lördag 18 mars 2017

Europa sitter fast i Erdogans ”skruvstäd”!

Erdogan har de senaste veckorna utmanat Europas ledare och de vet inte vilket ”ben” de skall stå på. Han har skärpt den aggressiva tonen mot Europa och han sitter med alla ”ess” i sin hand.
Allt detta har vi kunnat beskåda i olika inslag i både Rapport och Aktuellt. Det har utvecklats sig till en ”riktig” varböld för EU. EU håller ”andan” och väntar på ”despotens” nästa uttalande eller drag! Vi kan också se ett ”krypande” från EU: turkarna får visumfritt resa i Europa!

Turkiet skall folkomrösta den 16 april om en ny grundlag som innebär mer makt till Erdogan. I praktiken innebär det att han kommer att få diktaturliknande makt och kan bli en ny turkisk Sultan.

Erdogan har skickat flera höga ministrar till olika länder och städer i Europa. Bara i Tyskland bor det 1,3 miljoner turkar. Avsikten är attfler röster till en seger i folkomröstningen, turkiska medborgare utomlands har rätt att rösta i valet.

Erdogan tog det som självklart att hans politiker skulle kunna bedriva valkampanj i Europa. Holland och Tyskland sade nej och ministrarna blev utvisade inför TV- kamrorna!
Erdogan ”tappade” fattningen helt. I ett tal i Ankara riktat till Holland, där han också utlovar hårda reaktioner: ”De är efterföljare till nazisterna, de är fascister.”
Att turkarnas valkampanj väckt stort motstånd i Tyskland och Holland är inte konstigt. Det är mycket ovanligt att ministrar åker runt i andra länder och bedriver valkampanj. Här står normal yttrandefrihet mot varje lands rätt att skydda sig mot en annan stats aktiviteter på sitt eget territorium.
Flera tyska städer har också ställt in AKP:s möten. Även då liknade Erdogan tyskarnas agerande vid nazisternas metoder, vilket väckte mycket negativa reaktioner. Österrike har hälsat turkarna, att de inte är välkomna att hålla valmöten i landet.

Den rödgröna regeringen däremot lade sig ”platt” för Erdogan och tillät att turkarnas Mehdi Eker kom hit.
En gång i tiden var
Sverige en stor humanistisk makt som fördömde Augusto Pinochets Chile och apartheid i Sydafrika.
Nu
är det knäpptyst när det gäller Erdogan. Löfvén borde känt till att inget annat EU-land ville ta emot dem.
Man kan undra varför Löfvén lade sig platt?
 
Regeringen kände säkert till att Eker är en av Erdogans viktigaste vapendragare och att han är en hat predikant. I Sverige tillåts han att propagera mot kurder, armenier, aleviter, assyrier/syrianer, journalister, författare, homosexuella, kristna, judar, ja alla som inte tänker som Erdogan.

I ett SR-reportage rapporterades om tumult på ett valmöte i Fittja.
Eker beskrev hur bra det har gått för Turkiet och att olika etniska grupper har fått det bättre.
Någon i publiken reste sig upp och skrek: ”ni ljuger” och tumultet var igång.
Erdogan senaste utspel är att han uppmanar turkar bosatta i Europa att skaffa fem barn, som svar på den diskriminering han anser att de utsätts för.
Erdogan i ett tal i Eskisehir, söder om Istanbul:
”Jag säger till mina medborgare, till mina bröder och systrar i Europa...låt era barn gå i bättre skolor, se till att era familjer lever i bättre områden, kör de bästa bilarna, bo i de finaste husen. Skaffa fem barn, inte tre. Ni är Europas framtid.”
Erdogan har tidigare uppmanat turkiska kvinnor att skaffa minst tre barn, för att trygga befolkningstillväxten.

I den uppgörelse som EU och Turkiet kom överens om i höstas om att sätta stopp för flyktingströmmarna genom Turkiet, bävar nu EU att Erdogan skall öppna kranarna helt ut.
EU håller nu ”andan” och försöker mildra ”despoten” från Turkiet, med att lova att över 79 miljoner turkar får resa fritt i Europa!

Släpper Erdogan igenom flyktingströmmarna, då blir det som de berömda orden från NASA kontrollen i Houston.
 Housten= EU we have a problem!
Ett problem som kommer att sätta EU i en mycket svår sits!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar