söndag 12 november 2017

Order från Hultqvist att köpa in ett 35 år gammalt luftvärn som inte håller måttet!

Det är inget annat än ministerstyre, komprimerande fakta för den hyllade Hultqvist. Det är Försvarets materielverk(FMV), som i princip ska vara de som sköter upphandlingen. De togs på sängen av regeringens order att köpa Patriot. Det är besvärande fakta, ett politiskt beslut och skandal att köpa in ett nytt luftvärn som är 35 år gammalt, dyrt och det håller inte måttet! Totalt omfattar affären ett värde på drygt 10 miljarder kronor och där kritiker menar att den avgörs på politik och inte efter prestanda och ekonomi.
Den 7 november 2017 meddelade Regeringen Löfven att man gett Försvarets materielverk (FMV) i uppdrag att skicka en anbudsförfrågan, ett så kallat ”Letter of Request for a government-to-government Letter of Offer and Acceptance”, till amerikanska staten.
Löfvén och Hultqvists lösning på detta hyckleri är att köra över gängse rutiner med beredning, upphandling, offert och förhandling i försvarsutskott och riksdag! Allan Widman som är försvarsutskottets ordförande sågade nyligen detta köp, då det saknades en kalkyl, på hur köpet belastar Försvarsmakten, både ekonomiskt och praktiskt ? Hur lång tidsperiod rör det sig om som Sverige och Patriot ska skydda oss mot Putin?
Varför blev det så bråttom, så att de inte hann begära en offert innan köp? Står tredje världskriget och bankar på dörren eller varför blev det så bråttom att köpa ett luftvärn som på sin höjd kan försvara en promille av
Sveriges yta, mot en dåligt utrustad rebellgrupp som Hezbollah, vilken råkar vara vad Israel har Patriot mot och
mot Iran har Israel Arrow.  Man blir stämplad som rysstroll om man kritiserar detta inköp, när Hultquists trollarmé ska skryta om sitt senaste låtsasvapen.

Dagens industri har i flera kritiska artiklar av Gustaf Tapper gått hårt åt inköpet och handläggningen. Den nakna sanningen är att Patriot är ett 35 år gammalt system, designat för att bekämpa Scudmissiler. Och inte ens det lyckades de med, om man får tro Tapper. För att Patriot ska bli ett modernt skydd för Sverige måste lavetterna laddas med den nya israeliska Skyceptor-missilen. Polen som nyligen valt Patriot har beslutat att ladda sina Patriot-batterier med Skyceptor. Det ska bli intressant att se Margot Wallström besluta om inköp av israeliska missiler. Är det någon som tror att Israel vill sälja till Sverige?

E
n fråga som direkt dyker upp är – var finns kompetensen inom Försvarsmakten? Försvarsmakten uppges ha tagit fram en uppdaterad hotbildsanalys, vilken FMV inte ens fått ta del av. Den ska i stället ha gått direkt försvarsdepartementet och dess chef, försvarsminister Peter Hultqvist. Regeringen och Hultqvist motiverar beslutet med att Patriot-systemet ger den svenska militären förmåga att bekämpa ballistiska missiler.

Tapper har totalt avslöjat inkompetensen hos Försvarsmakten och det är riktigt pinsamt: ”Visst, det stämmer om man nu råkar tro att hotbilden är gamla Scudmissiler och går i gång på filmer från första Gulfkriget 1990–1991. Nästan 30 år gamla filmklipp med explosioner i nattmörker kanske imponerar på svenska politiker, men knappast på luftvärnsexperter. De vet att Patriot inte ens då löste uppgiften på ett bra sätt! Tapper har också kunnat visa personliga sammankopplingar mellan Hultqvist och T Kennedy som representerar den amerikanska vapentillverkaren. Luftvärnet i Halmstad förordar den franska lösningen, billigare och modernare. Han noterade också vagheten om kostnaden. 12 miljarder, på sikt det dubbla enligt DN.
När Polen nyligen bestämde sig för att köpa Patriot-robotar, trots att de är föråldrade och underlägsna såväl de ryska S-300 som S-400 var prislappen 7,5 miljarder dollar för 8 batterier. Det skulle tyda på att Sverige bara skulle få två batterier Patriot för den nu aktuella köpesumman. I den här videon jämförs Patriots prestanda med den ryska motsvarigheten S-400.
Finns det inget inom Försvarsmakten som har tittat på denna video? Då hade de upptäckt att Patriot är totalt underlägsen. Kommentarerna är intressanta att läsa. Undrar vad prislapp och prestanda skulle vara om Sverige skickade en offertförfrågan till Ryssland angående S-300 eller S-400?
Idag är det bara Ryssland, Vitryssland och Algeriet som har S-400. Men Kina, Turkiet, Indien och Saudiarabien ligger i förhandlingar om köp. Egypten, Bahrain, Iran och Vietnam är också aktuella. Kostnaden för ett batteri S400 (8 uppskjutningsrör,112 missiler) uppges vara ca 400 miljoner dollar, dvs cirka 42 procent av priset för Patriot. Man kan uttrycka det så att Peter Hultqvist är beredd att betala 138 % extra för att visa Sveriges underkastelse
och på köpet få ett luftvärn som i stort sett är verkningslöst. Inser inte han och Försvarsmakten att det händer mycket inom tekniken på 30 år?
Ryssland är inget hot och har aldrig varit. De svenska politikerna och Försvarsmakten, borde sluta noja sig över spöken och troll! Försvarsmakten och Hultqvist borde istället krypa ner i sängen, behålla pyjamasen på och låta lampan vara tänd, om det ger dem trygghet.
Norge köper ett flygplan som inte kan upptäckas av radar. Sverige köper ett luftvärn med en radar som kan upptäcka stealth-robotar och stealth-flygplan.
En blir garanterat lurad, vem ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar