onsdag 24 maj 2017

Cecilia Uddén journalist eller åklagare!

Publicistklubbens Stora Pris tilldelas 2017 Cecilia Uddén, med motiveringen:En detaljernas mästarinna, med unik röst, målande språk och ett brinnande engagemang som inte lämnar någon lyssnare oberörd.”
Cecilia Uddén har varit utrikeskorrespondent för Sveriges Radio i sammanlagt 20 år. Svenska radiolyssnare har via henne lärt känna skräddaren i Gaza, den judiske slaktaren i Teheran och andra individer som har utmärkt Cecilia Uddéns journalistik där vardagslivets detaljer sammanflätas med storpolitik.
Motiveringen som publicistklubben ger Mellanösternkorrespondenten Cecilia Uddén, att hon har ett brinnande engagemang som inte lämnar någon lyssnare oberörd, stämmer till 100%! Det publicistklubben glömde i sin motivering var att Cecilia, är en kulturmarxist av värsta rang. Priset är för lång och trogen tjänst i svensk PK-media!

Uddén i SR
och SVT är ett ”ödem” vad beträffar objektivitet och saklighet. Cecilia är en oseriös journalist och hon berättade i SR om sitt arbetssätt.
Cecilia Uddén: "Vi har ingen anledning att vara opartiska!"

Numera ligger agendan mera i linje med "värdegrunden" i
SR/SVT och Sverige. Är det verkligen acceptabelt med en medarbetare i SR/SVT som öppet går ut med att man inte redovisar båda sidornas ståndpunkter?

Hur opartiskt skötte hon sin bevakning kring det amerikanska presidentvalet Kerry v. Bush - vilket hon med rätta blev avstängd två år för efteråt. Fälld av Granskningsnämnden och stoppades från att rapportera om USA-valet.

Cecilia Uddén
framförde i P1 Morgon 2004 att John Kerry skulle vara bättre som president än George W Bush. Hon sade också att hon inte tyckte att svenska medier hade något som helst krav på sig på opartiskhet när det gällde valet i USA: ”Vi har
ingen anledning att vara opartiska och redovisa båda ståndpunkter på samma sätt som vi skulle göra i ett svenskt val. Det gör vi inte i andra internationella frågor”
Erika Bjerström, som såg omväxlande förstoppad och förtvivlad ut under SVT:s USA-valvaka, har plockat upp Uddéns fallna mantel.

Cecilia växte tydligen upp i Egypten och talar arabiska. Hon verkar vara så stolt över det, att hon därför hela tiden måste demonstrera sympatier för araber.

Partisk var Uddén när hon rapporterade om den kvinna som miste tre döttrar när en migrant smugglarbåt kapsejsade på Medelhavet. Då grät hon. Visst förstår man att hon berördes av kvinnans öde, men
Cecilia startade en formlig kampanj för att kvinnan skulle specialbehandlas och få asyl i Sverige, där hon hade två systrar, vilket inte är ett asylskäl. Uddén lyckades med detta, Billström sade att man skulle försöka inom flyktingkvoten, vilket också skedde.

Det finns oändligt många konflikter i världen där människor råkar ut för de hemskaste saker. Särskilt i Afrika pågår flera mycket grymma inre konflikter, där människor kan mista många familjemedlemmar. Där finns även svältsituationer, som i Sydsudan. Är det värre att se sina barn drunkna, än att se dem långsamt svälta ihjäl?

9 av 10 barn i världen föds i u-länderna. Därför kommer tragedier där föräldrar förlorar flera barn oftast att inträffa i u-länder. De har för det första fler barn, för det andra är riskerna större. Snabb folkökning på en given yta skapar
brist på resurser och därför konflikter om resurser, vilket oundvikligen gör att barn dör.

Cecilia Uddén är och ser sig förmodligen lika mycket som journalist som aktivist och världsförbättrare. Och ännu värre blir citatet när man läser det i sitt sammanhang i den ursprungliga ordfronts-artikeln:
"Lotta Schüllerqvist beskriver sitt ställningstagande i konflikten Israel-Palestina, som glasklart. Enligt henne är ockupationen det grundläggande problemet och Israels tillbakadragande den enda lösningen. Men, förklarar hon, jag har en skyldighet gentemot min arbetsgivare att vara balanserad.


Denna balanserade journalistik är grunden till problemet med rapporteringen enligt Cecilia Uddén, Sveriges Radios korrespondent 1993–97, som nu är åter i regionen:
För att kunna beskriva konflikten ärligt måste man ta part med den svagare sidan.


Cecilia Uddén har vid flera tillfällen blivit ansatt av SR:s styrelse som försökt att få henne sparkad för att hon inte rapporterat tillräckligt ”balanserat.”
Men, invänder Cecilia, det är inte en konflikt mellan två jämbördiga parter, det går inte att vara balanserad."
"För att kunna beskriva konflikten ärligt måste man ta part med den svagare sidan. "Cecilia Uddén, ang. konflikten Israel-Palestina.
 
 Cecilia är en megafon för tunnelgrävare i Hamas tjänst. På något sätt lyckas hon ge röst till kampen mot Israels massiva militäriska övertag. Hon faller inte i gråt, för att Hamas använder sig av barn för att gräva tunnlar.

Till detta kan läggas
ett inslag ”P1-morgon”, som bland andra uppmärksammades av DN:s ledarskribent Erik Helmerson. Det hade rubriken ”Israeler och palestinier om våldet i Israel” och rapporterades av Mellanösternkorrespondenten Cecilia Uddén.
Den första att uttala sig i programmet var en palestinsk demonstrant som högljutt proklamerade sin stora förtjusning i de knivmord som den senare tiden drabbat israeliska civila.
Den andra var den palestinska politikern Mustafa Barghouti.
Uddén kallar honom ”en oberoende röst” eftersom han varken tillhör Fatah eller Hamas. Att han är en palestinsk aktivist nämns inte. Barghouti konstaterar att det nya upproret beror på att palestinierna förödmjukas av Israel, som dödat alla förutsättningar för fred. Alltså Israels fel igen.
 
En hyllningsfilm till Cecilia Uddén visas, som det bör, på Folkets Bio. Den recenserades försiktigt på P1 som sa rakt ut, att det var tråkigt att se Cecilia med familj dricka kaffe. Gråt inslaget i Egypten är med i filmen - till bilder av ett hav. Pekoralvarning!
Det dröjer inte länge innan vi har en gata uppkallad efter denna hjältinna.  Uddén Gränd vid Mosebacke.

Den där bilden säger det mest om den slagsida Uddéns lögnaktiga reportage typiskt sett har ...

"Uddén kritiserades i december 2011 av Dagens Nyheters politiske chefredaktör Peter Wolodarski för att ha poserat på bild med två salafister hon intervjuat. Salafisterna hade under intervjun uttryckt stöd för stening till döds av kvinnor som har sex utanför äktenskapet. Bilden, som visar hur Uddén håller om salafisterna, publicerades på Sveriges Radios webbplats. Uddén bemötte kritiken genom att poängtera att det rörde sig om två unga kvinnor och hävdade att hon antagligen inte skulle ha poserat på liknande sätt med högerextrema män"

Uddén har verkligen en lång och imponerande fadäs lista. Tur att hon är livstidsanställd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar