söndag 6 maj 2018

UD och Margot Wallström tycker inte att köttbullarna är svenska!

Det officiella svenska faktakontot Sweden.se skriver twitter, att svenska köttbullar egentligen är baserade på ett recept som Karl XII tog med sig från Turkiet! Kontot ska sprida fakta om Sverige och finansieras av bland annat Utrikesdepartementet(UD) och Svenska Institutet(SI). Att svenska köttbullar egentligen är turkiska, är förstås en jättestor nyhet i världen. Nyheten har spridits av medier som The New York Times, BBC och CNN, men enligt mathistorikern Richard Tellström stämmer inte uppgifterna. Varifrån köttbullen exakt kommer ifrån, det vet man inte riktigt, men man vet att under medeltiden i Richard de II:s hov i England, serverades det köttbullar.

Att göra köttfärs till bullar, koka eller steka dem har troligen gjorts parallellt på många ställen på jorden. Receptet för köttbullarna är annorlunda. Men idéen av runda små köttbullar kommer från Turkiet och det stämmer till en viss del. Den turkiska varianten heter "köfte" och Karl XII upptäckte dessa i Osmanska riket när han var där. Därefter har det utvecklats en egen variant i Sverige, med annorlunda recept, men med samma utseende. Det unika med svenska köttbullar är, att vi har lagt dit skysås, lingon och potatismos/potatis. Det är en svensk variant och åtminstone är den känd som svensk, även innan IKEA "swedish meat balls" Att försöka ta heder och ära av allt som är svenskt. är kanske den verkliga orsaken.

Hur originella svenska köttbullar är diskutabelt, men just maträtten svenska köttbullar, med lingon, sås och potatis, är till 100% svensk och något vi utvecklat. Köttbullar är en del av varumärket Sverige. Just köttbullar är hårt kopplat till Sverige.
Tack vare Tore Wretman som på femtiotalet bjöd på the Swedish smargasbard i USA med små köttbullar, blev köttbullarna kända i världen.

Det är inte maträtten i sej som är viktigast, utan dom krafter som finns, för att radera Svensk kultur.
Det är alltid lika fascinerande med etablissemangets agenda, att se hur de försöker utrota den svenska kulturen och sedan befolkningen. UD med ryss kollaboratören Margot Wallström i spetsen tar varje chans att ”pissa” på Sverige. Finns det nåt bättre sätt att underminera ett folks identitet och värdighet genom att ifrågasätta nationalstämplade maträtter? Vänsterns argument går ut på, att ingenting kommer från Sverige, utan utifrån. Alla andra länder, utom Sverige, har uppfunnit precis allting och vi barbarer har enbart förkovrat oss i andras skörd.

Det typiska för den svenska statspropagandan är däremot, att dels poängtera att en massa saker ursprungligen inte uppstod i Sverige. Det är sant, men det är även sant att det mesta ursprungligen inte uppfanns i de flesta länderna där det finns, utan har ofta fått spridits genom influenser och därefter inte sällan fått sin kulturella särprägel bland olika folk. Köttbullen som koncept utvecklades varken först av svenskarna eller turkarna. Däremot utvecklade turkarna de turkiska köttbullarna och svenskarna de svenska köttbullarna. Det är det som är kulturen hos ett folk.

Är "Sverigebilden" en omskrivning av "bilden av svensk invandringspolitik?" Om man utgår ifrån en generell "Sverigebild" så får man aldrig ihop logiken. När SD och andra påtalade att Sverige har stora problem med brottslighet m.m. p.g.a. en hög MENA-invandring, så angrep man detta synsätt och anklagade SD för att vara förrädare som förstör "Sverigebilden". "Ni ska inte snacka skit om Sverige!"

Nu har man inga problem med att angripa och nedvärdera Sverige och nedvärdera svensk kultur och förstöra folks goda bild av Sverige utomlands. Man angriper svensk mat och får oss att verka sämre än vi är. Man drar sig inte ens för att ljuga ihop en historia. Så hur går detta ihop, om man är mån om "Sverigebilden"?
Svaret är att detta inte går ihop - om man utgår ifrån en generell "Sverigebild". Men det går väldigt bra ihop om man istället utgår ifrån "
bilden av svensk invandringspolitik". Då går alla pusselbitar väldigt, väldigt bra ihop.

Det man kan fundera över är varför Sweden.se publicerat en felaktig och påhittad påstående som fått stor spridning internationellt, som avslutas med "Let's stick to the facts!". De blir sedan motbevisade och chefen medger dessutom att de har fel, men han vill inte säga huruvida de ska ta bort påståendet eller inte, från twitter. Oliver Grassmans uttalande: ”Det vi ville förmedla var att kulturer inspirerar varandra och konceptet att något är helsvenskt finns ju knappt längre.”

I det stora hela är det lite beklämmande, att man idag har tillgång till nästan allt källmaterial som finns via
Internet. Ändå missar man en sån här sak. Sweden.se har i uppdrag att verka för Sverige som varumärke och så går man dels ut med ett rent faktafel och sedan påstår man att det inte finns något som är unikt svenskt. Varför i helvete ska då Sweden.se finnas till?
 
Sverige går alltså officiellt ut med, att svenska köttbullar inte är svenska. Det är den officiella hållningen. Man är också stolt över det. Helt otroligt!
Den manuella köttkvarnen är en svensk uppfinning från slutet av 1800-talet.Vad gör man med malet kött? Gissa igen…..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar