fredag 24 mars 2017

Valåret närmar sig och Löfven har insett att det finns pensionärer!

Inför valet 2014 lovade Löfvén dyrt och heligt att genast ta bort pensionärsskatten. Någon på sossarnas partihögkvarter har väl insett att skall inte partiet hamna under 20% i nästa val, måste man ge ett fläskben till den väljargrupp som S anser som sin! Tidpunkten det sker, är valt med omsorg, lagom till valåret 2018.

Efter att ha gett blanka tusan i landets fattigaste pensionärer i tre år ska Socialdemokraterna och Miljöpartiet bli pensionärernas ”bästa” vänner just när det snart är riksdagsval.

Fattigpensionärerna har länge varit en styvmoderligt behandlad väljargrupp. Sossarna har månne tagit deras röster för givna. Det fungerar inte längre, därav gårdagens köttben. Löfven förstärkte denna bild när han sade att han trodde att många pensionärer skulle bli ”väldigt glada,” Inte de som blir utan!

Löfven presenterade i Rapport igår att regeringen sänker skatten för 1,4 miljoner pensionärer och det syntes lång väg, att han gjorde detta med stolthet och med ”darr” i rösten. Allt för att alla pensionärer som såg inslaget skulle imponeras att denna ”givmilda” gåva.

Skatten sänks för cirka över 65 år med upp till 2.500 kronor per år. Det innebär att 70 procent av alla personer över 65 år får sänkt skatt och skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare sluts för alla med en inkomst upp till 14.000 kronor. 
 
Att sänka skatten för pensionärerna är förstås inte helt fel – det är utmärkt att äldre med de lägsta pensionerna får några hundralappar mer att röra sig med varje månad. Men att utmåla detta som en givmild gåva från staten som ska trygga ålderdomen är på gränsen till patetiskt! Frågan är om denna sänkning ens täcker de höjda matpriserna som genomförts i år. Vad ska då pensionärerna göra med sina extra slantar? Några nya extravaganta vanor blir det knappast tal om. Magdalena Anderssons förslag var att ”kanske äta kött lite oftare”. Miljöpartisten Per Bolund svalde hårt.

Finansministern som också var med på presskonferensen proklamerade, nästan med darrande stämma: ”Det är våra äldre som har byggt upp det Sverige vi är så stolta över. Då vill vi att de ska ha en ekonomiskt trygg ålderdom och förbättra sin vardag.”
Att Magdalena inte ens har mage att skämmas. ”Trygg ålderdom” en skattesänkningen som handlar som mest om 195 kr per månad. Magdalena får nog tänka till lite och det rejält, om hon skall bli trodd!

I gengäld har Magdalena sett till att skatten för utlandssvenska pensionärer höjs med 25% den 1/1-2018. Det är den raka SINK-skatten som ska höjas från 20% till 25%. Ökningen gäller därmed både för pensionsinkomster och tjänstepension. Utlandssvenskar i bland annat Portugal har varit en ”nagel” i ögat för Magdalena och nu täpper hon till denna lucka!

Under presentationen kom som ett brev på ”posten” fler floskler:
”Vi har arbetat väldigt hårt från dag ett för att få ordning på de offentliga finanserna”,
Enligt Löfven har vi ”nu har ett nytt läge i svensk ekonomi”. Magdalena säger att vi har stora överskott i statens finanser och att ge pensionärerna denna enorma sänkning
är inget annat en skandal om ser på vallöftet från 2014.
Om man skall ta Magdalena på orden om statens stora överskott, borde sänkningen varit minst 4-5 gånger större!
Löfven ger småsmulor till pensionärerna samtidigt som hans regering i detta ”nya läge” lägger 35 gånger mer på posten ”migration och integration”. Ibland finns det pengar. Ibland inte. Det beror helt på utgiften.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar