söndag 21 maj 2017

Feministisk stadsplanering i Stockholm!

Många platser i Stockholm domineras det offentliga rummet av män. Det hoppas staden ändra på genom att bostadsbolagen nu arbetar med feministisk stadsplanering.

Stockholms bostadsborgarråd Ann-Margarethe Livh:”Det är en fråga om makt.”
I ett försök att förändra stadsbilden har kravet på feministisk stadsplanering skrivits in i ägardirektiven för de kommunala bostadsbolagen.

Livh fortstsätter: ”Det handlar ju egentligen om att skapa ett offentligt rum där alla är trygga. Men eftersom det finns en manlig dominans i flera delar av Stockholm måste vi utgå från kvinnor och deras synpunkter. I ett demokratiskt samhälle ska det offentliga rummet ägas av alla.”

I en dokumentär i SVT från en av Stockholms förort var det rent ut sagt bedrövligt, hur bilden såg ut. En kvinna på ett kafé blev hänvisad att sitta avskilt vid ett bord , som de tyckte passade. Kvinnor fick synpunkter över sin klädsel och längden på kjolarna, men även svenska kvinnor som de som inte anpassade sig, letade de upp och trakasserade. Rent ut sagt är detta för bedrövligt och att sådant kan få pågå i dagens Sverige!
 
SVT Nyheter har tagit upp detta i en artikel.
Nurcan Gültekin samordnare i Järva för Svenska Bostäder: ”Kvinnor känner sig utstirrade och otrygga när de går över torget i Husby centrum. I ett försök att bryta mansdominansen på allmänna platser i stadsdelen kommer därför Svenska Bostäder, för första gången i Sverige, att anpassa ett centrum efter en feministisk stadsplanering. Bland annat kommer man att flytta på ett kafé där det sitter mycket män. Kvinnorna har inte vågat ha kjol på sig. De upplever att de haft ögonen på sig och känt ett obehag från och till tunnelbanan. Det är ett mansdominerat ställe.”

Även TT har haft ett inslag!
Stockholms bostadsborgarråd Ann-Margarethe Livh: ”På många platser i huvudstaden domineras det offentliga rummet av invandrare. Det hoppas staden ändra på genom att bostadsbolagen nu arbetar med nationalistisk stadsplanering.”

Solen skiner på pensionärerna när de korsar torget i Husby centrum, på väg hem från sin vanliga förmiddagsrunda till matbutiken och apoteket. Precis som många andra som TT träffar undviker de att komma hit på kvällen.
Jag är rädd för att gå hit när det är mörkt, det är bara massa invandrare som skriker. Om de kunde göra det lite tryggare för oss här så kunde vi kanske också sitta ner på torget och umgås, säger pensionären.

Ann-Margarethe Livh känner till problemet och säger att det finns flera platser i Stockholm där det offentliga rummet domineras av invandrare. I ett försök att förändra stadsbilden har kravet på nationalistisk stadsplanering skrivits in i ägardirektiven för de kommunala bostadsbolagen.
Livh: ”Det handlar ju egentligen om att skapa ett offentligt rum där alla är trygga. Men eftersom det finns en utländsk dominans i flera delar av Stockholm måste vi utgå från människor och deras synpunkter. I ett demokratiskt samhälle ska det offentliga rummet ägas av alla.”
Det kommunala bostadsbolaget har planerat en studieresa till Belfast i höst för att lära sig mer.
Livh: ”Nordirland är ett europeiskt välfärdssamhälle precis som Sverige och vi hoppas på att få inspiration och knyta nya kontakter med britterna som har många års erfarenhet.”

Vad betyder feministisk stadsplanering rent konkret? Ska man bygga köpcenter som endast säljer bindor och glass? En mur i centrum som skiljer kvinnorna från männen?

Feministisk stadsplanering är ungefär lika effektivt som att försöka avskaffa pedofili genom att flytta alla dagis en mil från närmaste bebyggelse eller att teckna en bra försäkring och tro att man på det sättet undviker att en olycka skall hända.
Man löser ett problem man kan hantera istället för det verkliga problemet, som man inte rår på. Och så känner man sig nöjd med att ha "löst problemet."

Feministisk stadsplanering löser inte grundproblemet, invandrade mäns kultur
och kvinnosyn.
Varför ändrar inte feministerna istället på invandringspolitiken. så skulle problemen kunna lösas snabbt.
En feministisk invandringspolitik skulle kunna innebära att endast kvinnor får PUT och TUT, medan män med avvikande kvinnokultur istället deporteras. Eventuellt kan man utvidga detta till, att man drar in de PUT och TUT som givits till män, med omedelbart efterföljande deportation. Vips är problemet löst!
Ibland får man skämta!
 
Fast egentligen verkar ingen veta vad det innebär? Med andra ord, ganska tryggt att skriva in något sådant. Än så länge inget som ger stora svallvågor men ändå låter det progressivt!
Sverige har alltså plötsligt fått ett samhälle där kvinnor är rädda för att gå ut inte minst om dom är lite "lättklädda" vilket är lätt hänt under denna tiden på året.
Och eftersom inga problem i Sverige någonsin är nya, utan är något som alltid har existerat, så har kvinnor i alla tider suttit hemma och tryckt, medan männen varit ute på gator och torg och ställt till med oreda. Hur kan vi ha tillåtit detta?

Att stadsplanerarna aldrig tagit någon hänsyn till båda könen är ju direkt groteskt!
Det är hög tid att vi börjar diskutera vilka saker som bör existera i det offentliga rummet.

Lekplatser - Okej, så länge de riktar sig åt mindre barn.
Fotbollsplaner - Inte okej. Vem som helst kan se att fotbollsplaner främst nyttjas av män, det lockar till sig oönskade element och kan vara obehagligt för kvinnor att passera.
Dessutom tar de upp orimligt mycket plats, förbjud fotbollsplaner!
Eventuellt kan man behålla en del som då enbart får nyttjas av kvinnor.
Pubar/krogar - Motbjudande, bör förbjudas utan vidare diskussion.
Stickningsstugor, Platser för yogautövning, Lokaler för matlagningskurser - Mycket bra!
Vägar - Dåligt, vägar nyttjas främst av män som framför diverse platskrävande fordon. Förbjud vägar!

Det här är såklart bara en snabb genomgång som kräver rejäl påfyllning men det är åtminstone en start.

Feministiskt snöröjning var lite startskottet i Stockholm men det fick lite felriktad kritik, problemet var inte att snön faktiskt föll,
utan snöröjningen utfördes av män.

Ett av problemen som den feministiska stadsplaneringen har missat är att vi har nu har en obalans i mängden män/kvinnor tack vare alla alla ensamkommande barn, så alla städer är per automatik mansdominerade!

Foliehatten tror att det här är det sista rycket för galenskaper nu innan valet, för sedan dröjer det nog innan vi ser de mest extrema tokerierna igen i Stockholm.
MP som låg på tvåsiffrigt lär vara i det närmaste utraderat och F! på 7 procent lär inte gå mycket bättre, efter att de gjort bort sig med sina stolliga tillgrepp, i synnerhet snöplogningen.

1 kommentar:

  1. Det där med selektering av kvinnor var en god ide.
    Törs man också infoga ett önskemål om max BMI på 23 (för kvinnor) ?

    SvaraRadera