fredag 26 maj 2017

Metro och Qviberg en underbar historia!

Foliehatten skrev om Metro: ”det blir spännande att se vad som sker med Metro. Foliehattens tips är att Metro säljs igen ganska snart!” Ibland gissar man rätt!

Hela Metro historien är verkligen ”skum”, Qvibergs köp och försäljning för 1 svensk krona är anmärkningsvärt. "
En kronors affärer" handlar om andra saker än "bara" utbyte av pengar. Det brukar handla om olika former av "fördelar" och gynnsamma sådana.
Det verkar som Qviberg trolla
t hela den svenska medieindustrin! Att en en inbiten superkapitalistisk affärsman hade valt att bara ”kasta” bort 70 miljoner kronor, bara så där - som om 70 miljoner inte är lika mycket värt för honom som för dig och mig!

Hela denna affären är som tagen ur vilken Hollywood-film om svindlerier på hög nivå. Qviberg gjorde det för att få någon fördel, klart hittills vad. Men det kommer nog att komma fram till slut. Som alla svindlerier krävs det att folk tar det på allvar och här i Sverige, insåg han att det skulle bli mycket lätt.

Vi har en media som i praktiken ha
r målat in sig i ett hörn med sitt "värdegrunds-tjat" och sin åsiktskorridor. De skulle bli vettskrämda om Qviberg lyckades få dem, att på allvar tro att en "högerextrem", var på väg att få inflytande över Metros "propagandamaskineri”, rensa ut stalinister, men framför fick han Miljöpartiet att framföra hot!
 
Qviberg visste att han samtidigt inte kunde "brunmåla sig själv",det går inte att säga vilka vidriga saker som helst, utan det måste göras med finess.

Qviberg började med att först "fiska" efter reaktioner.
Han började yttra de numera berömda orden om "Stalinister" ... ordet är dessutom ett rött ”skynke” för alla i vänstern. Reaktionerna han väntade på kom också, i riklig mängd.

Hans svindleri kunde alltså sättas igång.
För att öka sin trovärdighet, det var "legitimitet", att även "den andra sidan" skulle börja tro på honom. De som är kritiska till "värdegrundstjafset."
Qviberg har den legitimiteten när hans uttalanden om "utrensningar av stalinister", och allmän extremhögervridning ännu mer trovärdig i industrins ögon, för då ser de Qviberg som en "representant" för dem.

Qviberg lät sig intervjuas av Chang Frick
Nyheter idag. Där han broderade ut sig helt vansinnigt, för en storspelare av hans kaliber och Chang svalde allt och lät sig luras som en liten skolpojke. Att Qviberg valde just Nyheter idag och inte någon av alla de andra "hat-sajterna" visar ju hur god koll han har över det landskapet!
Hela ”stalinist-tjatet” var helt planerat och beräknande.
Efter denna intervju borde folk ha anat ugglor i mossen!

Tittar vi närmare på Qvibergs val, var Nyheter idag det alternativ som var som allra minst "brun-klistrat” och minst farligt. Om Qviberg istället hade valt Avpixlat eller Fria tider, så hade många undrat vad han håller på med och förmodligen hade det inneburit social katastrof för honom.

Chang Frick trodde säkert att han hade världens ”scoop” och han funderade inte en sekund över, varför Qviberg hade valt just honom, istället för ”riktiga medier!

All media gick ”bananas” efter intervjun, eftersom
hela Sverige är så uppdelat och så hårt polariserat av åsiktskorridorerna, att ingen tänkte ett extra steg.
Nu hade Qviberg alla ingredienser för sitt svindleri eller trolleri. Han hade fått den trovärdighet han behövde, han hade fått den legitimitet projektet behövde. Intervjun var det som behövdes för att kasta omkull hela förhandlingsbordet.

Industrin blev
vansinnig, så vettskrämd att den inte kunde tänka klart, inte heller politikerna. De kritiska blev överlyckliga i sin tur, för att de trodde att en storspelare äntligen tagit dem på allvar.
Qviberg säljer Metro efter att ha fått världens uppståndelse och fått igång diskussionen i hela Sverige, på nätet och inte minst i MSN och till och med bland politrukerna. Och att han praktiskt taget ger bort Metro, det gör att man misstänker ännu mer.

Med den uppståndelsen som har blivit, så hade Qviberg förmodligen faktiskt kunnat utpressa medievärlden, att tvinga de större drakarna, exempelvis MTG, Bonniers, Schibstedt att köpa tillbaka Metro för en betydligt större summa än 70 miljoner - för att inte Metro skulle riskera att bli en "ond" tidning, som arbetar utanför ”värdegrunden” och går tvärt emot gammelmedia.
Istället ger han bort Metro. Det känns verkligen som att han har något mer i görningen - att tärningen inte är kastad än.

Det påminner en del om hur Donald Trump har duperat media gång på gång, för att få dem dit han vill och få precis de reaktioner han sökte, exempelvis med hela grejen med Fake News. Sista spiken i kistan, det är den som inte har blivit offentliggjord.

Qviberg har fått igenom "något" och det "något" är något han redan från början hade i kikaren.1 kr i utbyte mot 70 miljoner kronor måste alltså uppfattas som en ”
godtagbar affär.”

I P1-programmet Medierna
nu senast intervjuades några av journalisterna på Metro. Vilka otroliga mallgrodor.
"Vi har förlorat allt förtroende för ägarna. Nu får ägarna försöka återställa förtroendet, så kanske vi tar dem till nåder.  Så lät det ungefär.

De framstod som små barn som inte förstår att det är ägaren som äger tidningen. Och som har makt att göra vad de vill med den.

Foliehatten skulle tro att det slutar med att pappers-Metro läggs ner. Och journalisterna som hoppade på Qviberg blir arbetslösa. Då ångrar de nog, att de inte höll käft och lät stalinisten få sparken, för nu får de sparken allihop.

Vad blir Qvibergs nästa drag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar