fredag 5 maj 2017

Malin Wollin om SVT Plays program: ”Vem bor här? En vit!”

”Men vad ingen av dem nämnde och som jag förundrats över sedan starten är hur otroligt vitt detta program är. SVT har lyckats få med både män och kvinnor, spridda åldrar, barnfamiljer, ensamstående och vitt (VITT!) skilda yrken.

Det är vita människor med vita hem. Hittills i årets säsong har tjugofem personer visat upp sina hem.
Av dessa tjugofem personer har tre ”icke-svenskklingande” namn. Hur är det ens möjligt att få till ett så uruselt tvärsnitt av Sveriges befolkning?
Har bara vita människor med vita hem anmält sitt intresse?
Vill SVT få oss att tro att utomeuropeiska människor bor i trånga lägenheter med inredning från ”deras kultur” och att det därför blir alldeles för lätt att gissa vem som bor var? Har alla en get på sin balkong och hummus på spisen, eller vad är problemet? ”

Vad ska man säga? Går det ens att diskutera kring sådan här idioti? Vad vill Malin uppnå med sina påståenden? Verkar som om hon är besatt av vithet!

Det
är väldigt uppenbart att Malin anser att vithet är någonting fel, åtminstone inget man bör tycka om.
Ganska ironiskt att hon själv säger att hon och alla i hennes bekantskapskrets inte la märke till det faktum att "alla" var vita på direkten.


Stackars Malin
att hon har tänkt onda rasistiska tankar och att hon dessutom har kommit på sig själv, med att inse detta och får panik för att hon är rasist.
Hon upptäckte inte denna rasism vid
en första anblick och får dåligt samvete och känner sig tvingad och skriva en krönika. Med krönikan i Aftonbladet, vill hon att alla ska förstå, att hon faktiskt insåg sin rasism och självklart kommer alla som läser detta, förstå hur allvarligt det här faktiskt är. Man undrar om hon är färgblind?
Om nu alla skall följa Malins resonemang får man hoppas att SVT inser allvaret med att sända rasistiska program. För SVT blir det förstås ett dilemma! Antingen får man ta bort det rasistiska programmet eller se till att inte bara ”vita” människor finns med! Troligtvis är den främsta anledningen att en minoritet av svensk-svenskar inte alls vill vara med i den här typen av program.
Foliehatten är ganska säker på att SVT hade hoppat ”jämfota av glädje” om de kunde presentera familjen Mohammad och deras hem - men familjen Mohammad är sannolikt ganska ointresserad av att vika ut sig i Kafir-media!

Malin skjuter nog vid sidan av målet här. Det är inte SVT som väljer bort invandrare vilket de aldrig skulle göra, det är invandrare som väljer att inte vara med i SVT:s utvikningsprogram, vilket de för övrigt gör helt jävla rätt i.

Malins sista kommentar: ”vill SVT få oss att tro att utomeuropeiska...” är däremot fantastisk rolig, för det är väl typ exakt så som många hade tänkt.
Om man är rasist och förutsätter att människors etniska bakgrund rent generellt ofta påverkar människors kulturella livsstil. Talar vi om de med utomeuropeiska namn,det Malin syftar på, så kanske siffran trots allt landar på drygt 15% av Sveriges befolkning som har utländsk härkomst. Om 3 av deltagarna har sådana namn så får man det till att ungefär 12% av deltagarna har varit utomeuropéer, vilket alltså ger en relativt sanningsenlig representation av befolkningen..
Undra
r om Malin tycker det är lika problematiskt att typ 40% av alla deltagare i melodifestivalen 2016 hade utomeuropeiska namn..
Ne
j, men lite allvar, precis som hon själv skriver så handlar det troligtvis främst om att utrikesfödda och personer med utomeuropeisk bakgrund inte har sökt till programmet i lika stor grad som svenskar. Jag skulle nästan vilja påstå att ämnet hör hemma i antropologi då frågan också handlar om varför det eventuellt blivit såhär. Socioekonomiska faktorer, sociokulturella faktorer, geografiska faktorer, olika gruppers tillgång till STV/Media och segregationsfaktorer är nog nyckeln.
Att SVT troligtvis letat frenetiskt för att ens få med tre utrikesfödda i ett sånt här program är inget konstigt scenario.

Men vad vill Malin uppnå med sin
krönika?
Varför fråga hon bara inte sina "kollegor" på SVT hur det blev såhär?
Varför är "så få" av deltagarna utlänningar?

Man får egentligen känslan av att hon innerst inne är ganska rasistisk och detta är en ogenomtänkt krönika som genomsyras av ointelligenta tankebanor och påståenden. Något som är skrivit i hast och grundar sig i personliga syften och inget annat..
Är det inte lite lukten utav ”hets mot folkgrupp som anar här?
Eftersom det är just hudfärgen - etniciteten - hon blir upprörd över?

Hur hade det låtit - rent juridiskt - om det istället var en artikel skriven om "
för många judar och judiska hem här!" eller "För många svarta människor och svarta hem här!"?

2 kommentarer: