måndag 29 oktober 2018

Den impotente partiledaren!

Majoriteten av alliansväljarna vill se en SD-liknande invandringspolitik, så chansen att M och KD-väljare skulle hoppa över till MP eller S finns inte. Många vill dock inte heller associera sig med V och MP-väljarna. Även om majoriteten alliansväljare ställer sig positiva till ett SD samarbete, så är framför allt problemet Annie Lööf och Centern!

Lööf gick till val med Alliansen och att Löfvén inte verkar ha förstått detta. Att Löfvén inte förstår, att Annie Lööf verkligen avskyr honom, är märkligt!
Löfven kommer inte släppa fram en regering bestående av Alliansen plus MP. Därmed är det alternativet dött, Fjamåt - sluta tjata om MP, de är oviktiga.

Idag kastade den andre förloraren Löfvén in handduken. Så länge Alliansen håller ihop är han körd. Nu börjar farbror Löfvén insupa budskapet. Han kan inte förhandla, eftersom han saknar den positionen och makten. Löfvéns sonderingsrunda har inskränkts till kafferep och samkväm. Trevliga enligt Lööf.

Löfvén nämner budgeten. En moderatbudget som antas av riksdagen talar inte till hans fördel.
Löfvén utesluter inte längre en regering med S och M. Är det krig mot SD som gäller eller är det ett nationellt krisläge, eftersom det är SD som ytterst bestämmer mängder av alternativ?

Nu har dom "statsbärande" partierna misslyckats varsin gång. Det skulle vara skandal om en företrädare, med ett stöd på drygt 8 procent skulle få uppdraget att försöka bilda en regering, vilket inte alls skulle förvåna om hon fick!
Det kanske märkligaste som Löfvén nämde:"samtalen måste fortsätta i demokratisk anda!" Är det demokrati att utesluta och vägra tala med SD?

Det parlamentariska läget är som det är och flera anser att, det är nog rätt klokt att köra sonderingsalternativet i botten. Problemet är att det tar tid. Foliehatten anser, att alla som får uppdraget får kasta in handduken, det är att kasta bort tid.
Talmannen är tydligt en mes och han har börjat få kritik för sina sonderingsuppdrag och fikastunder. Kommer han att våga lämna iväg ett 2-veckorsuppdrag igen?

När Norlén bedömer att fortsatta samtal är fruktlösa, så kan han tämligen omgående lägga fram förslag till
riksdagen att rösta om som sedan omgående röstas ner, och då förbrukar han kvickt sina fyra försök. I princip skulle det kunna gå på en dag. Därefter utlyses extraval. Där ligger inte problemet.

Det är bra att komma ihåg att talmannen har en relativt stark demokratisk legitimitet, han har en tydlig majoritet av riksdagsledamöterna bakom sig, till skillnad från de flesta statsministrar vi haft under de s
enaste decennierna.
En del anser att det egentligen ingen anledning för talmannen att agera i dagens läge.

I samband med röstningen om budgeten kommer med all sannolikhet de nuvarande låsningarna att upphöra! Fjamåt och majoren kommer tvingas att välja sida, rösta på en M eller S-budget, eller avstå! 
L+C tvingas att bekänna färg, vill de eller inte ha igenom allianspolitik. Man förstår att L+C vill undvika att ta ställning, men det är dags att besluta sig nu. Det är hos dem problemet ligger, inte hos talmannen.
 
Blir det inte så, är det väl bara för talmannen föreslå 4 partidelare efter storlek för omröstning till statsminister och därefter utlysa nyval.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar