fredag 28 september 2018

Har politiker någon moral?

Idag avslöjades det att SD (tidigare M) riksdagsledamoten Patrick Reslow bott i dyra sviter för upp till 4 000 kronor per natt, familjerum och flerbädds lägenheter i samband med sina tjänsteresor. Det handlar om 8000 kronor som SD-toppen lät skattebetalarna stå för.
 
Reslow bodde i sviter för att hans familj reste med honom. Reservationerna var för tre personer. Enligt reglerna borde han då betala för de medföljande. Det gjorde han inte. Hotellet fick alltid betalt för tre gäster. Vistelsen i sig var inte olaglig och hotellet borde inte agera. Det som var olagligt var Patrick Reslows redovisning, då han ljög om detta. Underlaget som presenteras är vagt, och det vet så klart Reslow. Han är jurist. Detta kommer inte få några större konsekvenser oavsett, vad man tycker om det och oavsett vad hotellpersonal säger om, vilka som närvarat vid disken.

Om Riksrevisionsverket hade gjort en allomfattande granskning, så hade detta nog genererat i en störtflod av liknande upptäckter. De gör för att de kan. Ett och annat offerlamm hamnar i pressen.

Undrade varför de inte skrev om detta före valet, men då var Reslow moderat riksdagsman, nu efter valet är han SD riksdagsman och det går att förstå, varför Aftonbladet hellre skriver att en SD politiker fuskat, än att en M politiker gjort detta. Men själva fusket lär ha skett, när han var moderat riksdagsman!
 
Trots ganska mygel klarade vice talmannen sossen Åsa Lindestam sig. KDaren Penilla Gunther och moderaten Michael Svensson åkte ut direkt, medan Caroline Szyber åkte dit, efter ett antal omgångar.
I det här fallet bestämmer SD själva om det här är en "skandal" eller inte.
 
Det finnas tydligen en mycket tillåtande/osund attityd i riksdagen, när det gäller utgifter och liknande, dels tycks riksdagen ha väldigt slappa och otillräckliga rutiner avseende redovisning och internkontroll. Frågan man kan ställa sig är hur många gånger historier av det här slaget ska uppdagas, innan någon får tummen ur och styr upp rutinerna i riksdagen. Är chefer och tjänstemän på det stället så rädda för ledamöterna att de inte vågar opponera sig?
 
Foliehatten anser att alla politiker bör granskas av någon en oberoende instans och kunna tilldömas skadestånd och eventuell uteslutning eller annat straff om de visar sig ha utnyttjat skattemedel för personlig vinning. Oavsett partifärg. Nu handplockar media några enskilda personer som de vill skandalisera aktivt, när alla vet att missbruket med skattemedel är legio snarare än undantag.

Inför en oberoende "folkets revision" värd namnet.
Återinför tjänstemanna- och politikeransvaret.
Låt andra instanser än riksdagen själv eller deras tjänstemän sätta löner och regler för utlägg och kostnader relaterade till tjänsten.
Gör samma som ovan avseende alla personer och bolag avlönade eller finansierade genom skattemedel, inkl våra EU-politiker.
Skapa en "expertgrupp" som assisterar politiker och deras tjänstemän vid upphandlingar av infrastruktur, sjukvård mm. Genomlys sedan varje gång med en momentan öppen revision.
Nu glider riksdagsmän/kvinnor runt på räkmackor likt ett modernt frälse, utan någon egentlig risk oavsett hur dåligt de sköter sitt uppdrag eller missbrukar sin position.

1 kommentar:

  1. Nej, politiker tycks inte ha någon som helst moral! Allt är tillåtet för att uppnå målet, särskilt om det är det personliga välbefinnandet och karriären. Titta bara på Ulf Kristersson och hans vandel!

    SvaraRadera