måndag 24 april 2017

Första ronden i Frankrike avklarad: kvar Marcon vs Le Pen

Det jublades högt och tydligt i SVT:s rapportering av den första omgången av det franska presidentvalet.  
Återigen visar SVT sitt rätta ansikte! Det var verkligen utstuderat när de skulle intervjua fransmän. Marcons väljare ”prydliga eleganta fransmän” medan Le Pen var mer eller mindre ”trashankar” för att visa skillnaden på klass och intelligens nivån! 
Det är inte första eller sista gången SVT ”kör” denna utstuderade taktik.
 
Hur många inser att Macron inte representerar ett parti, utan han är en smart person som kör en show, med stöd av storfinansen. Om han vinner andra omgången, måste han flera partier med sig i parlamentet.
Så länge Foliehatten orkade titta på den vinklade rapporteringen i SVT var det ingen som talade om Marcons enmansshow. Märkligt!

Alla som intervjuades tror på en vinst för Marcon och "experterna" har redan gjort klart för oss ”dödliga” att Macron har vunnit det andra valet. För ärlighets skull, varande faktiskt Bildt för hur det gick i England och USA.
 
Intressant är  hur Frankrike är delad i öst och väst. Östra Frankrike föredrar Le Pen medans västra Frankrike föredrar Macron.
Det trend är samma trend i i stort sätt samtliga länder. Högern är starkast på landsbygden, medans vänstern är starkast i storstäderna.
Macron dominerade i kosmopolitiska Paris, samtidigt som Le Pen tog hem bruksorterna i nordöstra Frankrike närmast gränsen till Benelux och Tyskland.

Emmanuel Macron har den senaste tiden varit en ”raket messias!” När man började leta lik i hans garderob har man hittat en del!
Faktum är att Macron verkar vara en karriärist av rang, och en mycket skicklig sådan. Med en bakgrund i socialistpartiet som minister, men han har också jobbat åt den judiska makteliten i form av banken Rothschild.

Macron säger sig stå mellan höger och vänster och menar att invandring är av godo både ekonomiskt och socialt, även om det inte finns några fakta som tyder på att så faktiskt är fallet. Macron har ännu inte presenterat någon politik, och kommer kanske inte heller att göra det. Han behöver inte, eftersom hans motståndare
hade den goda smaken att lägga krokben för sig själva, med undantag för Le Pen.

Normalt vinns vale
t på mittfältet och Le Pen anses för extrem. Folk har börjat tröttna på Pariskravaller och alla attentat.
Ett moln finns på Macrons himmel. Hans hustru är betydligt äldre (24 år) och hon var hans högstadielärare. Hon delar mitt liv, sa Macron, 39, om sin hustru Brigitte Trogneux, 63, då han skulle förklara att han inte lever i ett konvenansäktenskap.
Franska medier pendlar mellan att karakterisera Trogneux som en trygg moderfigur, hon var hans lärare på högstadiet och en ”kontrollerande ragata” som styr sin make. Hon ser ut som den äldre kvinna hon är. Dessutom viskas det om en tidigare skandal, att Macron som 15-åring hade ett sexuellt förhållande med sin lärare!
Skall bli mycket intressant och se om Le Pen kommer att utnyttja detta i kommande debatter.

Det spelar mindre roll i Frankrike vem som är president än vad som behöver göras i landet. Frankrike måste lyfta sin konkurrenskraft, dvs satsa på skolor, forskning och utveckling och öka effektiviteten i producentledet samt skära i de stora statliga utgifterna genom att bl a senarelägga pensionsåldern.
Den nye presidenten måste vidare skära i det ganska generösa sociala stödet till arbetssökande och minska försörjningsstödet till familjer för att frigöra kapital till investeringar i företag inriktade på export för att ta upp kampen mot det mer effektiva och kvalitetsinriktade Tyskland.
Det är mycket som behöver göras i Frankrike som av någon gammal konservativ nostalgi ännu ser sig som en supermakt. Skära i den överdimensionerade administrationen i både staten och i näringslivet är en annan nödvändighet.
Det kan innebära högre pensionsålder, lägre löner och lägre bidrag. Trots att lägsta lön i Frankrike är runt 10 000 kr. Försök lev på den i Paris, så får vi se hur det går... Och allt detta trots att BNP och produktivitet, fördubblats de senaste decennierna.
Denna politik håller inte i längden och stora förändringar måste genomföras för att få Frankrike på rätt kurs!

Kanske kommer Le Pen framstå som en mild västanfläkt i jämförelse.

Förmodligen kommer Macron att vinna över Le Pen den 7 maj.
När Macron ska implementera sin agenda, kommer det leda till ännu större motsättningar, social oro och vem vet vem som tar över då, på lite sikt?

En majoritet av fransmännen hoppas på högre bistånd från EU i framtiden, än vad man redan har. Det är den kortsiktiga planen man har i Frankrike, för att ha manöverutrymme att ta itu med den långsiktiga – att åter bli en makt jämbördig med Tyskland. 

Men hur EU:s krympande budget skall kunna tillåta det med Brexit står skrivet i stjärnorna. Frankrike har redan enorma stöd för sitt jordbruk. Den franske bonden är inte att leka med!

Ett kan vi dock här i Sverige vara säkra på – vårt bidrag som redan är högst i EU kommer ytterligare öka i.o. m. Brexit och Frankrikes kommande krav. Detta kommer också "retoriskt att trollas" bort av Löfven, genom hans egendomliga svada.
 
Vi har nu 14 spännande dagar att se framemot i det franska valet. Intressant är också om trenden kommer att hålla i sig att Marcon tar storstäderna ocn Le Pen landsbygden och östra Frankrike.
Alla tippar att Marcon vinner, men Brexit och Trump visar att
väljarna döljer, vem de skall rösta på! Kan inte vara roligt för instituten som skall komma med prognoser, när de är så osäkra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar