tisdag 7 mars 2017

Låglönejobb – LO:s kovändning - är det på order av Löfvén?

LO är som en vindflöjel och det är med största sannolikhet att det är på order av Löfven som LO ändrat sig.
I SVT presenterade Hans Petter Thorwaldsson stolt som en ”tupp” LO:s nya syn på låglönejobb. Hans Petter tillkännagav att LO gör en kovändning i synen på låglönejobb. Nu tänker LO föreslå att låglönejobben införs för invandrare och personer utan gymnasiebetyg. Dessa personer ska ha en lägre lön enligt LO. Thorwaldsson nämnde i SVT att marknaden efterfrågade 100000 tals jobb. Han var noga med att inte ange inom vilken bransch.
 
Än en gång missar etablissemanget det öppna målet. De kan plöja ner hur många miljarder som helst i en låglönejobbsatsning, och LO och S kan redan nu facit.

Det kommer inte resultera i ett
enda dugg! Vem minns inte FAS 2 eller Fas 3! Hur många nya arbeten gav dessa? Nästa fråga är vem vill ha dessa låglönejobb? Det kommer naturligtvis handla om dom yrken som ses som hårdast, sämst arbetsvillkor, sämst betalt osv. Dels låtsasjobb som centerpartister vill ha. Vi har redan hört Annie Lööf stolt som höna "kacklat" om att LO och S har lyssnat på Centern. Lööf svamlade något om ledarskap och handlingskraft!

Det är egentligen ingen nyhet
med låglönejobb. Vi har sett testballonger och dylikt från partier till höger och vänster. Vi vaggas sakta in mer och mer, i en liknande USA modell. Tyvärr. Politikerna har lett oss hit, och vi kan inte vända skutan. Vi drar i alla tänkbara håll, men båten vänder inte.
En ny underklass som inte kommer att kunna ta sig upp. Arbetslösheten bland just invandrare börjar bli en sån stor ballong som inte kan stoppas. Malmö som behöver 25% tillskot i sin budget för att överleva.
Att S kapitulerar på en av deras viktigaste fråga är
mer eller mindre en sensation eller så är det panik i Rosenbad. Socialdemokratin är byggd på just denna pelare. Allas lika rätt till jobb. Bra anställning och förhållande. Nu raserar man allt! Sverige lämnar nu den "Svenska modellen" och mer och mer inkorporerar den nyliberala modellen som globalisterna vill ha, där människor är handelsvaror precis som allt annat, och där priset sjunker när utbudet blir för stort =lönedumpning.

LO inställning för mindre än ett år sedan!
Låga centrala löneavtal skapar inte fler jobb, utan pengarna används för att höja lönerna för vissa anställda i de lokala förhandlingarna. Det hävdar LO, baserat på en analys av samtliga lönerörelser sedan 1998, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
Både en teoretisk analys och en genomgång av avtalen från 1998 visar att resultatet i stället blir ökad lönespridning och inga nya jobb skapas, säger LO-ekonomen Mats Morin till Ekot. Helt enkelt vägrade LO så sent som för knappt 1 år sedan se lägre ingångslöner som en möjlighet
En första slutsats är att försök att stimulera fram fler enkla jobb genom sänkta lägstalöner skulle vara en ineffektiv sysselsättningsstrategi.
- Risken är stor att en enkla-jobb-strategi skulle försvaga matchningen på arbetsmarknaden, i synnerhet för flyktingar med gymnasie- och eftergymnasial utbildning, samtidigt som kort utbildade skulle ha svårt att etablera sig, förklarar Ulrika Vedin.
En andra slutsats är att på sikt skulle fler enkla låglönejobb innebära en svagare produktivitetsutveckling och en långsammare strukturomvandling.
- Hög produktivitetsutveckling och positiv strukturomvandling får vi genom kompetensförsörjning och god matchning på arbetsmarknaden.
En tredje slutsats är att det vore oklokt att inte satsa på kompetensförsörjning.
- Vi behöver tillgodose den efterfrågan som finns på bland annat gymnasialt yrkesutbildade som ökar kraftigt och som vi kommer att ha stor brist på framöver, särskilt inom vård och omsorg.

LO anser att alla ska kunna leva på sin lön!

Låglönejobb finns redan som svarta jobb, massor av svarta jobb finns i Sverige. Vita låglönejobb gör ingen skillnad för de kan inte konkurrera med svarta jobb.

Ledarsidorna:
”Av SCB statistikdatabas framgår att av de utrikesfödda som uppgett utbildningsnivå i kategorin 25-65 år utgör 50 000 av totalt 256 000 nivån förgymnasial utbildning. Elva procent, eller 28 000 uppger ingen utbildningsnivå alls. LO:s siffra kan därmed ligga mer än 30 procent under det reella utfallet om de inte räknar bort de som ligger i spannet 45-65 år. Denna senare grupp kommer inte ingå i reformen och lämnas därmed utanför alla möjligheter att få ett jobb till kollektivavtalsmässig lön. Det är helt enkelt inte lönsamt att investera i dessa människor för någon av parterna och det finns helt enkelt inga enkla jobb som matchar deras kompetensprofil.
Denna grupp kommer i tysthet först rullas in i kommunernas budgetar för försörjningsstöd för att efter 65-årsdagen rullas tillbaka in i statens garantipensionssystem.”

Med tanke på att många kommer att ”rullas” in i statens garantipensionssystem utan att ha bidragit med en enda krona, kommer det att behövas en konsekvensanalys för välfärd och dagens pensionärer som byggt upp detta system.Kommer pengarna att räcka?

Med den fortsatta invandringen behövs ännu fler för att jobba med följderna av invandringen. Det är en samhällsstörande spiral som verkar snurra allt fortare och LO:s utspel är bara ett i raden. Vilka slags jobb är det som man tänker sig ska omfattas av låglönesatsningen, det skulle de flesta vilja veta och se en konsekvensanalys.
Att utbilda dessa kräver lärare som inte finns. Vi har redan under cirka 45 år tagit emot personer och hjälpt dem med resultatet att våra pensionärer nu är på svältgränsen trots att dessa arbetat under många år, sjukvården har stora problem etc.

Visst finns det många som jobbar för låga löner. Men det många funderar över är hur man ska få någon i en 100% bidragsförsörjd familj att bli motiverad att börja jobba om det bara marginellt kan förbättra levnadsstandarden? Varför jobba 40 timmar i veckan och få ut samma inkomst netto som vid 100% bidrag + 100% ledighet?
Den samhällsstrukturen vi har idag har enorma problem med att finansiera sig själv. Hur man än vänder och vrider på vårt samhälle så kommer det finnas en mörk undersida som inte lever upp till våra ideal. Våra kära politiker har en tendens att spara pengar på områden som är säkra utifrån synvinkeln val och röster. Pensionärer har fått erfara detta sedan länge. Likaså har flera andra sektorer de senaste åren trimmats ner.

Nu är det alltså dags för själva urkällan av vänsterns styrka att ansluta sig till den växande mörka undersidan av nedprioriterade sektorer. Det här blir en kraftmätning mellan egenintresse och ideologisk programmering. Hur många av LO:s sosseröstare fortsätta att blint stödja partiet som alltmer förvisar dem till en permanent existens i samhällets botten skikt!

För den som vill ha lite underhållning kan gå in på LO:s FB-sida!
Där spar man inte på krutet!
https://www.facebook.com/LOSverige/posts/10154426925506239

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar