torsdag 27 september 2018

Är Alliansen kompletta idioter?

Väldigt få av Sveriges befolkning är insatta i svensk politik, men alla har ändå rösträtt. De senaste årens äventyr/cirkus, visar tydligt, att vi har fyra års mandatperioder p.g.a. väljarnas minne inte räcker fyra år.

Det vi nu ser är ett "spel för gallerierna." Nästa valrörelse kan man stå där och säga att det är SD:s fel som röstade emot, när man försökte bilda regering, och komma undan med det, eftersom man får godkänt av vinkelpressens faktakontroll.
 
Alla vet att Alliansen med sina 143 mandat inte kan bilda regering, utan de måste ha stöd av SD eller det rödgröna blocket. Ändå går de fram. Är de kompletta idioter? Det är för att ge Lööf och Björklund alibi, för att åtminstone ha försökt innan de svek Alliansen. Något som var uppenbart i samma stund som valresultatet blev uppenbart. Det som sker nu är bara wrestling.

Det som är ganska glasklart, är att Löfvén inte kommer vara stödhjul åt Alliansen.

C och L har målat in sig i flera lager i en hörna och har skapat en enorm låsning i
Alliansen. Värst är Björklund som nog inte tar sig ur detta, utan att behöva avgå. C och L riskerar bli stående, utan alla varianter av regeringar. 

Men det kan också vara
så, att Kristersson kör "in i kaklet" och att han visar att han minsann försökte, innan han fimpar C och L. Kanske är inte hoppet ute för M+KD, med passivt stöd av SD+C+L, om de lägger budget och förslag som dessa kan acceptera. 
Alliansen gör väl det de måste i detta läget. Alltså försöka bevara Alliansen. Det kommer ett val 2022. Man kör med ett dödfött alternativ som SD säger nej tack till.
 
Att Alliansen skulle samarbeta med rödgröna, är ett ännu större svek. Då kommer de tappa alla sina högerväljare i nästa val. För L är det ungefär var fjärde väljare som är öppen för stöd från SD. I C är det ungefär var tionde väljare som vill samarbeta med SD. Men C får också svårt att växa, då de framöver kommer behöva kriga om rödgröna väljare. Det enda goda som kommer komma ur det är, att MP åker ut 2022, då C kommer ta de flesta av deras väljare om de tar steget över. Vinnare på det som C och L tappar blir sannolikt M och KD.

Blocken kommer troligen inte påverkas jättemycket då C och L kommer k
oncentrera sig på rödgröna väljare framöver.
Till skillnad vad folk tror så är inte blocken döda. Det är väljare som avgör höger och vänster. Inte partierna. Men det har partiledarna inte fattat.

Av kommentarerna på nätet tycker väljarna att C och L, är hjärndöda. Varför spelar C och L försök att sjösätta ett projekt, de i grunden inte är intresserad av?

Men en del av väljarna är om möjligt ännu dummare, de förstår inte varför de inte kan samarbeta
med alla i den stora 7 klövergemenskapen.

Det är högst osannolikt, att talmannen kommer att föreslå en alliansregering utan försäkran från SD, att de kommer att rösta för deras tillträde och i varje fall deras första budget. Talmannen behöver inte föreslå nånting alls, förrän ett regeringsalternativ som kan få igenom och att en budget finns.

Foliehatten skulle vilja påstå, att det är snudd på tjänstefel om talmannen lägger fram ett förslag om en Alliansregering i nuvarande låsta läge. Det finns inget parlamentariskt underlag för den och det måste ju även talman Norlen veta om.
 
Det är C och L som är vågmästare och måste bestämma sig om de hellre stöttar en KD + M regering tillsammans med SD eller om de hellre bygger en mittenregering. De kan ju självklart skita i regera och göra en ny DÖ också.

C och L borde vara lite proaktiva i att få ihop en mittenregering. Som det ser ut nu så tror Foliehatten att Moderaterna snabbt kommer plocka upp taktpinnen (med hjälp av den moderata talman) och i försök två, bilda regering med KD, med aktivt och förhandlat stöd av SD. Och en sådan regering tror Foliehatten, L och C kommer ha svårt att aktivt rösta emot. Då blir det M plus Kd med stöd av SD. Men om C och L istället är lite proaktiva så kan försök två, bli en mittenregering och ett sådant försök kommer inte bli fällt.
Det är möjligt att C och L faktiskt föredrar en M+Kd(+SD) som de passivt stöder jämf
ört med att själva ingå i en mittenregering med sossarna. Det är ju lite fegt. Men ledningen i C har riktigt riktigt svårt för sossarna.

2 kommentarer:

 1. Du skriver "mittenregering", en bättre benämning är vänsterregering.

  SvaraRadera
 2. Sverige är helt genomsossifierat.
  Åtta partier är alla vänsterorienterade i varierande grad.
  Något äkta "höger"-parti har vi inte haft sedan mycket mycket länge.
  Som någon krönikör skrev för längesedan:
  "Gösta Bohman höger? I USA skulle han betraktas som en suspekt liberal" ("Liberal" i USA = väänster)

  (Letar fortfarande efter en fenomenal artikel om Den svenska sossifieringens historia som jag läste för längesen, mkt läsvärd, men var?)

  SvaraRadera