torsdag 20 juni 2019

Iran retar "gallfeber" på USA!

Konflikten mellan USA och Iran har skruvats upp rejält, efter en plötslig attack mot två fartyg i Persiska viken. Givetvis steg också oljepriset. Från den aktuella regionen och närbelägna Hormuzsundet skeppas tjugo procent av hela världens olja.
Ingen kan exakt säga, vad som hänt och platsen tycks vara Omanbukten där 27.000 DWT produkttankern Kokuka Courageous (BSM Ship Management i Singapore) och 110.000 DWT oljetankern Front Altair (Frontline, Norge) attackerats, oklart av vem och vad, men en brand uppstod på ett av fartygen. Den 21-man starka besättningen på Kokuka Corageous fick överge fartyget och en man uppges skadad, men alla är vid liv och de togs ombord på M/S Coastal Ace som plockade upp de nödställda från livbåtarna. Norskägda Front Altair, som attackerades ungefär en timme senare, fick hjälp av ett iranskt flottfartyg som hjälpte till att rädda besättningen Front Altair.

Media gick i taket efter händelsen och alla letade efter info “vem vet vad, från vem vet vem.” Varningssignalerna drog igång, att sundet kunde stängas och vi riskerar en "större konflikt.” Enligt uppgift har många tankfartyg träffas varje år av någonting, men det har inte stoppat oljeleveranserna, så varför dessa domedagsspekulationer nu?

Tidpunkten för attackerna på de två tankfartygen var lite speciell. Explosionerna inträffade flera timmar innan Japans premiärminister Shinzo Abe träffade Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei, för att försöka minska spänningar och skapa en amerikansk kommunikationskanal. Khamenei sade senare att han hade avvisat Abes förslag och att "ärliga förhandlingar inte kommer från en individ som Trump", (enligt iransk stats-tv.)
Varför skulle Khamenei ge order om en attack? Ett av fartygen ägs av ett japanskt företag. Iran vill sälja sin olja. Trump-administrationen har infört ett embargo mot Iran. Det fungerar inte. Asien ignorerar det. Varför skulle Iran vilja reta upp asiatiska nationer som köper deras olja?
US Statssekreterare Pompeo skyllde omedelbart på Iran, men verkliga bevis saknas hittills.

USA har ett stort problem, att hantera. De har infört embargo och flera stora länder i Asien, struntar i vad USA tycker. Trump har insett, att ett krig mot Iran, kan inte avgöras genom att man skjuter missiler från amerikanska hangarfartyg. Amerikanska marktrupper måste ta sig in i Iran, så man måste hitta en nation, med en gemensam gräns med Iran och som tillåter detta.
I en artikel i Uns Review påstår författaren, att det inte finns någon land som vill släppa in amerikansk trupp, för att de skall gå in i Iran."En markinvasion behöver en gemensam och säker gräns.  Utan stöd från Irak blir detta ett strategiskt problem för amerikanska styrkor.  De övriga länderna som gränsar till Iran är Armenien, Azerbajdzjan, Turkmenistan, Turkiet, Afghanistan och Pakistan. Alla har flera goda skäl för att de inte vill eller inte kan utnyttjas för markstyrkorna. "
Glöm inte, att de enda stater där shia är i majoritet är Iran, Irak, Bahrain och Azerbajdzjan 

Turkiet påverkas mer och mer av ryskt inflytande
och är bara en Nato-medlem till namnet. Turkarna sköt ner sitt första och sista ryska stridsflygplan, under slutskedet av Syrienkriget. Sedan dess har den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan gett amerikanerna långfingret. Nyligen stod han emot trycket och kommer att fortsätta, att ta emot iransk olja och i juli, ryska S-400.
S-400 Triumf  är ett ryskt luftvärnsrobotsystem. Systemet är en vidareutveckling av S-300 systemet och kom först i bruk år 2004.   Systemet har extrem räckvidd och kan spåra mål upp till 400 km.
Men det är inte bara Turkiet, Syrien och Irak som har all anledning att tycka illa om amerikanerna. De har flera anledningar att ansluta sig till Iran, Ryssland, Kina och Libanon.
Syrien har nu ett eget ryskt S-300-system som redan skjuter ner israeliska missiler.

Ingen vet vad Hizbullah har för sig, men det har varit tillräckligt för att hålla israelerna i schack. Libanon och Syrien bromsar också möjligheterna för en attack över öppet vatten från Saudiarabien eller en av de få militärt obetydliga allierade i södra Gulf-området.

Luftrummet kommer också att vara väldigt begränsat, så det utesluter en överraskningsattack. Hela den här defensiva ringen av nationer innebär att amerikanska militära alternativ kommer att vara allvarligt begränsade.Bristen på möjligheter till en markinvasion och en överraskning gör det möjligt för iranska försvaret att prioritera och därför bli effektivare.
Frågan är hur effektiv det amerikanska embargot kommer att vara. Iran säljer olja till dem som vill köpa och det är många. Ingen kan med säkerhet säga om de oljeköpande länderna förser Iran med nödvändiga mediciner och annat.


För att reta ”gallfeber” på USA har Iran meddelat, att de tar upp sin utveckling av atombomben. Givetvis har Israel reagerat. En sak är i alla fall säkert! Det kommer att hända saker kring och runt Irans gränser! Frågan är bara vad?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar