lördag 28 oktober 2017

Bostadsbubblan är nu färdig att spricka!

De senaste tio åren har priserna på bostadsrätter stigit med:
Stockholm
200%
Göteborg
250%. Under perioden 2012-2017 steg priserna med 100% i Göteborg.
Prisbilden är betydligt högre i Stockholm. Samtidigt kan man konstatera, att kostnaden för tillgänglig mark och byggkostnaderna, är märkbart högre i Stockholm.

När bostadsmarknaden var på toppen prismässigt var "alla"  överens om, att det bara kunde gå uppåt, kom de första varningarna. De dyra objekten, började bli svårsålda.
Åker man man runt i storstäderna, ser man att det byggs överallt och det är nästan uteslutande bostadsrätter. När man väl har satt igång ett bostadsprojekt, är det inget bolag som stoppar pågående projekt. Vi har inte passerat toppen av nybyggda lägenheter och vi kan se framemot att tusentals nybyggda lägenheter det närmaste året som kommer att saluföras med kraftiga rabatter. Foliehatten tror på bistra tider för många av byggföretagen. Frågan är hur bra är kvalitén på lägenheterna. Det är så högt tempo i byggandet att man gör stora misstag.
Sydsvenskan skriver om modul boenden i Malmö för 33,8 miljoner kronor som skulle lösa en del av hemlösheten. Nu har planen gått om intet. De 102 lägenheterna i modulhus på Mobilias parkering har drabbats av fuktskador på grund av att det har regnat in.

Prisökningarna på bostadsrätter har under den senaste månaden stoppat upp och t.o.m. började går ner. Ve
m vill då idag satsa flera miljoner på en lägenhet, när nu marknaden ser så osäker ut och kan vara på väg mot att bubblan skall spricka!
Man räknar med att det närmaste året, kommer det att färdigställas mellan cirka 40-50.000 nya bostadsrätter. Vi kan notera, att det idag står 1000-tals lägenheter osålda!
Dagens Industri har i en artikel skrivit om de svarta bostadskontrakten som är en snabbväxande miljardindustri. DI:"Den svarta handeln av hyreskontrakt och den illegala andrahandsuthyrningen omsätter miljarder och sprider sig i samma takt som bostadsbristen."
Det ett problem som kommer att lösa sig självt, tack vare ökat byggande och fallande priser. Samtidigt kan det vara värt att påminna om den reglerade bostadsmarknaden i Sverige. Där "ägande" av en bostadsrätt och "ägande" av ett hyreskontrakt i princip har samma innebörd. Skillnaden är bara att bostadsrättsinnehavaren oftast betalar en lägra "hyra" = månadsavgift. Om man uttrycker det på ett annat sätt, om månadsavgifterna skulle nå hyrornas nivåer, så är bostadsrätternas värde lika med hyreskontraktens värde.

Finansmarknadsminister Per Bolund, MP har uttalat sig för TT och sågar alla "tvärsäkra uttalanden" i media" om en bostadsbubbla.
Egentligen otroligt att han har mage att skylla på riksbankens minusränta, när han själv och hans parti är ansvariga för massinvandringen och till den bostadshets, det lett till!
Det är alltid lätt för en sådan person som Bolund att skylla på riksbankens minus räntesänkningar. När hörde vi en ansvarig politiker säga: det är vår politik som är orsaken till problemet?
Det ansvar som Bolund och hans parti har haft för den stora invandring över kort tid, har han inte en chans att smita ifrån! Det är dessa två faktorer som har blåst upp bostadsbubblan.

Men även andra demografiska faktorer vi har
haft, har en viss påverkan. Idag finns det närmare 150 000 personer i Sverige som är 27 år, men bara drygt 100 000 som är 19 år. En stor propp har äntrat bostadsmarknaden och efterföljs av ett vakuum. SCB har svårt med prognoserna. Så sent som i april förutspådde de ett födelseöverskott i Sverige på 30 000 i år. Senaste månadssiffrorna tyder på att det snarare blir 25 000. Och den siffran konvergerar förstås mot noll över tid.

Förstår att politikerna är livrädda att prata om en bubbla eller allt som skulle kunna få den att spricka. Därför höjs inte räntan, man rör inte ränteavdragen eller att det införs någon fastighetsskatt. Istället skickas det fram figurer(Bolund) som hävdar att vi inte har någon bubbla, trots att vi kanske kan förvänta oss prisfall på 30 %.
Bara att konstatera att när privatupplåningen minskar kommer allt att kollapsa.
Bostadsmarknaden är som ett pyramidspel, om inte bubblan tillåts växa så spricker den. Problemet är bara, ju större bubbla, desto större kollaps.
Rimligen blir anpassningen/kraschen en mix av nominella prisfall och ett fall i värdet av den svenska kronan. Båda dessa förlopp är redan synliga.

SR har en dokumentär om 90-talskrisen. Bo Lundgren, skatteminister och biträdande finansminister 1991-1994:
"Vi visste mycket mer, men man går ju inte gärna ut och säger, ja vi har ett stort problem, det här kommer gå åt helsike…"

Om man översätter Lundgrens ord till dagens situation, är politikerna väldigt medvetna om, vad som pågår. Men precis som Lundgren, väljer de att hålla tyst och istället håller de alla fingrar i kors, att inte bubblan skall spricka innan valet 2018.
Spricker bubblan, kan vi räkna med ett skrällval!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar