onsdag 12 december 2018

En historisk svensk dag när M-KD-SD gemensamt röstade för en ny budget.

M och KD med stöd av SD  fick igenom sin budget i kammaren för drygt 2 timmar sedan och en del anser att det är folkets budget.
För första gången följde Foliehatten med via SVT en votering i riksdagen. Det var lite svårt i början, att hänga med i hela processen, men efter en stund klarnade det. Egentligen är det ett ganska logiskt system, för hur det där fungerar.

Reservationerna ställs mot varandra. Den vinnande budgeten ställs mot nästa budgetreservation, tills dess att man har en "slutreservation" som ska ställas mot kammarens alternativ.

Liberalernas budget vs Centerpartiets budget. Centerpartiet vann.
Centerpartiets budget vs Sverigedemokraternas budget. Sverigedemokraterna vann.
Sverigedemokraternas budget vs Moderaternas/Kristdemokraternas budget. Moderaterna/KD vann.

Slutligen Moderaterna/Kristdemokraternas budget som ställs mot övergångsregeringens budgetförslag. SD stödde M/KD-budgeten i slutvoteringen, alltså vann det mot övergångsregeringen med siffrorna 153 vs 141. C + L, avstod/lade ned sina röster.
Enligt Finansutskottets betänkande innebär det:
Sänkt skatt för pensionärer
Avskaffa skattreduktion för medlemsavgift i fackföreningar
Avskaffa den särskilda löneskatten för äldre
Ändrad skatt för att underlätta generationsskiften i företag
Utökat rut-avdrag, både vad gäller tak och vilka tjänster som omfattas
Slopad flygskatt
Ta bort den extra indexuppräkningen av skatten på bensin och diesel
Sänk skatten på diesel inom skogsbruk och jordbruk
Återinför skatteavdrag för gåvor till välgörande ändamål
Höjd moms för naturguider
Avskaffa växa stödet för egenföretagare som vill anställa
SD, M, KD och folkets budget gick igenom i riksdagen alldeles nyss. Budgeten är till hälften en kopia på SD:s budget. Ett smart drag av SD att lägga sin budget före alla andra, så att M och KD i lugn och ro kunde forma en budget som SD accepterade.
En M-KD-SD budget.

Det blev väldigt tydligt hur odemokratiskt några partier försökte agera, men när det kom till skarp omröstning, så ställs man inför ett faktum. Sedan kan det vara så, att Löfven, Lööf, Majoren ändå försökte kuppa fram en odemokratiskt regering, men tack vare att vi fortfarande har någon form av demokrati, så skall de behöva regera med folkets budget fram till våren 2019.

Nej inget går Löfvens väg längre. Först blev han bortröstad som "statsminister" med efterföljande applåder. Därefter klappade C igen dörren för honom och nu la C och L ned sina röster, så att M och KD:s budget gick igenom.
Löfvén har gjort allt, för att alla andra partier ska stänga ute hemska SD. Löfvén framstår som en överkörd galning som är besatt av SD. Foliehatten skulle inte alls bli förvånad, om inte han har en piltavla med en bild på Jimmie klistrad i hemmet, för att försöka få in en ren 10 som han misslyckats med kapitalet i de debatter han har haft med Jimmie! Reinfeldt gick runt med en lapp i byxfickan med % som röstade på SD, när SD kom in i riksdagen enligt en intervju från den tiden.

Björklund har flera gånger framhållit att budgetomröstningen "kommer att bli" en viktig indikator på regeringsbildningen. Vad innebär detta från L:s perspektiv, att man kommer att stödja M+KD?
På fredag är det omröstning om Löfven som "statsminister". Om C och L gör på samma sätt och lägger ned sina röster eller röstar rött, så blir han inte accepterad som statsminister av riksdagen. Eftersom det inte går att lita på C och L så vill Foliehatten först se, att de verkligen gör så för att han ska tro på det.

1 kommentar:

  1. Lite fel där. För att Löfven inte ska accepteras ("tolereras") som statsminister krävs minst 175 röster MOT honom. Hur många som röstar JA har liten betydelse, han vinner även om det blir fler NEJ än JA så länge färre än 175 röstar mot honom.. Alltså räcker det inte med att M+KD+SD röstar NEJ och att C+L lägger ner sina röster. L har ingen egentlig betydelse, men C måste aktivt rösta NEJ för att fälla Löfven, annars kommer man inte över gränsen 175 HEJ-röster. Nu har ju C lovat att rösta NEJ, men även jag vill se det först innan jag tror på det.

    SvaraRadera