torsdag 23 november 2017

Rapport hävdar att solceller är framtiden!

I ett inslag i lördagens Rapportsändning hävde man att installationer av solceller ökat rejält och det är främst privatpersoner som installerar cellerna. Man intervjuade en forskare som sa, att det var den billigaste tekniken i världen. Därefter besökte man Andreas Olsson utanför Kristianstad. Andreas sa att han klarade sig bra på den el som hans solceller gav och att han kunde lagra överskottsel i batterier på 15 kWh,16 st parallellkopplade 12V lastbilbatterier. På dessa 15 kWh kunde han klara sig i nästan 14 dagar. Anläggningen täcker mitt behov någotsånär.
Så långt låter det som en riktig solskenshistoria och Rapport underförstått låter oss tro, att solceller är framtiden i Sverige! I Rapportsändningen står reportern och Andreas framför hans lilla hus och hur Andreas livssituation ser ut, nämns inte överhuvudtaget.

Det Rapport glömde berätta är att Andreas har:
En vattenmantlad köksspis med ackumulatortank för värme
Solfångare på taket 2x2 m för varmvatten
En gasolspis där maten lagas
Han har en varmluftspanel på 2 kvm. Bauhaus säljer liknande.
Rapport glömde också tala om, att det här är ingen lösning med solceller, utan en salig blandning av olika lösningar som troligtvis inte funkar utan att man eldar rejält i spisen när det blir kallt.
Återigen ett riktigt ”feak” inslag av Rapport. De vill få oss att tro att det förnybara är framtiden. Andreas Olsson ljög inte, men sa aldrig hela sanningen.
Hur kan Rapport sända ett sådant vinklat inslag? Hur många tror på denna ”solskenshistoria? Det är skrämmande att man så medvetet propagerar för solceller, på ett synnerligen osmakligt sätt, där man undanhåller korrekta fakta.

Om Rapport hade varit seriösa i sina inslag och inte som nu, en megafon för en teknik som direkt är olämplig för Sverige. Samma sak kan man säga om den rödgröna regeringen som via bidrag till solceller, ser till att lura människor att investera i solceller!
Sanningen är den att s
olceller i Sverige är totalt meningslösa för vår energiförsörjning och kan endast till en mycket hög totalkostnad intermittent producera energi. Anläggningskostnaderna är betydande och staten delar via Energimyndigheten ut skattefinansierat stöd på 20%(kanske höjs till 30%) av anläggnings kostnaden med ett tak på 1.2 miljoner kronor. Totalt har flera hundra miljoner kronor betalats ut sen 2009. Problemen med solceller är flera, men det största i Sverige är att solen lyser för lite. På vintern när energibehovet är som störst i stort sett inte alls, på dygnet är det ingen sol på natten och det är molnigt ofta. Ett annat problem är livslängden på solceller.
Det finns en garanti som innebär att solcellen inte skall försämras mer än 25% efter 25 år. Sedan finns det en produktgaranti på 5 - 10 år. EON lovar "10 års produktgaranti med hög tillförlitlighet". Produktgarantin innebär att om ett fel uppstår, t.ex. vatten läcker in, korrosion, el eller elektronikfel så har man ingen garanti efter 10 år, även om de lovar att utbytet inte skall försämras mer än 25% efter 25 år. Det var till och med så att en "solcellsexpert" var säker på att den 25-åriga garantin gällde allt. Självklart kan ingen köpare uppmärksamma detta. I praktiken innebär det att om det t.ex. kommer in vatten eller fukt i solcellskåpan p.g.a. frost efter 5 - 10 år så får man ingen ersättning!

Nämnas kan att Andreas är energirådgivarna och föredragshållare i Kristianstads kommun! Hur kan Kristianstads kommun anlita honom som föredragshållare?

Ett annat solskensprojekt är EONs Simris projektet. De har också varit med i Rapport. Där kunde EON:s projektledare stolt berätta; att byn Simris skall bli självförsörjande med el. Projekt innefattar en enorm solfångaryta och ett vindkraftverk!

Vi är nästan mitt i den mörka perioden, solen lyser med sin frånvaro och vindarna är oberäkneliga. Blåser det för mycket stoppar vindmöllorna, eftersom det finns en risk för haveri!
Häromdagen på kvällen har de producerat 690 kWh i sol/vindkraft, men förbrukat hela 8880 kWh! Det säger väl en del om intermittent kraftproduktion, när den är som "bäst", inte ens en 1/10 av elbehovet.
Rapport och EON får oss att tro att det förnybara är framtidens melodi, men skulle det förnybara försöka stå på egna ben och marknaden fick bestämma, skulle vi inte ha varken någon vindkraft eller solceller!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar