torsdag 1 mars 2018

SVT reporter blev kallad hora!

För ett par dagar sedan sände SVT Nyheter Stockholm en dokumentär om Rinkeby, den kvinnliga reportern får höra, att hon inte får filma i Rinkeby, att hon är en hora och att filmteamet omedelbart skall lämna platsen!
Övervakningskamerorna skulle öka tryggheten på Rinkeby torg och få bort narkotikahandeln. Men lugnet blev kortvarigt då handeln istället flyttade in i butikerna. Nu göms narkotika bland varorna på butikshyllorna och butiksägare vittnar om knarket som flödar inne i butikerna och de vågar knappt ställa upp på intervju p.g.a. alla hot.

I reportaget dyker även en äldre dam upp som försvarar Rinkeby och hon hävdar att staten och SVT driver klass- och hatpropaganda mot förorten. Det mest förvånande är väl att den svenska ”kärringen”, är helt frånvarande. Hon har ingen koll på någonting, inga skjutningar, inga droger det är bara medias och politikers fel. Allt hon krysta ut sig var häpnadsväckande korkat. "Du måste titta på vad dom satsar på ungdomarna?"
Det underbaraste av allt, är att ”kärringen” säger det samtidigt som det i bakgrunden smyger runt ett par män med uppdragna jackor, varav en av dem dessutom kommer fram och säger något som inte lät som att han var glad i, att hälsa på journalisten direkt. Är verkligen i nivå med Bagdad Bob.
Den stora frågan hur kan det skilja så mycket på verkligheten? Alla inklusive polisen till butiksägare ser problemen, men inte denna ”kärring”, hur är det möjligt
eller tror hon fortfarande, att allt ont i världen är "högerns" fel?
 
Foliehatten undrar hur journalisten känner efter sin första erfarenhet av mångkultur? Om den mångkulturella upplevelsen för teamet, kan komma att påverka rapporteringen från berikade områden framöver? Journalisten var inte speciellt populär bland  muslimerna i Rinkeby. Detta måste ha kommit som en chock för journalistgänget. Vill hon flytta till Rinkeby? Känner hon att Rinkeby är berikat och mindre tråkigt? Reflekterar hon över vad mycket ny mat och mångfald det har kommit till det gamla grå miljonprogramsområdet?
 
Det var fascinerande att se, att det i reportaget framgår att ”barnen” blir riktiga ”odågor” och att de kan bli sådana ”skitstövlar”, trots att mammorna känner sådant ansvar gentemot hemmet, så dom inte kan sitta på café i 5 min! Frågan är varför har dessa mödrar, så ofta har dålig pli på sina barn? Tyvärr är det nog så, att morsorna i regel är chanslösa, om barnen, bestämt sig för att bli kriminella. I utanförskapsområdena växer man upp bland asocialt beteende och fiffel. Det blir det normala, vanliga skötsamma personer är de onormala. En person med moralisk kompass är mesig. Om man inte ständigt sätter sina egna begär först och skiter i alla andra är man korkad. Det är lätt att ta till sig livsstilen och många är rejält avtrubbade/förstörda redan som tonåringar.
Mödrarna kan inte språket och samhället, så barnen får stor makt över familjen, de översätter brev från skolan eller myndigheter. De kan också vara mycket trångbodda, så när svenska killar sitter hemma och spelar spel, så är
Rinkebybarnen ute och bråkar, för de är flera syskon i samma rum, det finns kusiner, gamla som alla trängs i lägenheten. Intressant att notera är att alla ungdomar har jackor för över tio tusen på sig, undrar hur det gick till?

Det är intressant att det är SVT som sänder detta reportage. Hur kommer det sig? Dom har i alla år arbetat hårt med att förneka alla dessa saker man ser i reportaget. Nu helt plötsligt lägger dom ut ett 10 minuter långt reportage som visar sak efter sak som dom innan har förnekat.
Varför?
Foliehatten är helt chockad. Det är inget dåligt skämt från SVT och det är inte feak?
SVT:s journalister har ofta blivit hotade, angripna och blivit av med sin utrustning när de har rapporterat från Rinkeby och andra förorter som Tensta, Hjulsta och förorter och andra svenska städer. Det har faktiskt någon gång nämnts offentligt av SVT anställda, att man oftast tar kontakt med polisen före, man tänker besöka en förort. Så det är ingen som helst nyhet för dem. De hade faktiskt tur den här gången. De känner så klart även till att andra journalister har blivit attackerade i förorterna som andra journalister från svensk feakmedia och reporterteam från länder. Enbart i Rinkeby har reporterteam från USA, Australien och Norge attackerats.
 
I Aftonbladet framgår:
”Polisen vill att journalister meddelar om de åker till förorten Husby. När jag hörde det trodde jag att det var ett skämt. Men så får jag tag i polisinspektör Sebastian Sennerby, operativ koordinator för Järvafältet i norra Stockholm.
Det är bra om man hör av sig till oss, säger han. Det har kastats sten mot reportrar, de har blivit hotade och tvingats lämna området. Järva är ett komplext området. Det spelar ingen roll om man är polis, ambulans eller reporter, säger polisinspektör Sennerby. Man är representant för samhället och därmed en motpart.”

I Sverige är narkotikamarknaden otroligt stor och genererar omsättningar på flera miljarder per år. Några av frontföretagen har siffror på flera hundra miljoner och liknande. Incitamentet att bedriva illegal narkotikaförsäljning är således väldigt starkt och oavsett hur många individer polisen plockar in, finns det genast en ny företagsam individ som tar över.
Polisen och civil ledning är mycket väl medvetna om detta. Polisen har således givits en ny taktik för att behandla problematiken och den bygger inte på att bekämpa utan på att ”hantera.” Genom olika ”ingrepp” ner i verksamheten och dialog puttar man verksamheten i olika riktningar. Ett exempel på detta är att då och då plocka in vissa individer som stör i balansen eller agerar utanför vissa ramar. På så sätt formar man sakta verksamheten i en viss riktning.
Man plockar individer som säljer på vissa platser men rör inte andra som håller sig till andra områden. På så sätt koncentreras verksamheten till vissa platser som Rinkeby centrum förr i tiden plattan inne i stan etc.
Narkotikaförsäljningen i Rinkeby är väl organiserat och sysselsätter en förvånande mängd individer i området. Polisen som står i centrum är till för att se till att stör moment och problem löses men ger sig inte in i att störa narkotikaförsäljningen.
Det är därför de eskorterar media ut ur området. När media är på plats kan narkotikaförsäljning inte ske, så de som jobbar med det vill givetvis få bort media så fort som möjligt, då de kan tappa en hel dag av försäljning
= tiotusentals kronor.

De gångerna man hör om att polisen beslagtagit stora mängder narkotika handlar det ofta om, att de vill sätta dit någon individ som betett sig illa eller liknande.
En långsiktig lösning på narkotikaproblemet vore att legalisera och reglera via apoteket eller liknande. På så sätt kommer man åt miljardbeloppen som idag går till kriminella. Systembolaget omsatte 2016 28.5 miljarder.

Föreställ dig en värld där de pengarna årligen gick till HA och Bandidos…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar