måndag 26 mars 2018

MSM och SVT i kris eftersom förtroende minskar stadigt!

I Förtroendebarometern 2018 har bara var sjunde(14%), stort förtroende för Aftonbladet och bara var tionde för Expressen. Siffrorna är kanske inte någon chock. Vi har sett en utveckling de senaste åren, där MSM och SVT tappar i förtroende. Drar man ut kurvorna, blir det en skrämmande utveckling för MSM och SVT. 2008 låg SVT och SR omkring 75% i förtroende. Nu ligger SR på 65% och SVT på 58%.
För tio år sedan satt inte SD i riksdagen och ingen hade hört talas om Twitter, Facebook eller smarta telefoner. Människor läste papperstidningar på bussen till jobbet och tittade på TV när programmen sändes. Begrepp som "fake news" var inte ens uppfunna.
Nya vanor verkar ha bidragit till lägre förtroende för medier inte bara i Sverige. Men om teknologi kan vara en del av förklaringen, verkar polarisering vara en annan. Enligt Förtroendebarometern följer nämligen förtroende för media människors politiska åsikter i allt högre grad.
Desto längre till höger du står, desto mindre förtroende har du för public service. Medan 82 procent av rödgröna väljare har förtroende för SR, så har bara 32% av SD det.

Enligt Aftonbladet verkliga geni Anders Lindberg är det SD, Twitter och Facebook som gjort att tilliten till medier minskar. Att det har med media själva att göra, kan Lindberg överhuvudet taget inte reflektera över. Det är så såklart för Lindberg, att det inte media själva som har det stora ansvaret, för att färre litar på dem idag.
Problemet enligt Lindberg, är inte att media konsekvent har ljugit om invandringen i över 30 år. Problemet är istället att alla unga, outbildade och arbetslösa
SD som bor på landsbygden och som kan använda internet, utan att någon kan kontrollera dem. Om den liberala eliten hade fått bestämma allting, hade livet varit så mycket lättare för avskrädeshögar som Lindberg. När media kunde skicka ut sitt budskap, utan att mötas av mothugg i andra kanaler var medias uppdrag mycket lättare och då skulle inte någon censur komma på tal. Alla despoter föredrar envägskommunikation, likaså svensk och västerländsk media i övrigt.
 
Det är alla lögner, kunskapsnivån och begåvningen hos journalisterna som arbetar på SVT och MSM som starkt bidraget till att förtroendet minskar. Några axplock och pärlor:
Expressen ljuger utan att blinka!
30 aug 2017, har Expressen en artikel "Melania Trump hånas – för sin stormklädsel".
"Presidenthustrun Melania Trumps kläder brukar väcka stort intresse när hon reser med maken Donald Trump. Nu hånas Melania för sitt skoval inför parets resa till stormdrabbade Texas.Anledningen: Ex-modellen valde stilettklackar."
I en direktsändning när hon och Donald Trump landade i Texas, såg man att hon hade svarta långbyxor, vit skjorta/blus, vita gymnastikskor och en svart keps.
Den bild Expressen har i artikeln är
inte från deras besöket i Texas, med anledningen av stormen och översvämningarna!
Kunskapsnivån på journalister hos DN:
Kungliga Biblioteket(KB) har köpt ett exemplar av en av de första upplagorna av Saxos
Gesta Danorum (Danernas historia) för omkring 2,5 miljoner kronor. Prislappen kan tyckas stor, men just det här exet är unikt eftersom det tillhörde bröderna Johannes och Olaus Magnus, de båda sista katolske ärkebiskoparna i landet före reformationen (Olaus hade bara titeln, utdelad av påven i Rom, men satt aldrig som biskop i Uppsala), och har omfattande marginalanteckningar av dem, t.o.m. om Stockholms blodbad som Olaus bevittnade. Det är en intressant historia, men DN:s artikel om saken är späckad med märkliga sakfel. Man kan t ex läsa att boken (tryckt 1514) skänktes till Birgittaklostret i Rom av Olaus Magnus år 1519 - alltså ett år "före" blodbadet! Till Rom kom bröderna Magnus först som landsflyktiga efter reformationen, runt 1530. Dessutom står det att KB redan har digitaliserat boken, de över tusen sidorna och lagt ut dem på nätet, de köpte boken på auktion häromdagen? Och hur kan en bok skriven av Saxo Grammaticus (som dog 1220) egentligen nämna Stockholms blodbad, år 1520? Elin Andersson på KB säger att Olaus Magnus anteckning i boken faktiskt utgår från det som står tryckt där och sedan anmärker "jag var där och såg detta med mina egna ögon". Artikeln är förmodligen skriven ganska snabbt och av en person utan djupare kunskaper i historia, men det här är så uppenbara grodor att man bara gapar.
Artikel i DN:
"John McCain (republikan) Kandiderade inte, men ökade i popularitet bland de egna efter flera omtyckta tal och kan komma att utmana George W Bush som republikanernas presidentkandidat."
Svenska journalisters kunskap om amerikansk politik är pinsamt dålig, men det här tar nog priset.
Journalisten känner inte till att en president endast kan sitta två mandatperioder.
 
DN utropar på förstasidan att det sker ett "trendbrott - svenskar väljer bort kött". Om man läser artikeln litet närmare visar det sig att inköpen av kött i handeln minskar efter årtionden av ökning; minskningen är ca 2% och vi äter idag dubbelt så mycket kött som på 1970-talet. Ändå kör DN en rubrik som tydligt ger intryck av att antalet vegetarianer ökat kraftigt. Att "välja bort kött" betyder som de flesta uppfattar det att bli vegan eller laktovegetarian, inte att minska något på sin köttkonsumtion av ekonomiska skäl eller för att man oroar sig för kött av dålig kvalité. Men DN vill ha en vegannyhet till varje pris och då väljs rubrik därefter. 

Begåvningarna på SVT och TV4!
TV4 meddelar i en nyhetssändning att drottning Elizabeth ll kommer att närvara vid EU-toppmötet i Göteborg eftersom den brittiska "statschefen" skulle komma. Vilken stålgumma!
 
SVT. Festligt feltänk från någon som verkar vara vikarie eller PRAO på SVT Nyheter, en Torbjörn Averås Skorup. De drar upp en gammal nyhet om att en flygresa till Thailand genererar CO2-utsläpp som motsvarar 6-7 km2 smältande is på Arktis. Den uppgifter kommer från en artikel i Science för 2-3 år sedan. Det festliga är dock att korkskallen Torbjörn i klippet säger nått i stil med: Men du; ni kanske är hela familjen som reser, säg 4 personer. Då blir det 4 gånger så mycket is som smälter på grund av er resa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar