tisdag 15 maj 2018

EON ”vilseleder” om solceller!

Är det fler än Foliehatten som har reagerat på EON:s annonser som hävdar att: ”Ny forskning visar: Därför är det svenska klimatet perfekt för solceller.”
Ulf Peter Olrogs sjöng om, att allt kan säljas med mördande reklam!

Dessutom har EON ingen koll på vad man påstår och det är rent strunt de förmedlar i sina annonser:
” … förknippat med höga utsläpp av koldioxid, vilket är skadligt för miljön,”
När blev koldioxid skadligt för miljön? På vilket sätt? Mer koldioxid får svensk skog och grödor att växa så det knakar. Skogs- och markägare kan håva in extra miljarder tack vare koldioxidhalten!

”Efterfrågan styr utbudet, så om hela landet skulle välja energi från förnybara källor skulle det leda till utveckling och utbyggnad, vilket i sin tur skulle vara en stor vinst för miljön.”
När blev vindmöllor och kalhuggna skogar en vinst för miljön? Om alla skulle välja energi från förnybara källor skulle de flesta bli utan.

”Är förnybar energi dyr? Faktiskt inte. För att sätta det i perspektiv skulle den extra kostnaden för att driva din villa med vindkraft istället för vattenkraft, som är gratis, motsvarar det ungefär en klase ekobananer i månaden (cirka 21 kronor extra per månad, räknat på en årsförbrukning på 10 000 kWh/år).”
Det räcker med att beräkna elcertifikat kostnaden 12 öre * 10 000 = 1 200:-/år så förstår man att det blir många bananer.
Tyskarnas katastrofala Energiewende är ett bevis på det. Man har beräknat motsvarande 2 000 miljarder kr i kostnad år 2025, utan att ett enda kärnkraftverk stängts och nu med ökande utsläpp av koldioxid. Det är ett totalt misslyckande och en tragedi för tyska folket. Den energipolitik som den rödgröna regeringen för, är också en tragedi för det svenska folket!
EON kan slänga sig i väggen.

Har du ett starkt intresse för miljö, så investerar du inte i solpaneler i Sverige överhuvudtaget, om du i första hand vill få en bra avkastning. Ingen investering i Sverige med solceller är en bra affär. Sverige är det sämsta landet för solceller ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Det är bara bidraget som gör att folk kan lura i varandra, att de tjänar på det. Investera i solcellerna i första hand, om du har ett starkt intresse för teknik, miljö och kan godta en återbetalningstid på 25–30 år.
För den som vill investera i solceller finns det investeringsprojekt i afrikanska och andra soliga och fattiga länder, där man både får avkastning och gör en insats för miljön.
EON och andra kraftproducenter(Vattenfall) annonserar hej vilt, hur lönsamt det är med solceller och att man räddar miljön. Två påståenden som det inte finns minsta sanning i.

EON har ett sol- och vindprojekt i Simris utanför Simrishamn. En liten by som har 400 kW solceller och ett vindkraftverk med 600 kW kapacitet. Projektkostnaderna för detta experiment ligger på 45 miljoner. Av EU har man i bidrag erhållit hälften - 22,5 miljoner. I Simris bor 200 innevånare. Det blir 225.000 per person. Nu till det intressanta. Det framgår inte hur mycket varje hushåll har investerat i solceller, men det måste ha varit ganska mycket. Går man in på länken ser man att den 15 maj producerar man inte så det räcker. 14.30 hade man producerat 1466 kW och förbrukningen var 2095 kW. Den 15 maj var det en solig dag, med bara 4 m/s för vind.
Simrisprojekt kommer aldrig att bli självförsörjande på el och frågan är hur lång avskrivningstid varje husägare har beräknat på sina solceller. En annan intressant fråga är hur många år håller solceller? Svaret på frågan får vi vänta på i kanske 15-20 år. Trots bidrag är detta en ren förlustaffär för samtliga inblandade.

 

EON påstår: ”Genom att testa solceller i laboratoriemiljö kunde de konstatera att kalla temperaturer har en positiv inverkan på panelernas elproduktion.”
EON har alltså testat i en miljö där man kan kontrollera temperatur och ljusstyrka, men så fungerar det inte utanför labbet. Det blir rätt varmt inne i en solpanel, även i vårt klimat om solen ligger på, ytan på en solpanel ser inte ut, att vara nån bra ledare för värme. Den som kan grundläggande fysik och naturlagar som man observerar effekter av, förstår att solceller funkar sämre för elproduktion vid högre temperatur. Det borde inte vara någon överraskning. Men här förvrängs det i vanlig ordning, för att hamra in ett budskap, att det är bra för Sverige med solpaneler. Effekten kan knappast vara stor. Ska man fortsätta på resonemanget så fungerar vindmöllor(efter 7 år i drift, är lagren i möllorna slut) sämre i kallt klimat, eftersom luftmotståndet ökar vid låg temperatur. Den gångna kalla vintern, när det var som kallast, producerade vind bara 1% av sin kapacitet! Ordet forskning har som begrepp snart blivit lika missbrukat som visans konserverade gröt, gjord på vassla och sågspån.
Svenska politiker begriper inte att sol och vindkraft inte är bra för Sverige, eftersom de bara producerar intermittent kraft. Det betyder att vi måste behålla alla de andra elkraftverken typ, kärnkraft, vatten, olja och kol, för att säkerställa kontinuerlig elförsörjning när solen inte är framme och det är vindstilla. Ett stort problem är när blåser rejält, producerar vind och då får de andra kraftslagen stå tillbaka och inte producera. Ersättningsfrågorna hänger i luften som den rödgröna regeringen inte vill ta i! Tänk om vindsnurrorna och solpanelerna skulle debiteras för den reglerkraft som står i ständig beredskap, när de inte levererar? Det skulle bli dyrt det.

En annan aspekt som säkert få tänker på: Utan satsning på vind- och solel, men med en utbyggnad av exempelvis kolkraftverk med den nya reningen, hade elen i dag varit väldigt mycket billigare. I Ryssland är den nästan gratis. Vattenfall sålde sina kolkraftverk i Tyskland väldigt billigt. Tyskarna satsar nu fullt ut på kolkraftverken med den nya reningen.
Fick folk veta hela sanningen kanske grön el inte vore populär alls. Givetvis undantagen alla fundamentalister som lever i en drömvärld, fjärran från all verklighet.

Sol och vindkraft är exempel på ideologiskt motiverande, men för ekonomin förödande åtgärder som framförs av miljövänstern i syfte att rädda världen från ett obefintligt hot, för att verka handlingskraftiga i syfte att tillskansa sig makt. Våra barn och barnbarn kommer att vara hårda i sina domar mot den generation rödgröna politiker som slösar bort ekonomiskt välstånd i meningslösa politiska åtgärder.

2 kommentarer:

 1. Har ett stort köpcenter i närheten som "investerat" (= lagt pengar på..) en enorm solcellsanläggning på taket.
  Finns även en tavla som visar hur mycket energi som momentant produceras.
  Att beskåda siffrorna på den tavlan en vinterdag kan nog t o m få en miljöpartist att börja gråta...
  Oftast ental kW..

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera