onsdag 28 augusti 2019

En nervös Nyamko Sabuni försökte debattera mot proffset Jimmie Åkesson!

Igår kväll möttes Jimmie Åkesson och Nyamko Sabuni i en debatt i SVT:s Aktuellt om integration. Tydligt var att Sabuni hade panik, rädd att åka ur riksdagen, efter nästa val. Hon uttrycker framför kameran, att hon inte vill samarbeta med SD. Dock fattar alla att det är teater, för att inte få sparken och bli kallad rasist. Debatter hos SVT är förövrigt en enda teater. Det är ingen riktig debatt. De flesta svar och frågor är förskrivna. 
Åkesson fick prata i 5.20 och Sabuni i 7.40. Ungefär som vanligt i neutrala SVT. Åkesson började och Nyamko slutade. Noteras att programdiktatorn försökte avbryta Åkesson vid 2 tillfällen och Nyamko 0.
Cecilia Gralde tyckte Foliehatten var bra, förutom när hon mot slutet sa "det där gillar inte ni, varför" till Åkesson, samtidigt som hon tydligt rynkade pannan som om det var någon onormal eller motbjudande åsikt som Åkesson hade. Nyamko blev förresten lite arg, på Cecilia alldeles i slutet.
Jimmie Åkesson har en längre erfarenhet och är en mycket skickligare politiker och debattör, än vad Nyamko Sabuni är. Det framgick ganska tydligt, han ägde henne och hon förstod det. Åkesson tog med lätthet nere henne på jorden.  Åkesson grillade henne ganska hårt. Hon hamnade ofta i försvarsställning. De var överens om några saker, hederskultur, där L, äntligen har vaknat upp.
Tittar vi på Nyamko Sabuni rätt udda karriär, engagerade hon sig politiskt i L (genom sin mycket äldre svenska man som hade kopplingar till L:s ledning) efter valet 1998. Lars Leijonborg införde ”språktest” inför valet 2002 och han hade kontaktat henne, för att L behövde en svart person och en kvinna. Hon passade perfekt.
Nyamko valdes in i partistyrelsen 2001 och hamnade på valbar plats 2002 och satt i riksdagen från 2002 - 2006. I valet 2006 gick L tillbaka och Fredrik Reinfeldt gjorde henne till integrations och jämställdhetsminister (2006-2013).
I valet 2010 valdes Nyamko inte heller in i riksdagen. Hon hoppade av politiken för ett ”PR” jobb på ÅF
från 2013-2019, vilket gav henne en årslön på drygt 3 miljoner om året.

Nyamko ville göra "come back" tillbaka till politiken och lyckades vinna över Erik Ullenhag i partiledarvalet, för några månader sedan.. Come back lyckades, tack vare hennes vänskap med den högsta partiledningen. Hennes politiska kunskaper är rätt svaga. Hon är ingen överdriven intellektuell eller en duktig debattör. Hennes karriär bottnar i att hon var svart, kvinna och gift med en svensk man med kontakter i Liberalerna.
Debatten gav inte så mycket, eftersom det mesta var rena självmål. Nyamko ansåg att skolan skall ägna sig åt polisiär och social verksamhet istället för utbildningsverksamhet. Detta är naturligtvis samma trötta och ineffektiva metoder som liberaler och socialister har snackat om sedan 1968. När Nyamko får frågan om hon vill minska invandringen säger hon:”Vi skall värna om asylrätten!” Alla förstår, att det innebär, att gränserna skall fortsätta vara öppna. Åkesson bemöter henne och klär av henne. Det har debatterats integration i snart 10 år nu, sedan SD kom in i riksdagen. Ingen har lyssnat på dem och inget har hänt.  
Åkesson börjar tala om ”kulturella strukturer” i invandrargrupper som håller kvinnorna från arbetsmarknaden. Det visar Åkessons intelligens. Han vill på detta sätt, få Nyamko att ta ställning. L har försökt sälja in detta under många år, men som L aldrig genomförde. Problemet är inte att invandrarkvinnorna är hemma med sina barn. Nyamko kan inte svara på, om hon är för någon form av värderelativistisk segregerande mångkulturalism eller är hon för en assimilationspolitik in i någon form av överordnad liberalism. Problemet är att L är ganska splittrat i denna fråga, hälften är för en assimilationspolitik och den andra hälften förespråkar den här mångkulturalismen. Innan hon blev vald försökte hon få partiet att gå åt höger, men när hon väl blev vald, var hon tvungen att ”pudla”, eftersom hon nu representerar hela partiet.

I debatten får Sabuni fram att Landskrona har löst ”integrationsproblemen” och att det är en liberal kommun.
L
är i minoritet och styr. Det beror på att Torkil Strandberg lyckats utmanövrera SD, mycket p.g.a. eviga ledarbyten och inkompetens hos SD. L är mycket större än SD i kommunen, till riksdagen och landstingen är L mycket mindre, än SD i Landskrona.

Sabuni tycker att staten skall gå in och reglera lönerna neråt och hon menar att det är bättre att ha ett jobb, än att leva på bidrag. Det Nyamko glömmer, är att via avtal mellan fack och arbetsgivare, har vi minimum löner i Sverige. Staten kan inte gå in och sätta, vilken lön de vill. Att förespråka ”enkla jobb” i en högteknologisk produktion, där de arbetssökande kvinnorna, varken har utbildning eller kunskaper i svenska som behövs, är idiotiskt. Både C och L har en väldigt konstig syn på de här frågorna och M är mer pragmatiska, i denna fråga. Många av de enkla jobben som hon talar om, kommer också att automatiseras bort inom de kommande tjugo åren. Åkesson vet att Nyamkos position inte är speciellt begåvad och ger svar på tal, vilket får henne ur balans.
Nyamko försökte ”smutsa ned” SD genom att säga, att SD inte vill ge sjukvård och bidrag till icke-medborgare.”Det står i ert partiprogram!” Den härskartekniken fungerar inte på Åkesson. Till och med när Reinfeldt försökte fungerade det inte. Åkesson vinner detta inlägg och undrar varför hon inte läst budget och förklarar sedan positionen på ett förvisso rätt falskt sätt, men ett retoriskt (för debatten) smart sätt. Han vände sig direkt till högerfalangen i L och inte till henne. Detta var inte Nyamko förberedd på. Åkesson är duktig på att hålla det retoriska spelet levande. Vidare har Åkesson i princip obegränsad makt i partiet medan Nyamko, måste hålla tungan rätt i mun.
Nyamko är totalt ägd av Jimmie Åkesson. Han har spelat skjortan av henne och hon vet det. Hon vet också att han har rätt och hon har fel. Hon börjar därför snörvla. Ja, nästan gråta. Hon försökte med härskartekniker, men Jimmie Åkesson kan med lätthet reflektera detta. Notera nu att Åkesson är rätt sliten nu, precis som de övriga i ”de fyras gäng” men han vinner utan problem mot sin politiska motståndare. Så duktig är han. Mot slutet, när programledaren ställer en fråga om vad som gäller inför valet 2022. Kommer L samarbeta med SD? Uppenbarligen inte blir svaret, men hon säger det i uppgivenhet och med invandrarslang.
När Nyamko blir trött, arg och nervös pratar hon ”ny svenska.” Åkesson orkar inte ens se glad ut, eftersom detta var som att stjäla godis från ett barn. Till och med Mats Knutssonskakar på huvudet, när han skall kommentera debatten. Hon hade ingen chans.
Lösningen för integrationen är enligt L: Massutbildning, sänkta löner (hur det nu skall gå till) och enkla jobb. Sverige är inte i ett läge där du kan komma undan med ”vi behöver enkla jobb” längre. Våra problem är mycket allvarliga och kommer bli värre, de kommande åren. Foliehatten måste säga, att det är skrämmande, att vårt etablissemang är som de är och det är mer skrämmande, att svenska folket inte röstat bort dem.
Expressen ställer snälla frågor till Nyamko och hon klarar inte av, att svara på dem. Hon är ur tiden. Hon lämnade politiken år 2013. Det är snart 6 år sedan och mycket har hänt.
Det tragiska för Nyamko är, att i senare debatter med Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor, så kommer det sluta på samma sätt. De är mycket charmigare, skickligare och intelligentare, än vad hon är. Det verkliga problemet för L och Nyamko Sabuni är, att hon inte ens har Bonniermedia med sig.
Att Nyamko satt som integrationsminister under Reinfeldt och det faktum att Åkesson tog upp det, grusade Nyamko ganska hårt. Hon och L har absolut ingen trovärdighet i invandringsfrågan och problemen. Hon var med och skapade problemen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar