eller vill påbörja en karriär med att träna knattelag, samt genomgå tränarutbildningar? Alla är olika, olika är bra. Så lyder en av Svenska fotbollsförbundets synligaste paroller – men hur går det egentligen?

Var är alla invandrarkvinnor? Varför släpps de inte fram och vad beror det på? Där kan vi prata om patriarkala strukturer i invandrarsamhället. Expressen bör sopa rent framför egen dörr, innan man börjar skrika om rasism.
Foliehatten trodde att fotboll var en sport. Inte ett politiskt budskap. Vad ska vara viktigast, att ha kompetens eller att det ska se bra ut? I detta mycket märkliga land, är det bra mycket viktigare att det ska se "bra" ut. Sedan att det går åt helvete med allt, är av underordnad betydelse. Kan bara hända i Sverige, med strukturell rasism. Kan väl absolut inte ha något att göra med kompetens, det är såklart, vi lever med ett regeringsparti som verkligen vet vad total inkompetens betyder, så varför inte på alla andra områden.
Att spela fotboll har inget med styrelseuppdrag att göra, det krävs helt skilda meriter och förmågor, du kan därför inte göra den jämförelsen. Även tränarrollen kan ej jämföras med spelare, helt skilda vägval i livet. Du kan möjligtvis titta på antalet tränare och ledare ute i landet, från knattefotboll och uppåt, men även i de yngre åldrarna är det svenska vita män som återigen tar störst ansvar, för att träna och leda.
Expressen borde gjort en bättre research innan de skrev denna artikel. Då kanske de hade upptäckt vad som gäller. Det hade räckt med att Expressen hade gått in på Stockholms fotbollsförbund hemsida. Då hade de hittat följande:
Förbundet söker Distriktsförbundskaptener (DFK) till Distriktslaget P/F 04, både för utespelare och målvakter.

Till distriktslagen för spelare födda 2004 söker vi dig med stor erfarenhet av ledarskap samt flerårig dokumenterad tränarverksamhet.
Vi söker dig som brinner för fotboll och vill vara med att utveckla de spelare som i dagsläget har en hög ambition med sin fotboll.
Du delar arbetet med ytterligare Distriktsförbundskaptener, vilka utses av Stockholms fotbollsförbund. Du delar arbetet med ytterligare Distriktsförbundskaptener, vilka utses av Stockholms fotbollsförbund.
Under avtalsperioden kommer ni att arbeta med utbildning och rekrytering av spelare för aktuell åldersgrupp. Uppdraget innebär även mycket bevakning av spelare och kontinuerlig kontakt med berörda tränare.
Arbetsuppgifter fastställs av Stockholms fotbollsförbund.
Körkort är ett plus.
Utbildning:
DFK för utespelare:
Vår målsättning är att minst en av DFK innehar utbildningsnivån UEFA A (Steg 3 alt. Avancerad).
DFK för målvakter:
DFK med ansvar för målvakterna skall minst ha MV-B.
Flerårig dokumenterad tränarverksamhet samt en rad relaterade utbildningar. Skulle vara mycket intressant att titta på hur många invandrare som går dessa utbildningar minst sagt.

Invandrarmän måste helt enkelt sluta sitta hemma i soffan och börja anstränga sig mer för sina barns framtid, genom att engagera sig ideellt i fotbollsföreningar, precis som svenska män har gjort sen fotbollens begynnelse. Generellt är det invandrarkvinnor som engagerar sig mest för sina barn ideellt, männen är definitivt sämst, men pojkar och män behöver mans förebilder och manliga ledare, inte kvinnliga, för att utvecklas. Först när invandrarmän tar sitt ansvaret och går samma väg som svenska män, kan man möjligtvis se en förändring, i styrelserna och på ledarnivå. De kommer fortfarande att få konkurrera med svenska män, så det finns ingen garanti.

Personer som sitter i styrelsen i stora idrottsklubbar, har nästan alltid någon form av företagsledare/chefer med erfarenhet från styrelsearbete. De i sin tur ser till att tillsätta andra företagsledare och chefer som de känner.
I 99% av fallen är det de förslag som valberedningen lagt fram som röstas igenom och det valberedningen lägger fram är ju ytterst subjektivt, det hålls inga auditions utan valberedningen föreslår namn som de vet brinner för klubben och som de känner som människor. Således blir det människor som liknar de som redan sitter i styrelsen som år efter år föreslås ersätta avgående ledamöter.

I mindre klubbar är det säkerligen större mångfald i styrelserummen och på tränarbänkarna för där är det just engagemanget som avgör om du väljs eller inte, inte huruvida du har rätt kontakter eller vet hur man styr ett miljardföretag.
Är väl inga konstigheter, att det är få nyanlända i styrelser. De får väl arbeta sig upp inom klubbarna och förbunden som alla andra. Hur lång erfarenhet de än har, från sin inhemska fotboll behöver dom några år i Sverige, innan dom har tillräcklig kunskap, för att sitta och besluta och styra över svensk fotboll. Sedan kan det nog finnas ett visst motstånd hos det svenska gubbväldet mot invandrare, på samma sätt som de inte vill ha in kvinnor i sin värld. Kvinnor och invandrare kommer att få ta plats, i takt med att de skaffar sig den kompetens som krävs.
Lite anmärkningsvärt är det ändå, det är ändå väldigt många med invandrarbakgrund som spelar och har spelat fotboll och brinner för fotboll.

Foliehatten tror inte det handlar om medveten strukturell rasism, utan mer om , att det är vita medelålders äldre gubbar och ibland kvinnor som alltid styrt klubbarna och även styr klubbarna idag. Nya styrelseledamöter, sportchefer, medlemmar av olika kommittéer och sportgrupper inom föreningarna samt tränare tillsätts ofta av styrelsen. Likaså är det styrelsen som utser valberedning som sedan föreslår nya styrelseledamöter.

Det är ju ett välkänt fenomen att om vita medelålders gubbar ska rekommendera personer som rekommenderar de personer som liknar sig själva eller personer som de känner och umgås med, vilket ofta är samma typ av personer. Det är likadant i bolagsstyrelser och dylikt.

Detta sker givetvis inte medvetet utan handlar snarare om att det råder en viss rundgång i de här kretsarna som gör att det är svårt för grupper som kommer utifrån att ta sig in. Hur får du en styrelseplats i en förening, om du inte umgås med eller känner de som nominerar kandidaterna till exempel? Umgänget män 60+ och unga arabiska män, är nog högst begränsat även i fotbollskretsar.

2 kommentarer:

 1. Glad påsk på dej hatten uppskattar ditt skrivande

  SvaraRadera
 2. Hej
  ” I detta mycket märkliga land, är det bra mycket viktigare att det ska se "bra" ut. Sedan att det går åt helvete med allt, är av underordnad betydelse.”
  Jag hade en säljchef på Ericsson som jobbat många år i USA. Han lärde oss att ”Perception is everything! Perception Perception Perception” Så det är väl USA du menar när du pratar om detta märkliga land?
  Eller också ville du säga att nu går vi samma väg mot bankrutt som USA?

  SvaraRadera