söndag 6 december 2020

Är H&M fientliga mot facket?

 Till morgonfrukosten lyssnade Foliehatten på TT-nyheterna! TT tog upp alla grova våldtäkter i Indien och hade en lång utläggning om detta. Givetvis var detta ett inslag för en skydda vad som händer i Sverige. Andra nyheter från Indien är ointressanta för TT.

Givetvis blev Foliehatten nyfiken på vad som händer i Indien.Det första som fångade hans ögon var att 2:a kvartalet i år, har ekonomin krympt med 23,9%. Indien med sina 1,4 miljarder är Asiens tredje största ekonomi, fick se sitt BNP rasa under 2: kvartalet och det är det största fall som Indien har noterat. Anledningen är Covid-19.

Det som fångade Foliehattens största uppmärksamhet, var H&Ms konflikt med facket. De anklagas för så kallad fackförstörande, anti-professionell verksamhet, av företagets arbetare i Indien. Det var i början av juni som Euro Clothing Company II (ECC-2) i Karnataka stängdes utan föregående meddelande och mot indisk arbetsrätt. EEC-2 har producerat främst för klädjätten H&M och när företaget stängde sin verksamhet blev1200 textilarbetare, främst kvinnor, utan arbete.

Enligt H&M beror nedläggningen på en konflikt mellan företaget och facket om hur den indiska lagstiftningen ska tolkas. Enligt facket beror det på att EEC-2, som ägs av H&M: s långvariga underleverantör Gokaldas Company, hade en organiserad facklig verksamhet. Gokaldas Company har 20 textilindustrier i närområdet och EEC-2, i den lilla staden Srirangapatna med 25 000 invånare, är den enda med en fungerande fackförening. 900 av de 1200 anställda vid ECC-2 är fackliga.
Prathibha R, ordförande för plagget och textilarbetarnas fackförening, kritiserar hårt Gokaldas Company och H&M.
Prathibha
Vice Nyheter: ”Den enda anledningen till att just denna fabrik stängdes var att den har en fackförening. Ingen av de andra fabrikerna har det.”
Fackföreningsvärldsorganisationen IndustriALL anklagar nu H&M för att ha brutit mot lagstiftningen som ger arbetstagare rätt att organisera sig och anser att uppsägningar av arbetare vid ECC-2 är olagliga, och de gjordes av bara en anledning: "att stoppa den fackförening som är aktiv vid ECC -2 ”. IndustriALL har också presenterat bevis för hur företagets ledning har skickat sina arbetsytor till arbetarna för att övertyga dem att avgå själva genom hot och trakasserier.

Enligt H&M beror dock nedläggningen av ECC-2 på brist på orderingång på grund av
Covid-19 pandemin. Fabriken har tidigare stängts och de anställda har inte fått någon lön under den perioden eller under perioden mellan återöppningen och den nu genomförda nedläggningen. Arbetarna har genomfört flera protester utanför fabriken. Gokaldas arbetare tjänar motsvarande 40 kronor per dag. Fabriken producera kläder för bland annat H&M, Adidas, Gap och Marks & Spencer, men när fabriken i Srirangapatna stängdes var H&M företagets enda kund.

Anklagelserna om anti-facklig verksamhet i Indien kommer inte isolerat. Även i Bangla
deshs huvudstad Dhaka deltar H&M i aktiviteter som innebär att störa facklig organisation. Åtta fabriker, främst leverantörer till H&M och den spanska textiljätten Zara, med flera butiker i Sverige, har avskedat 3000 arbetare som har organiserat sig i en fackförening.
När Foliehatten funderat en liten stund insåg han att H&H är ett typiskt globalistiskt företag som bokstavligen ”suger” ut så stor vinst som möjligt och det som hänt i både Indien och Bangladesh visar också att H&H betraktar facken som ett problem.

2 kommentarer:

  1. Jag behövde inte någon tid för att förstå: "När Foliehatten funderat en liten stund insåg han att H&H är ett typiskt globalistiskt företag ,,"
    - Det är en lyx att få.köpa nytt varje säsong istället för att gå i gamla kläder. Alternativet till att rika köper nytt är att de fattiga inte syr några kläder.

    SvaraRadera
  2. Messkalle!
    Tycker du att det är OK att en sömmerska får 40 kr i veckan = 6-8 kr dagen för att du skall kunna köpa dig nya kläder varje år!
    H&H och andra företag gör gigantiska vinster och så fort facken kommer in och kräver högre löner lägger de ner företagen!

    SvaraRadera