måndag 3 juni 2019

GARDET har inget att göra med militärer, utan är en feministisk grupp!

Vi har fått nog. Och nu har vi även fått kraft. Kraften att på allvar ta tillbaka ordet och den makt som sedan länge borde varit vår. Vi är en grupp kvinnor som på varsitt håll drivit feministisk opinionsbildning och kamp i många år, så presenterar sig GARDET på nätet!

GARDET skrivs med versaler och Foliehatten undrar om det är något särskilt syfte med detta? Är det en slags akronym eller försöker de bara vara övertydliga? Ironiskt oavsett, då ett garde i sin ursprungliga definition är en militär enhet, formation bestående av främst män. Det om något är väl oerhört patriarkalt!
Intressant blir om gruppen kommer att ta upp det importerade kvinnoförtrycket från de muslimska delarna av världen eller om det bara blir det bara samma ”tuggande” om onda vita CIS-män som vi hört till leda, de senaste åren, medans Islams förtryck av kvinnor, får breda ut sig obehindrat?

Under fliken ”skribenter” kan man notera, att två av de mest "rasifierade" skribenterna är listade först. Någon har garanterat använt den progressiva stegen där en överviktig svart kvinna är den med största offerkoftan i denna gruppen, följt av en vanlig invandrarkvinna. Utöver Cissi Wallin, är Jenny Bengtsson (fackföreningsledare) och Filippa Berg (fd chefredaktör för Schibstedsägda Lajkat) involverade. Kort efter det att Schibsted och facket lagt ner Politism, så startar personer från Schibsted och facket en ny vänsterextrem sajt!

Sajten kan bli intressant om den tar upp tveksamma/ouppmärksammade fall på ett sakligt sätt och beaktar det juridiska, att det inte går att fälla någon för sexualbrott, med mindre än att det finns någon form av bevisning. Men blir sajten mer en megafon för förbannade radikalfeminister som ger uttryck för sin frustration och ilska, blir det kanske snarare en sajt för de redan frälsta.
 
Idén är tydligen att hela projektet ska vara crowdfundat och till en början utbetalas inga löner till skribenterna. Med detta upplägg, är frågan om inte detta blir kortvarigt, precis som ”Politism.” Utpräglade vänsterplattformar tenderar att bli rätt kortvariga, eftersom få, i de egna leden ställer upp med pengar, när det väl kommer till kritan. "Kamratandan" är inte så stark som de vill låta påskina, bland alla handhjärtan och rymdkramar. Undantagen är de vänsterprojekt som lyckas bidragsfuska sig till en längre existens. ETC är ett typexempel på som bygger på hittepåprenumerationer.

Att Cissi Wallin är en skrämmande kvinna som slår blint omkring sig och nu är hon sur över, att inte ha fått Fredrik Virtanen bakom galler, är helt klart. Hon behöver pengar, för FV har stämt henne med förtal? Hon kan heller inte skriva böcker och tjäna någon krona. Hennes karriär blev det stopp i, eftersom män och kvinnor inte vågar ha med henne att göra och det går inte att ta sig fram via sex heller numera.
Det är väl bra, att hon får något att göra ändå och man får väl önska henne lycka till, för det blir nog inte lätt, då de flesta borde vara rejält förbannade och trötta på #Metoo. Det skulle inte alls förvåna, om det blir en skvallersajt, där man hänger ut män.

Det finns en hel del att skriva om vad det gäller förtryck av människor, barn, kvinnor och män. Vi får väl se om Cissi kan axla den rollen. Man får väl anta att det bara är "förtryck" av svenska högutbildade kvinnor som är intressant i första hand. Kvinnor som stressar och sliter ihjäl sig i andra lägre yrken glöms nog bort, för det är de fattiga som upprätthåller hennes livsstil. Förtryck i invandrarfamiljer eller hederstänkande, där blir nog inte heller intressant att skriva om. Överrepresentationen av invandrare bland våldtäkter? Inte heller klassklyftorna som bara ökar för var dag som går och gör att kvinnor från lägre klasser än mer tappar makt både i samhälle och i hemmet. Kanske kommer Cissi, att ta upp förtrycker bland kvinnor, jakten på skönhet och status? Den ensamma mannen och kvinnan? Varför det föds för få barn, trots världens bästa jämställdhet?

Det har gått mer än en vecka efter lanseringen av sajten GARDET och skärskådar man innehållet, så har det varit riktigt svagt. Cissis inlägg handlar förstås om, det hon bäst på, att skriva ännu mer om sig själv. Hon gör en pudel om kroppsaktivister, men det är en ganska dålig pudel eftersom hon i texten bortförklarar sitt beteende och söker sympatier. Cissi verkar vara en människa som har väldigt svårt att ta ansvar för sina egna utspel.

Amara Bajrics krönika handlar om, att bli tystad. Hon blev vuxenmobbad, av en äldre senior kvinna på arbetsplatsen. Amara konstaterar att det beror på, att hon var ung och invandrare.

Filippa Berg berättar att kvinnor skadas av att se en penis! Sedan försvann hon! Det blev nog för mycket för de andra kvinnorna! Den som kikat på Filippa Bergs Instagramkonto, ligger det nära till hands att tro, eftersom hennes konto till stor del består av bilder med tydlig sexuell laddning, inte föll i god jord hos de andra.
På en bild poserar hon i bara trosorna, med hårtestar som nödtorftigt skyler delar av brösten, en födelsedagstårta som täcker skrevet och slickandes tårtsmulor från fingrarna. Som hämtat från Playboy! Hennes ålande, kråmande och putande framför kameran måste ha stuckit den övriga redaktionen i ögonen. Hon må ha medverkat till att ha fått en obehaglig typ (som hon hade den tvivelaktiga smaken att ha ett förhållande med) sparkad från sitt jobb, men det är ett triumfkort man inte kan leva på i all evighet.
Mycket märkligt att de tog med henne från första början. Hon har lite mer än 3500 följare på Instagram, borträknat familj, vänner och sådant är det väl inte helt orimligt att de flesta av hennes feministiska följare redan följer Cissi å de andra. Om det nu skulle vara i egenskap av att få större spridning för gardet menar jag.
Hade Filippa blivit utesluten (om vi förutsätter att det var det som hände) efter en visst tid, säg ett par månader eller ett halvår, så hade det inte varit lika märkligt. Men nu gick det väldigt fort, lite över en vecka. När hon var med i GARDET presenterades hon som ” "Filippa Berg ären bråkig feminist som gillar att gå ut i baddräkt på krogen."


Elin Sundin publicerar en helt obegriplig text som dels uppmanar kvinnor att fortsätta vara obekväma samt att "deplatforming", är ett hot mot demokratin. Hon bygger sina argument på sin väns situation, en kvinna som inte fick vara kvar på arbetet. Det framgår inte i texten, men det verkar som att Elins vän inte hade fast anställning och sedan inte fick förlängt. Det gavs ingen förklaring till varför, men enligt Elin så var det tydligt att det berodde på att hennes vän var obekväm på arbetsplatsen och hade mycket förslag om organisationsförändringar. Man kan ju tycka att om en person har en tillfällig anställning och avsikt att stanna kvar på arbetsplatsen, så kan det vara en god idé att försöka falla in i gällande företagskultur och bli en i laget, istället för att konstant vara obekväm för arbetsgivaren.

Detta kopplar Elin sedan ihop med granskningen av sociala medier som GARDET, redan håller på med. Det finns en tydlig koppling menar Elin, kvinnor som säger ifrån blir både av med jobb och Instagram konton och detta skulle då vara ett hot mot demokratin. Elin uppmanar alla kvinnor att fortsätta vara obekväma, för det är enligt kvinnor som Elin bara kvinnor som är ”offer” för detta hemska förtryck. Att män som Lamotte och Birro bara försvann från etern över en natt är nog inte intressant för GARDET. GARDET och samtliga av deras medarbetare har varsitt konto på sociala medier, dom blir inbjudna till Malou på TV4, skapar poddar, skriver böcker, hänger på P3 etc. Hur kan man ha alla dessa kanaler, men ändå kalla sig tystad?

Amanda Oxell är en bubblare i sällskapet, hon verkar vara skärpt och produktiv och har mottagit pris som årets branschpersonlighet på Stockholm Media Week. Lite kontrast mot övriga ligan i G
ARDET. Amanda lovade oss en granskning av Facebook och Instagram och här hade många förhoppningar om texter som faktiskt hade något journalistiskt värde, men det har hittills uteblivit. Hon lovade på IG senast i fredags, att det skulle komma en längre text samma dag, men det har det ännu inte gjort. Hon har dock hunnit med att posta ett sad face och tumme ner inlägg, där hon gnäller på SVT att dom inte gick med på att ställa upp med Hanna Stjärne på en filmad intervju med GARDET. Det är inte så lätt att få legitimitet, när ingen tar en på allvar. Om Gardet hade arbetet med journalistiska principer och även intervjuat den andra sidan eller fått Claras fall prövat, för att se om SVT brutit mot arbetsmiljölagen, innan dom agerade domare, så kanske deras artikel hade fått större genomslagskraft?


Skutjärnsjournalisten Kajjan Andersson så har hon ett riktigt scoop på gång. Hon har ensam kartlagt den välkända man som skickat ”dickpics” till tusentals kvinnor! En välkänd man som målar sin penis i olika färger och lattjar med penslar och grejer. Det har pratats och diskuterats om honom i flera månader och det var tack vare den ”kukbildskungen” som vi fick denna fantastiska krönika av Linnea Claesson i Aftonbladet.
Linnea: ” Jag äter frukost och får en kuk till kaffet. En man har skickat en bild på sitt kön till mig. Igen. Jag suckar och konstaterar att det är för tidigt för sånt här. När jag 45 minuter senare är på väg till bussen kommer nästa bild. Den tredje dyker upp när jag sitter i möte och inte borde titta på mobilen.”

Det är högst oklart hur GARDET har tänkt att kvinnor skall bojkotta SVT, speciellt när avgiften är inkluderad i skatten idag. Kanske skall dom säga upp sig och nolltaxera för att straffa SVT? GARDET kanske blir de som äntligen kan frigöra oss från bördan av Public Service. Underskatta inte arga kvinnor i grupp!
Det man undra, är om GARDET finns kvar om två år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar