torsdag 6 september 2018

Vi kan nu se slutet på papperstidningen!

Den mäktiga mediekoncern Bonniers har insett att det råder nya tider med nätet och ledningen har kommit fram till, att de inte har en chans mot Google, Facebook, Yahoo och Amazon, så nu skall hela koncernen styckas i åtta delar och på sikt säljas ut, innan något företag går i konkurs. Nättidningar och nätböcker hotar hela bolagets affärsstruktur.  

Hela tidningsverksamheter, är som ett stort svart hål som slukar kapital från de andra bolagen. Bonnier äger flera stora tidningar Dagens Nyheter, Expressen,Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad. Gemensamt för dessa tidningar är att de tappar stort i utgivna upplagor och frågan är, när och inte om, den första av dessa tidningar kommer att läggas ner.
Tittar vi på tidningsstatisitik ser vi att antalet journalister minskat på bara sex år, från 5200 till 3900 journalister som skall producera allt mer. Förtroendet för papperstidningarnas innehåll ligger på bottennivåer och allt fler väljer nätet istället, för att få korrekt information, istället för de vinklade och tillrättalagda artiklarna.  Ingen glömmer Bonniers ställningstagande och hets mot SD som har uppmärksammats av många. Ingen glömmer heller Expressens förstasida valdagen 2014. En hopknycklad SD valsedel i rännstenen!
 
Att pressen överlever, är tack vare det stora presstödet! Det parti som vågar ta bort presstödet, kommer i princip döda den svenska papperstidningen omgående. Ett annat problem för papperstidningarna är, att annonsintäkterna minskar, de har istället gått över till nätet.

När nu nätet tagit över alltmer, ser vi den verkliga mediedemokratin. Tidningar som Dagens Nyheter kommer inte ha en chans i ett sådant klimat. Tidningen har börjat med kommentarer igen och i princip alla kommentarer är kritiska till artiklarna och i synnerhet deras ledarsidor. Det är också väldigt få kommentarer, vilket också tyder på ointresse. Det värsta är ointresset eftersom det dödar inkomsterna för tidningarna. Det är vad de fruktar mest, att de skall bli irrelevanta.

Det huvudsakliga orsaken till varför den här omstruktureringen sker, beror på Bonnierföretagen har skulder på 8.8 miljarder och stora delar av verksamheten är olönsam. Försäljningen av SF och snart TV4-gruppen handlar om att betala av delar av skulderna. Dessa skulder uppkom förövrigt när Bonnier under ledning av Jonas Bonnier började köpa utländska och inhemska papperstidningar varav de flesta blivit olönsamma efter finanskrisen. Bonnier var inte ensam om, att göra detta misstag. För att få in pengar måste man dra in andra ägare i företaget. Vidare finns det fog för, att Bonnier sneglar på andra mer lönsamma branscher, än förlags och tidningsbranschen. Åsa Linderborg,AB skriver själv, om vad Bonnier planerar att göra och gillar det inte.

Det ser ut som att många vänsterjournalist kommer bli arbetslösa de kommande tio åren. Faktum är att papperstidningen bara har ett decennium kvar, innan den försvinner. När det kommer till propagandan från MSM, så är det liksom under förutsättning, att de tjänar pengar och tjänar de inga pengar, kan de inte heller satsa på något.

En del av Bonniers misslyckanden beror faktiskt på, att de säljer en produkt som egentligen ingen vill ha. Hur många människor skulle läsa Åsa Linderborg om inte LO hade givit henne en tjänst på Aftonbladet? Vad Linderborg säger är, att hon är orolig för att familjen Bonnier, ska tappa kontrollen och då ser vi en helt annan fri journalistik. Faktum är att de flesta journalister, författare och opinionsbildare är antingen usla eller tråkiga. Idag kan du läsa och titta på vad du vill genom den nya teknologin. Vi lever i spännande tider, där informationen är på väg att bli fri och sanningsenlig.
 
Jan Scherman har uttalet sig i Affärsvärlden och han talar om att Bonnier har ägnat sig åt ideologispridande och slösat pengar på rena dumheter. Jan Scherman fick sparken och är förvisso bitter, men nu försvinner 1/3 av koncernen. Han är livrädd för hela företaget skall säljas av. Om det är så illa i Bonnier, måste det vara en fullständig katastrof i Mittmedia och Stampen.

Enligt Scherman
läcker Expressen som ett såll. Istället skall Bonnier ägna sig åt sitt enorma fastighetsinnehav vilket ger familjen 400 miljoner om året. Vidare kommer de behålla det lönsamma bokbolaget, men resterande skall säljas, så Bonnier kan satsa på lönsam verksamhet.

Foliehatten tror inte att någon kommer köpa Bonniers förlustbolag.
Vem vill kasta pengar i sjön?
Om Bonniers inte kan få lönsamhet i dessa verksamheter, vem kan då göra det. Vi kan se framemot nedläggningar.
 
Telia har köpt TV4 och frågan är vad vill Telia med TV4? C More och C More Sport blöder kraftigt och är Bonniers mest förlustbringande enskilda verksamhet. SHL har gjort det jävligt bra som har sålt in sin liga till rena fantasisummorna till C More fram till säsongen 2023/24. Varje säsong kostar cirka 600-700 miljoner för C More Sport. Hur kunde det ske? Man hade enormt duktigt folk hos SHL, på rätt positioner som kunde klämma ur allt som gick ur detta avtal.
 
Varför skall Viacom köpa värdelösa bolag av Bonnier? Tydligen kommer Schibsted tacka nej. Drygt 80 procent av deras verksamhet är nu i lönsam, men då har de sålt ut värdelösa medier. Enligt Scherman finns det ingen chans att aktieägarna till Schibsted kommer tillåta, att de samlar på sig Bonniers papperstidningar. Scherman ger Bonnier fem-tio år, innan de sålt ut det mesta.
De papperstidningar som kanske kommer bli kvar är,  Dagens industri, Dagens Nyheter och kanske Expressen.
För alla journalister är detta en mardröm och av de 3900 som arbetar idag, om fem-tio år, 500-700 journalister!

1 kommentar:

  1. Ibland förstår jag att det finns ett utbrett Judehat i Sverige, och det borde Israels Ambassadör oxå fatta, och reda ut...

    SvaraRadera