måndag 26 april 2021

Söndagens loppis i Teckomatorp!Foliehatten pustar efter gårdagens loppis. Han är inte ung längre och var ganska mör igår kväll och idag känns det som dagen efter. Hela lördagen gick åt till att prismärka allt man hittat i alla skrymslen och gömmen. Där är förklaringen till varför det inte kom några inlägg lör-/söndag. Det kommer bli likadant omkring 15-17 juni när flyttlasset går till Simrishamn.

Söndagen bjöd på vackert och mycket blåsigt väder. Foliehatten har en garage infart som är ganska vind okänlsig.
Närmare 100 besökte Foliehattens stånd och han sålde för 4000! Loppisen startade 10.00 och höll på till 15.00.
Redan 9.10 kom en första handlare och plockade en del godbitar vi hade. En Margaretaskål, Rörstrand, träfigur och whiskyglas. Strax därefter kom ytterligare 6 handlare. Fick senare höra att de åkt runt och plockat godbitar i stånden. Foliehatten har själv varit lika ”gamig” själv. På scouternas loppis har hand fyndat Rydbergsglas och Simon Gateglas för 5-10 kr styck. 

 


Några reflextioner:
Böcker är inget som loppisbesökaren vill ha. Av totalt 150 böcker med romaner av GW Persson, Björn Ranelind och flera andra ”bra” svenska författare. Inga romaner av Läckberg och andra svenska skräpförfattare.
Fackböcker om trädgård, snickeri, hur man kan arbeta betong i trädgården, beskära träd, kompost, kokböcker från olika kändisar m.m såldes bara 5 stycken.
Foliehatten fick sålt cirka 10 böcker. En som handlade om bilar från 20-40-talen.
Någon om trädgård och kokbok. Inte en enda roman såldes.
Foliehatten stod och pratade med en köpare som faktiskt köpte 5 fackböcker och tyckte att utbuden som Foliehatten hade var bra och intressant. Hans bild av svensken var inte nådig. Han menade att den yngre generationen överhuvudtaget inte läser böcker och det är nätet som gäller. Går vi in på bokbranschen statistik så bekräftar det hans bild. Bokläsandet har minskat rejält de senaste 20-25 åren.
Foliehatten gissar att hela förlagsbranschen kommer att minska rejält och att vi endast kommer att få någon/några förlag kvar. Inte alls bra. Risken finns att vi kommer att få en minskad bred på de böcker som ges ut.

Blomkrukor. Hade i första omgången cirka 30 som försvann ganska snabbt. Plockade fram ytterligare 10 och de gick åt lika snabbt.
Intressant är att med Covid-19 har intresset ökat markant för att plantera i krukor, men framför allt har krukorna ökat rejält i pris. Det finns få eller inga som tillverkar krukor i Sverige. Nästan allt importeras och påläggen har ökat rejält. Ni som har krukor och skall sälja, gå inte under 20 för små, 50 för medelstora och 80 för stora. Dessa priser fick Foliehatten ut utan problem. Det var nästan slagsmål om krukorna.

Porslin, prydnadsföremål, glas m.m. är nästan lika svårt som böcker. Loppisköparen vill köpa för vrakpris 10-20 kr och inte ge mer för Höganäs, Rörstrand, Pyrex, Boda nova, Kosta/Boda gamla Gefle m.m.
Foliehatten hade prissatt betydligt högre och fick inte heller sålt mer än någon enstaka. Skall nu samla ihop det bästa och lämna in det till Sikö auktioner i Malmö. Ni som letar efter något speciellt, titta på deras hemsida.
https://sikoauktioner.se/

Foliehatten tycker det var intressant att stå på loppis och att besökarna i väldigt få fall är beredda att betala något för varan. Det är den uppfattning som han har. Varor som på auktioner eller sajter på nätet som är värda 1000 eller mer är inget som en loppiskund är beredd att betala. Foliehatten har i en första omgång på Marketplace sålt för över 10.000 och i första omgången på Sikö auktioner för över 6000 i första omgången. Omgång nr 2 är ute och där går bla. 2 ölsejdlar av Höglund, stora Höganäs, Rörstrand krus, träfigurer av Kjell Hallsten m.m.
Ett är i alla fall säkert, Foliehatten kommer inte att ställa upp på fler loppis. Det får bli arvingarna som får göra det!

1 kommentar:

  1. Den stora nackdelen med alla ting : de tar så förbenat med plats!
    Annat när vi hade gård, magasin extra hus i utlandet.
    Panik när vi sålde av för 4 år sedan.
    Vi har nu hamnat i det läget att vi lik Japanerna måste visa att vi har P-plats (i bokhyllorna) innan nytt köp av bok får göras...

    SvaraRadera