måndag 9 oktober 2017

Äldre är en ekonomisk belastning för Göteborg!

Den styrande konstellationen S+MP+V presenterade sina planer för Göteborg 2018 med utredningen: ”Utredning om Göteborgs Stads långsiktiga ekonomiska förutsättningar.” Slutsatsen blir att det behövs kraftiga besparingar inom kommunen och höjd skatt med upp till fem kronor fram till år 2035. SVT skriver i en artikel: Allt fler äldre blir problem för Göteborgs ekonomi!

KSO sossen Ann-Sofie Hermansson: ”Utredningen visar att det helt enkelt är färre som skall försörja allt fler. Det är viktig kunskap för oss hur vi lägger våra budgetar framöver, en nyttig rapport på det viset. Vi är på bollen i vår rödgröna budget inför 2018. Vi försöker hitta effektiviseringar som inte påverkar kärnverksamheten. För det är där problemet ligger.”

Göteborg har betalat en utredning om framtida kostnader. Det som förvånar är, att en kommun av Gbgs storlek inte har kompetens att själva utreda den ekonomiska framtiden.
Det
kanske allra märkligaste med utredningen är slutsatsen, att det är den åldrande befolkningen som påverkar kommunens ekonomi. Ann-Sofie Hermansson har alldeles rätt i att det är kostnader utanför kärnverksamheten som är problemet. Ett problem som de flesta känner till, men som sossarna försöker dölja.
Utredningens
slutsats är fantastisk, nästan i klass med Sandvikens utredningen, där invandringen skulle ge Sandviken ett netto på en halvmiljard. Att man över huvud taget inte tar upp de gigantiska kostnaderna Göteborg har för invandringen, är en skandal.
När SD i Stockholm ville utreda hur invandringen påverkar kommunens ekonomi skrek sjuklövern att det var rasism. Man kan alltså utreda alla kostnader, bara det inte har med invandringen att göra? Sossarna vill få oss att tro, att det enkom är den åldrande befolkningen som är problemet?

Om man går in på "Statistikdatabas för Göteborgs stad" får man klara besked. Problemet är inte att andelen äldre blir fler i relation till totalbefolkningen i Göteborg. Andelen äldre av totalbefolkningen i Gbg ligger konstant på drygt 20% (20,0-20,4) de senaste femton åren. Det går lite drygt 2 i yrkesverksam ålder som ska försörja 1 äldre. Det är räknat yrkesverksamma i åldern 25-59 år och äldre 60-100 år.
Med andra ord: det finns
goda marginal för förtidspensionärer och vanliga pensionärer. Det sossen Hermansson inte vill ”tala om”, är att det är skatteförmågan hos de yngre och inte kostnaden för de äldre som är problemet.

Göteborgs utveckling de senaste åren är riktigt, riktigt mörk. Befolkningstillväxten de senaste 10 åren har enbart berott på invandringen.
Det är inte bara Göteborg som går mot en dyster ekonomisk framtid. Om något eller några år kommer vi, att få se effekterna av invandringen. Den kommer fullständigt och hänsynslöst slå sönder ekonomin för många kommuner. Idag är Malmö, Södertälje, Borlänge och Botkyrka redan konkursmässiga, men "rekonstrueras" hela tiden med Robin Hood skatter från övriga kommuner i Sverige. Den gigantiska ”Potemkinkulissen” Malmö får över 5 miljarder varje år i utjämningsbidrag. Men fler kommuner står på tur, att bli som Malmö. När hela Sverige är som Malmö. Vilka ska betala? Vilka kan betala? Hur mycket mer tål skattebasen?
"Gamlingar" måste vara det nya namnet på den stora rosa elefanten i rummet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar