fredag 10 mars 2017

Konkursen nära för svensk vindkraft!


Sverige ska bli fossilfritt 2030 säger den rödgröna regeringen! Att branschen befinner sig i ”brygga” tycks energiminister Baylan vara totalt omedveten om!
Är det Nya Socialdemokraterna vi väntar på?
Varför är konkursen nära under säkert de flesta! Helt enkelt ett vindkraftverk klarar inte av att bära sin kostnad. Det finns flera orsaker till att det ser ut så!


Främsta orsaken är det fria fallet för priserna på elcertifikat och fallet fortsätter och har nått nu nått sin lägsta nivå någonsin. Skulle nivån falla ännu mer, står ägarna inför en ekonomisk ohållbar situation. För många ägare är priskollapsen en ekonomisk mardröm. För de som investerat i vindkraft står nu enorma belopp på spel. Man har investerat runt 90 miljarder hittills i utbyggnaden av vindkraft i Sverige. Ägarna har redan gjort nedskrivningar med 5-10 miljarder och anläggningar som bara är några år gamla måste börja demonteras till stora kostnader. Det gäller så gott som alla vindkraftsbolag att de har svårigheter med lönsamheten – en del har gått i konkurs och lämnat kostnaderna till markägarna. Man ser inget slut på denna kollaps och nu hotar ännu mer förluster för investerare och långivare.


Christian Holtz, energiexpert på börsnoterade konsultjätten Sweco:
”För många vindkraftsproducenter innebär den senaste utvecklingen ett blodbad. Jag skulle inte bli förvånad om vi får se flera vindkraftsbolag gå i konkurs den närmsta framtiden."
Elcertifikat innebär att det ger producenter av förnybar el ett extra stöd. Detta stöd betalas av elkonsumenterna.
Priserna på elcertifikat har fortsatt att falla handlöst och nådde för några veckor en ny bottennivå, 39 kr/certifikat = motsvarande endast 3,9 öre/kWh.


Christian Holtz:
"Det är inte bara det lägsta priset sedan den gemensamma elcertifikat marknaden med Norge introducerades 2012, utan den lägsta noteringen sedan den svenska elcertifikat marknadens begynnelse 2003.”Beslutsfattare blir blind döva, helt okritiska så fort miljöargument framförs mot vindkraften. När sedan andra argument framförs att vindkraften medför en rad betydande problem inklusive miljöförstöring då vill de inte vet av det. Det är politisk förträngning på all plan och så blir det när man inte tänker efter före, utan rusar på som en skock höns. När man för fram argument att verk i själva verket är en stor miljöbov av stora mått, vill politiker som är experter på att diskutera allt annat än det verkliga problemet, inte vara med längre.

Argumenten
mot vindkraft:
Som endast ger en helt försumbar mängd elenergi. För närvarande 2,4% av vårt behov.
Som ger en elproduktionen som varierar hela tiden i takt med vindbyarna. Upphör helt att producera när det blåser mycket eller lite.
Som inte har någon egen ekonomisk bärkraft.
Som är helt beroende av ekonomiskt stöd från skatter och andra ekonomiska konstruktioner.
Som har en max livslängd på 20 år och elcertifikatet upphör efter 15 år.

Som kräver minst lika stor installerad effekt vattenkraft för regleringens skull.

Som förstör landskapsbilden, lägger en ljudmatta som pågår så länge det blåser dygnet runt, ger skuggning på dagen och en förstörd natthimmel. Dödar sällsynta fridlysta fåglar samt fladdermöss dygnet runt.Den rödgröna regeringen måste leva i en egen värld. Det man inte vill inse är att
investeringarna i ”hållbar” energi har minskat sedan 2011 i hela Europa. Även riskkapitalisterna har dragit öronen åt sig sedan länge, skriver Wall Street Journal.Den dåliga lönsamheten och förlusterna beror på att de statliga subventionerna minskat över tiden.  Vindkraften kan inte stå på egna ben. Sedan 35 år så har de aldrig kunnat stå på egna ben utan de har alltid varit beroende av skattebetalarnas miljarder via elräkningen. Sveriges finanser klarar inte längre av att finansiera en fortsatt utbyggnad så vacklar hela branschen och att vältra över mer kostnader på elräkningen, är politiskt självmord!


Vindkraftsindustrin är nu så desperata och man ökar sin lobbyverksamhet mot allmänhet och politiker. Man skriver debattartiklar i tidningarna, besöker kommuner runt om i Sverige och lovar jobb och inkomster till kommunen, man stöttar miljöorganisationer och universitetscentra som lydigt för ut budskapet om klimathot och hur de gröna energislagen kan rädda oss alla. Men inte minst har man sina små miljöpartier i riksdagen som villigt och glatt genomför den ena stolliga energipolitiska satsningen eller förslaget efter den andra.


Sorseles mutkolvar i kommunstyrelsen här och här där kommunledningen går emot en klar majoritet som framförts i en folkomröstning, ändå beviljar bygglov.


Miljöorganisationerna har problem när besvikna miljövänner lämnar dem, när de ser att även dom är korrumperade som går i vindkraftsindustrins ledband. Organisationernas ledning lyssnar inte längre när medlemmar ute i landet slår larm om hur vindkraftverken dödar fåglar och fladdermöss och förstör landsbygden.
Vindkraft är djävulens gåva till mänskligheten.

1 kommentar:

  1. Trevlig sida det här : ) Hittade hit idag och arbetar mig bakåt blad artiklarna.

    Michael

    SvaraRadera