onsdag 21 augusti 2019

Opinionssiffrorna för Liberalerna är allt annat än bra – exit riksdagen?

Nyamko Sabuni blev vald till ny partiledare för Liberalerna och formellt tillträder hon på L:s landsmöte i november, men i prktiken är hon redan partiledare.
Nyamko Sabuni blir Sveriges första muslimska partiledare. Det är symptomatiskt, att det inte ens nämns. Visserligen är hon sekulär muslim, men man tycker ändå, att i ett land med kristen historia, så borde det åtminstone uppmärksammas.
 
Nyamkos stora problem, är att hon inte har en plats i riksdagen. Det är tre år till nästa ordinarie val. Hon borde rimligen inse, att det är en ohållbar situation.
Dessutom är det sjunde undersökningen av väljarsympatierna i rad som L ligger under 4% spärren och i den senaste av SvD/Sifo fick de 3,8%. Nyamko Sabuni har inte lyckats höja det krisande L:s opinionssiffror.

De flesta har insett, att det inte spelar någon roll, vem som är partiledare för L, när riksdagsgruppen och de i toppen från tidigare politisk inriktning sitter kvar, speciellt när de fortfarande har samma politiska linje som de hade tidigare. De stödjer JÖK-regeringen.

Nyamko i början av juni: ”Att i dag, med alla problem som finns kopplat till utanförskap och segregation, gå in och liberalisera flyktingpolitiken är helt fel väg att gå. Det riskerar att leda oss tillbaka till det som hände 2015-2016. Det har ju visat sig att omkring hälften av de som sökt asyl i Sverige under senare år inte har asylskäl. Det är en gigantisk siffra av människor som vi ska hantera och bekosta. Många miljarder av våra biståndspengar går till att finansiera detta flyktingmottagande i Sverige. Det är pengar som borde gå till de 70 miljoner flyktingar, många kvinnor, barn och äldre, som är kvar i närområden. Man har blundat för problemen. I Rosengårdsrapporten som jag tog fram som minister och som presenterades 2009, varnades för radikaliseringen av ungdomar i våra utsatta områden men i stället för att fokusera på problemen som lyftes fram var det rapporten som blev utskälld.”

Nyamko Sabuni
tog även avstånd från de generösare regler för anhöriginvandring som Liberalerna varit med och förhandlat fram som en del av JÖKEN.  Efter detta uttalande fick Nyambo snabbt backa tillbaka från sina uttalanden som enligt henne gav en felaktig bild. Rätt uppenbart att hon gick för långt. Sånt kan hon säga till vännerna i fikarummet. Inte i en offentlig intervju.

Vad
Foliehatten reflekterar över, är att dessa pudlingar verkar föregås av någon form av påtryckningar som personen, inte kan stå emot. Påtryckningar i form av antingen morot eller piska. Detta mönster går igen gång på gång i alla de fall där någon ena dagen låter sig intervjuas och då självsäkert för fram en åsikt, för att nästa dag skamset pudla och i stället hävda motsatsen. 
 
Så vad ska Nyamko göra, för att vända siffrorna? Det finns sannolikt bara två saker att göra.
Första alternativet är att stanna kvar och stödja JÖK-regeringen och se till att de 73 punkterna som C och L förhandlat fram, genomförs och inte hamnar i långa utredningar som sosseriet är experter på att göra. Väljer man detta alternativ, klarar L inte 4% spärren i nästa val.

JÖK-regeringen är kanske den regering som blivit oduglig förklarad flest gånger i svensk politisk historia. Detta beror på
flera saker, men den främsta är, att invandringen i princip har öppna dörrar och talet om att invandringen minskar som i dagens Sydsvenska är en skröna. Den ligger på samma höga nivå som tidigare. Nu lekar man med ord istället.
Fler och fler kommunsossepampar kritiserar nu öppet Löfvén och S, för att de inte har någon vision om invandringen
och denna politik stödjer L! Svenska folket och kommunerna har fått nog, det måste bli ett stopp på all invandring och det omgående.
 
Det andra alternativet är antingen göra ett försök att fälla Stefan Löfvens regering och få till ett nyval. Det andra är att försöka få en plats i regeringen, antingen i Löfvens eller i Kristerssons, efter att man fällt Löfvens regering, men inte haft ett nyval.
Om L agerar på detta sätt, kommer de att gå stärkta ur detta och klara 4% spärren.

För att L skal lyckas med detta, måste de lova M och KD, att inte sabotera ett samarbete med SD. Annie Lööf är gravid och kommer om 5-6 månader vara fullt upptagen med att vara småbarnsmamma. Nyamko kommer kanske då, få det lättare att övertala C, att de skall ta sitt förnuft till fånga och fälla Löfvén. C måste också förmås, att tolerera ett samarbete med SD.

För en sak är säker. Sverige har inte råd med tre år till med JÖK-regeringen. Om Liberalerna vill klamra sig kvar i riksdagen en mandatperiod till, finns bara ett alternativ! Stödja en borgerlig politik och inte fortsätta att legitimera sossepolitik mandatperioden ut och sedan få lämna riksdagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar