lördag 29 december 2018

Jätteras i förtroende för Annie Lööf – hur länge kan hon sitta kvar?

Partiledarförtroendet är intressant ur ett blockperspektiv. Hur stort förtroende har partiledarna i förhållande till samlade förtroendet för blocket de tillhör? Väljarrörelserna sker mestadels inom blocken. 

Lööf har fortfarande större förtroende än miljöpartisterna, men där talar vi om bottenskrapet som nu Lööf har anslutit sig till.
Att folk har störst förtroende för Stefan Löfvén är mycket märkligt, men det är Aftonbladet som har genomfört undersökningen som ger många frågetecken!
Stikkan Andersson sa en gång: ”folk är inte så dumma som man tror - folk är dummare!”

Man skulle kunna resonera som att "förtroende" speglar vad folk tycker om Annie Lööf och vad hon säger säger för tillfället. Det är förstås inte samma sak som "Vem skulle du rösta på idag", den vanliga opinionsfrågan.

Annie Lööf har ett stort gigantiskt problem! Att inte hjälpa (indirekt) SD att få vara med på ett hörn eller att (mer direkt) stödja S, båda stora viktiga vallöften.
Rätt vad det är inser säkert både C och L, att man kan göra som S, man litar på att SD väljer det mer gynnsamma/mindre skadliga alternativet. SD samarbetar inte i bildandet av en regering, man förhandlar inte centralt (SD ingår som bekant, inte i Alliansen), utan sköter allt sådant i utskotten. Mycket intressant läge, vi står inför! Men det är inte helt olikt förhållandet till V, för det andra blocket.

En slutsats är, att C måste få ett slut på raset och det snabbt och de har inte råd, med ett extra val. Men sedan kommer ändå frågan hänga i luften, kan de behålla Annie Lööf? Hur det än är, har hon gjort bort sig totalt och ett bra bevis på detta är förtroendesiffrorna!

2010 fick C fick 6,6 % av rösterna.
Fjamåt tillsattes 2011 som partiledare.
2014 fick C 6,1 % av rösterna.
2018 fick C 8,6.
Lööf verkar inte direkt vara en röstmagnet. 2 % upp på 7 år. Enligt alla måttstockar ett mycket klent resultat. Jimmie ökade 12 %, från 2010 till 2018 som en jämförelse.

I dagens regeringsbildning är det två nollor som ska förhandla med varandra, om att styra det svenska folket. Två verklighetsfrånvända personer som var och en på sitt sätt kan uttala sig grötmyndigt om vad som helst.
Som Strindberg skaldade; "det är synd om människorna!"
Och då inte minst de svenska som begåvats med så klent omdöme och politisk medvetenhet. Ett S som gjorde sitt sämsta val på 100 år och ett parti med enbart 8%, av rösterna.
 
Det konstiga har hela tiden varit att fjamåt Annie haft så extremt höga förtroendesiffror. Vad är det för fel på svenskens förmåga att bedöma folk? Varför skulle det behövas denna cirkus, för att folk ska ”begripa” hur stollig och verklighetsfrämmande lilla Annie är?

Lika märkligt att EBT rusar i förtroendesiffrorna, en person som svenskarna i gemen, troligen inte vet ett smack om, vad hon verkligen står för eller vad hon är för person bakom mediebilden.

Aftonbladet har nu tagit ställning: ”Om turordningsreglerna tas bort ur lagen förlorar drygt fem miljoner svenska löntagare i praktiken sitt anställningsskydd. Det handlar inte – som somliga politiska kommentatorer inbillar sig – om fackets makt. Det handlar om vardagen för enskilda människor.”

Kan detta vara spiken i kistan för ett S + C samarbete?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar