måndag 15 maj 2017

SVT Nyheter avslöjar sanningen: De första svenskarna var mörkhyade!

I ett svensk forskningsprojekt har man kommit fram till att de första svenskarna var mörkhyade. Artikeln som beskriver forskningsresultaten illustreras med en bild på en mörkhyad man. Det låter rimligt att de första människorna i Sverige var mörkhyade. Konstigt är att SVT benämner dem som svenskar. De talade inte ens ett indoeuropeiskt språk

Glider man på sanningen här? SVT:s bild till artikeln, som dom själva ritat, ger vid handen att de första svenskarna var väldigt mörkhyade. Kan detta verkligen stämma?

Hur kommer Neandertalmänniskan in i detta sen? De fanns väl i Europa redan när utvandringen från Afrika startade? Neandertal
människan sägs ha varit rödhårig och blåögd. Förmodligen hade Neandertalmänniskan överlägsen teknik jämfört med de som utvandrade från Afrika. Vita européer har DNA från Neanderthal, men det har ej afrikaner.
Är detta historieförfalskning? Ser vi en ideologisering av historieframställningen?

Det Foliehatten förundrar över är, varför hudfärgen plötsligt är så viktig för SVT Nyheter? Hela redaktionen på SVT måste "kommit i byxorna", när de fick skriva detta. För all kunskap, all civilisation kommer utifrån, svensken är bara en brutal best som behöver tyglas. 
Kan det handla om historierevisionism med politiska syften? Precis som i fallet med vikingarna, som man numera vill framställa som att de varit mångkulturella. Allt för att passa in i den politiska agendan. Hur folk såg ut för 10000 år sen vid vårt geografiska område spelar väl ingen roll, för då fanns ju inte ens Sverige som land. Alltså var dom inte svenskar.

Antar att SVT kommer att följa upp med att världens envisaste folk som bosatte sig här och var tvungna att planera för hela året och tänka långsiktigt och samarbeta för att överleva och hela tiden uppfinna lösningar för att få föda och skydda sig mot elementen formade världens mest demokratiska folk och som har uppfunnit mest och därmed berikat mänskligheten mest av alla? Nja, tveksamt va?

Det tar ett tag för en människa att utvecklas optimalt för sitt närområde. Vår ljusa hy har med upptagning av D-vitamin att göra.

Att det skulle knallat några albinos hit låter bara löjligt, däremot så visar det på att våra dagars vita ras uppkommit i Sverige, och inte någon annanstans.

"Idag tyder DNA-resultaten på att de var människor med rötterna i nuvarande Turkiet och Syrien, som tog med sig kunskapen om att bruka jorden och hålla tamboskap. Nykomlingarna spred sig ganska snabbt ända upp till Mälardalen, och Jan Apel tror att de trängde undan den ursprungliga befolkningen på sin väg norrut. "
Nu var det väl inte riktigt det som forskaren hävdade. Snarare att de första jordbrukarna i södra Skandinavien härstammade från Mellanöstern. Det är knappast kontroversiellt då det var där jordbruk utvecklades. Dagens svenskar härstammar från en rad olika grupper som vandrat in i Skandinavien under olika tidsepoker.
Vår ljusa hud kommer från gradvis anpassning.

Det har med kroppens bildande av D-vitamin att göra.

Runt ekvatorn skyddar mörk hud från den högre UV-exponeringen, men mörk hud minskar kroppens förmåga att bilda D-vitamin från solljus, så på våra nordliga breddgrader med lägre exponering från solen så leder det till D-vitaminbrist. En ljusare hud var en evolutionär fördel här och gradvis så anpassade sig befolkningen till det.

Att alla människor ursprungligen kommer från Afrika är ju känt sen gammalt. Att stenåldersbefolkningar i norra Europa troligen var mörkhyade är heller ingen nyhet. Att de var blåögda är ju intressant men heller inte nytt. Man antar att ljus hy är anpassning hos framförallt jordbrukare som inte får i sig D-vitamin från kosten i lika hög mån som jägare. Därför är te.x. eskimåer och tidigare samer ganska mörkhyade, men inte te.x. Japaner och finnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar