söndag 14 oktober 2018

Blir det ett extraval?

Foliehatten undrar vad som hänt med politikers hjärnor som hela tiden måste argumentera för något som även den mest korkade av oss svenskar, inte har något problem med att se, att det inte stämmer. Den kognitiva dissonansen som då uppstår måste på sikt leda till någon form av mer eller mindre allvarlig störning. Det går helt enkelt inte att förneka verkligheten hur länge som helst.

Gårdagens utspel av Björklund och Lööf som sa, att det inte blir en alliansregering utan stöd av S, var ett otroligt korkat utspel. De vet mycket väl, att S inte kommer stödja Alliansen.

Björklund kommer gå till historien som mannen som dödade Liberalerna. Men det är slutet på en dogmatisk väg partiet med Bengt Westerberg valde i TV-soffan, efter valet 1991. Med facit i handen så har L schabblat bort allt, på grund av sin oförmåga att anpassa sig och krampaktigt låsa sig vid vissa frågor.
De öppnade upp och lät Nya Moderaterna till mångt och mycket ta över den mjukare liberala borgerliga politiska rösten och det utan protester. I de sunda integrationsfrågor L drivit med bl.a. språkkrav och nej till religiösa friskolor, så har låsningen mot SD vägt tyngre. Klarar inte ett parti att bedriva sina politiska linjer p.g.a. av, att man inte ”gillar” ett annat parti som i många frågor tycker lika, så har man inget existens berättigande.

Går det att lita på Lööf? Hon hävdar fortfarande att hon vägrar sitta i en regering som tar aktivt eller passivt stöd av V. Inser inte Lööf, att Löfvén är i behov av V, för att bilda regering? Dessutom ljög Annie Lööf igår. Hon sa att SD skulle rösta nej till en M + KD regering. Åkesson har sagt, att han skulle kunna släppa en sådan regering, om den minimum körde på M:s invandringspolitik.

Annie Lööf är den person som bär ansvaret för detta kaos eller har hon tappat verklighetsbegreppet. Hon måste bestämma sig, ta sitt ansvar som politiker och börja gilla läget, om vi inte tvingas till extraval och nya smärtsamma regeringssamtal. Finns det ingen annan i C-ledningen som vågar höja sin röst och tala kvinnan till rätta?

Den som kommer ihåg, så började Annie Lööf att obstruera mot Alliansen redan när hon lät försvarsminister Hultqvist sitta kvar och hon kunde inte vara tydligare mot Alliansen, i beslutet att ge amnesti åt de 9000 afghanerna.

Kristersson låtsades som det regnade och hoppades på en Alliansregering ändå, trots C:s och L:s stenhårda inställning, att SD inte existerar och de fick M, att låtsas samma sak.
Nu sitter Kristersson där med dragen näsa. Det trista är han faktiskt inte kunnat agera på annat sätt. Så pestsmittat är SD och deras 1,1 miljoner vänner.
 
Varför Annie Lööf på sin presskonferens sa att hennes mål är en blocköverskridande regering är ett mysterium. Denna dörr är lika stängd som ett samarbete mellan C och SD. Hela den döda Alliansen kommer inte att gå i koalition med S och skall man gå efter Lööfs nya kategoriska uttalanden, så kommer då inte C heller att sätta sig i en S ledd regering.

Ett politisk samarbete med en socialistisk regering är en katastrof för L. Om L trots allt väljer detta alternativ, kommer svekdebatten att bli, av sådan art, att partiet inte klarar 4 procent i kommande riksdagsval. För Centerns del så vet vi det historiska utfallet av alla deras politiska samarbeten med S. Vid varje tillfälle har C backat rejält i kommande val efter sådan koalition/samarbete.

Eftersom C:s och L:s ekonomiska politik ligger så oerhört långt ifrån socialisternas så kommer sossarna att försöka krydda anrättningen kraftigt, för att det överhuvudtaget skall kunna vara möjligt, för C och L att stödja den. Frågan är hur mycket Löfvén kan vrida den ekonomiska politiken åt höger, utan att kommunisterna sparkar bakut.
 
Om C och L ändå kryper upp i Löfvens knä, innebär det, den officiella dödsstöten för Alliansen för överskådlig framtid. Går C och L till socialisterna, så innebär det ett långsiktigt politiskt engagemang, samtidigt som det driver M och KD att framöver söka koalition eller hyggligt nära samarbete med SD. Oavsett så innebär detta en mycket vansklig positionering för C och L att verka i.
 
Löfvén kommer nu att få talmannens uppdrag att försöka bilda regering. Om inte Lööf sviker sina tidigare uttalanden kommer Löfvén att misslyckas och vi kan se framemot ett extraval!
Det enda som talar emot detta, är att några partier(L och MP) riskerar att åka ut och de vill därför av naturliga skäl inte ha ett extraval. Det är Annie Lööf som sitter med trumf eller Svarte Petter på hand. Extraval eller krypa upp i Löfvéns knä!
Först måste Lööf förklara varför C, måste gå ifrån sitt partiprogram så till den grad, för att få kommunisterna att acceptera regeringsbudgeten.

1 kommentar:

  1. Det parti som ger sig i lag med (s) måste ha en stark masochistisk böjelse! Huruvida Lööf har den böjelsen låter jag vara osagt.
    Bör man inte inse att (s) kommer att helt ta över och att (i detta fall) (c) bara blir ett knapptryckarkompani, nyttiga idioter i jämförelse med fifflarproffsen i (s)?

    SvaraRadera