måndag 17 april 2017

Spänningen i Frankrike stiger!

Det börjar dra ihop sig i det franska presidentvalet och spänningen stiger. I dagsläget finns ingen given favorit och att någon i första valomgången den 23 april skall få över 50 procent som krävs för att bli president, anser de flesta politiska bedömare som omöjligt.

Fakta om de kommande valen i Frankrike
Presidentvalet hålls den 23 april med totalt elva kandidater. Om ingen direkt får mer än 50 procent av rösterna hålls en avgörande andra omgång den 7 maj mellan de två kandidater som fick flest röster i första omgången.
Valet följs sedan i juni av val till nationalförsamlingen, det franska parlamentets underhus. De 577 ledamöterna väljs i enmansvalkretsar i två omgångar. Om ingen kandidat i valkretsen får mer än 50 procent i runda ett den 11 juni möts de två främsta, samt eventuellt övriga kandidater som fått över 12,5 procent av rösterna, i en andra omgång den 18 juni.

Presidenten väljer själv premiärminister, kan utlysa nyval och folkomröstningar och även styra direkt genom dekret "om nationen står under hot". Parlamentet kan dock avsätta regeringar, vilket gör att premiärministern oftast kommer från det parti som har starkast stöd i parlamentet.

Frankrike har dragit mer och mer mot höger. Det var länge sedan Francois Mitterrand släppte in kommunisterna. Och lägg till det den - ganska stora - del av franska befolkningen som har en konservativ, traditionell identitet. Dvs det katolska Frankrike.
Tänk er en andra valomgång framför er med dels vänsterextrema Melenchon, och dels Le Pen.
Eller hur, och hur fransosen då kommer att rösta är inte så klart.
Det kommer att bli betydligt enklare om "mittenhöger" ställs mot extremhöger.
För inga vänsterväljare kommer att rösta på extremhögern!
Men inte lika enkelt med en extremvänster som ställs mot en extremhöger.
För man tror inte att någon katolsk traditionalist kommer att rösta på vänster då.
Hela den gruppen måste nog tillfalla Le Pen i så fall. Med andra ord – röran är total!

Sedan är frågan: hur media kommer att ta ställning inför första valomgången?
De tjänar ju inte på att ge draghjälp åt Melenchon, för då riskerar de att Melenchon går vinnande ur den bataljen. Och då är det förmodligen kört.
D.v.s. Le Pen borde få både sina egna sympatisörer, men också en betydande andel av de franska traditionalisterna/katolikerna som aldrig kommer rösta vänster.
Att vänsterextrema Mélenchon ligger på runt 20% inför första valomgången just nu. är starkt, men egentligen helt vansinnigt. Sen ligger högerextrema Le Pen på 25%.
Där ser man hur polariserat Frankrike är..

Mélenchon skulle vara en katastrof för Frankrike, en vänsterextrem protektionistisk EU-fientlig typ som skulle göra Frankrike till ett Grekland inom loppet av några år.

Frankrike måste hålla ångan uppe och se framåt, utvecklas och bli mer modernt. Det är väldigt viktigt för Frankrike, att ekonomin inte stagnerar och det är lika viktigt att den omfattande industrin i landet, får klara besked om framtiden, så att flyg och bilindustri och all annan tillverkningsindustri ser en framtid i att fortsätta med utveckling/nyanställningar och investeringar i landet.
Det sista Frankrike behöver är en protektionistisk kommunist vid rodret.
Traditionalisterna ser sin chans att vinna över Le Pen. Den "svåra" gruppen är väl främst liberaler och EU-vänliga. Om två EU-skeptiska kandidater möts, vilka skulle de då välja? Sedan har vi ju de ekonomiska liberalerna, den typen av väljare som vill ha lägre skatter och i Sverige skulle rösta på M, i Frankrike röstar väl dessa på Fillon helst. Den typen av väljare skulle kanske kunna tänka sig rösta på Hamon, men en såpass extrem kandidat som Melenchon känns mindre sannolikt. Hur som helst vore ju ett sådant scenario en riktig mardröm för EU.

Chris Forsne skrev på
Ledarsidorna: ”om Le Pen vinner, så måste hon utlysa nyval till parlamentet direkt, men problemet är att det är långt ifrån säkert att hon skulle få fler mandat än hon redan har. I så fall är den femte republiken död och man måste göra om systemet i grunden. Man kan inte ha en regering som är helt förlamad i fem år.”
Frankrike håller parlamentsval 11 och 18 juni, direkt efter presidentvalet, som det alltid sker. Finns det då ett behov av att utlysa något nyval?
Pratet om regeringsbildning och republikens död,
är kanske gå händelserna i förväg, för valet kan sluta på sådant sätt att det inte behövs ett nyval!

Frankrike är inte en parlamentarisk demokrati som Sverige, utan snarare en presidentiell demokrati som USA. USA har en president och kongress med olika partitillhörighet som även Frankrike ibland har det, så kallad cohabitation. Det ger givetvis presidenten en hel del svårigheter som de helst hade sluppit, men det är långt ifrån någon nådastöt för någon inblandad part.
 
Valundersökningar står som ”spön” i backen och här några siffror från idag:
LePen 22,62%
Fillon 22,56%
Melenchon 19,84%
Macron 19,59%
Man kan i och för sig spekulera i om det finns en viss skam faktor att uppge Fillon efter alla avslöjanden, det är inte omöjligt att han får lite fler röster än vad som kommer fram i OUs.

Mest övertygade väljare bör Le
Pen och Melenchon ha. Frågan är om de som uppger Macron i undersökningar verkligen tar sig till valurnorna om de har ett halvljummet förhållande till honom. Kommer tillräckligt många ihåg när röstskolkande ledde till att Jean Marie LePen kom till andra omgången?
Tror vi ska ta spelbolagens odds med en stor nypa salt här. De var rent av sämre än opinionsundersökningarna när det gällde Brexit och Trump.
Tror att Macron får det svårt. Han kan mycket väl bli utslagen i första omgången och det kan bli två av de övriga tre kandidaterna som går vidare. Troligtvis är Le Pen en av dem.
Har vi inte hört samma självsäkra visa vid både Brexit och Trump-valet?
Att obildat pack gärna gnäller och kverulerar, men sen inte orkar ta sig upp från sängen på valdagen/-arna.

Man bör nog inte glömma att
ilska är en stark motivator.
Och både Le Pen-väljarna och Melenchon-väljarna är arga, vill ha förändring.
De är beredda att gå och rösta.

Ligga på ”sofflocket” är något som den bortklemade medelklassen kommer att göra - inte de som känner personliga skäl och behov av att vara med och skapa förändring.

Le Pen har ju också fantastiskt högt stöd i grupper inom offentlig förvaltning.
51% bland rättsväsendets representanter, 40% bland statstjänstemän, och ungefär lika mycket hos vårdpersonalen.
Det är utbildade människor, som lever i ett system de uppenbarligen inte vill ska överleva en dag till.
Dvs de kräver förändring. Det är därför de vill rösta på Le Pen-kvinnan.


Macrons sympatisörer - det är nog tidningarna själv det.
Foliehatten ”hoppas” att Le Pen vinner bara för att se hur svensk media kommer att hantera detta! Kan redan se rubrikerna och snyftreportagen i SVT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar