söndag 26 augusti 2018

EU spelet om båt migranter!

Det blev ett fascinerande politiskt spel om de afrikanska migranterna ombord på kustbevakningens båt i Catanias hamn på Sicilien. De har legat där sedan i måndags, och inget av EU:s medlemsstater trädde fram som villiga mottagare av de afrikanska männen som huvudsakligen ska vara från Eritrea.

Sverige gav i början av veckan ett bestämt nej. MP hävdade att de inte blev tillfrågade, innan beslutet och de ville ta emot
flertalet. När vi hörde Löfvén i partiledarfrågan fick vi höra ”hacket” i skivan: ”fler måste ta sitt ansvar,” som om det hjälper.
Italien stod fast i sitt kategoriska vägran att låta fler afrikaner gå i land sedan de tagit emot de sjuka och de minderåriga. Kvar ombord är 134 vuxna män. Ingen lösning fanns i sikte.
Efter en anmälan från EU utreds nu Italiens vice premiärminister och inrikesminister Matteo Salvini för brott mot Europakonventionen, rapporterar The Guardian. Efter denna anmälan backade Salvini och låter de 134 migranterna lämna båten.
Enligt Europakonventionen får en asylsökande inte hållas i förvar mer än 48 timmar, utan måste ges rätten att ansöka om flyktingstatus. Utredningen ska därmed undersöka om deras agerande kan klassas som illegal internering och Salvini kan ställas till svars, för att ha hållit dem som gisslan. FN har genom UNHCR bönfallit EU-länderna att komma överens om fördelning och att Italien skulle låta migranterna gå i land. Migranterna ska ha hotat med hungerstrejk.

Det som gör det hela så intressant är att Italien, är
inte vilket land som helst, nu synar de systemet och testar gränserna för nationalstatens suveränitet i förhållande till den överstatliga institution EU som de är medlem i. Italien är ett av EU:s grundländer, en av de största ekonomierna som också är medlem i G7 och nettobetalare till EU

I striden om den utomeuropeiska migrationens vara eller icke vara till EU, drog ett av kärnländerna, det ekonomiska vapen mot EU:s kärnvärden och konstitutionella fundament. Vad ska EU göra?
Visegradländerna hotas med ekonomiska sanktioner, men Italien är nettobetalare, så den typen av hot lär inte bita. Det är stort det som händer nu, med potential att förändra massinvandringsdrivna mångkulturens spelplan för överskådlig tid.

Italiens inställning är att man med råge gjort sitt, för både migranter oc
h EU:s medlemsstater och att man faktiskt sitter med trumf på hand. Di Maio har tidigare försökt att i någon mån dämpa Salvinis konfrontativa utspel, men nu är tonen en annan.

 
Av intresse är förstås också att migranterna kommer från det Eritrea som slöt formell fred med Etiopien i somras och det förkunnades att det nu skulle råda "love, peace and unity" i området.
Varför skulle eritreanerna inte kunna återvända hem? Om ny konsensus blir, att de faktiskt utan risk kan återvända till Eritrea, får det stora konsekvenser för Sverige. Här kom Migrationsverket i december 2015 med ett ställningstagande, om att eritreaner skulle beviljas permanent uppehållstillstånd, mer eller mindre automatiskt, att utvisningar till Eritrea skulle stoppas samt att undantag kring ansökningsförfaranden och identifieringskrav för anhöriga införas.

Huvudorsak för eritreaners flyktingstatus har varit den hårda och långvariga värnplikt landet tillämpat tillsammans med kriminalisering av att lämna landet utan tillstånd. Dessa asylskäl, torde vara historia nu.

Att det är framtidens migrationspolitiska manual som är under upprättande tyder inte minst den kompakta tystnaden i MSM
och SVT på.
 
Det blir spännande att se hur spelet kring detta utvecklas. Flyktingar är en konsekvens av krig, förtryck och orättvis fördelningspolitik som skapar outhärdlig fattigdom, har vi fått lära oss. Att fly och få en fristad undan krig och förtryck är en mänsklig rättighet, anses det. Fattigdomsargumentet har inte riktigt samma legitimitet, men accepteras eftersom fattigdomsdrivna migrationsströmmar anses vara, en konsekvens av förtryckande strukturer upprätthållna av korrupta regimer, västerländsk imperialism och kapitalistisk utsugning. Men det som händer här, blir lite svårt att infoga i gängse schema.

Eritreaner flyr socialismen. Det kan bli lite knepigt att förklara. Särskilt som det gäller en socialistisk stat som har och haft goda möjligheter att bygga och fördela välstånd utifrån, särdeles rika oljefyndigheter.

2 kommentarer:

 1. Framtiden är intresserant.
  Minst sagt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minsta sagt intressant. Mycket beror på hur valet utafller, om mp finns kvar (mardröm) etc.
   Men vi kan väl iaf hoppas att signalerna om hur "välkomna" dessa båtmigranter är har gått fram?
   "Flyktingar" är de INTE.
   De är som skarvfåglar, när de fullkomligt, totalt, skitit ner sin egna ö och dödat allt levande - då flyttar de till nästa ö..

   Radera