fredag 18 december 2020

De länder som inför bojkottsanktioner mot Kina får nu betala ett mycket högt pris!

Asien som nu är världsekonomiskt centrum och inte USA eller EU som många svenskar tror, domineras totalt av Kina när det gäller handel med varor.

När EU genomför
de sina ekonomiska sanktioner mot Ryssland på order av Obama och USA, är detta inte lika lätt för Australien att göra det mot Kina.

Australien är till stor del direkt beroende av den kinesiska marknaden för flera av deras viktigaste exportprodukter. Kol, vin, timmer m.m.  Bl.a. exporter de vilda tjurar. Foliehatten har tittat en av National Geografics kanaler som handlar om buffelfångst
(vilda) och de flesta lastas på stora båtar som går till Kina.

Australien gjorde det stora misstaget, att order från USA, genomföra bojkottåtgärder mot kinesiska produkter (Huawei). Givetvis gillade inte Kina denna bojkott och nu står Australien där med ”rumpan” bar! Australien agerade inte av styrka utan av svaghet. Landet har nästan 25 miljoner invånare mot Kinas 1300 miljoner invånare och nu har de en stor ekonomisk kris till följd av åtgärderna baserade på Covid-19 och bojkotten mot Kina.

Kina har fått nog av Australiens dubbel och provokationer. De har beslutat att slå Canberra där det gör mest ont - i plånboken. Det rapporteras nu att Kina planerar att hålla tillbaka importen av australiensiskt kol. Detta följer liknande åtgärder från Peking för att begränsa handeln med andra varor som vin, korn, fiske och timmer. Förlusten av exportintäkter för Canberra kan uppgå till hundratals miljarder dollar per år. Tidpunkten kunde inte ha kommit vid en sämre tidpunkt eftersom det ser ut som att Australiens ekonomi nu går in i en lågkonjunktur för första gången på 30 år. De har drabbats av en kombination av
Covid-19 pandemin och minskande handel med Kina.

Premiärminister Scott Morrison uttrycker djup oro över hur det påverkar Australiens ekonomi. När det gäller rädslan för ett förbud mot kolexport till Kina kallar Morrison detta för en "förlust-situation. " Kina har ingått ett flerårigt handelsavtal med Indonesien för kolförsörjning som helt kan ersätta kol från Australien
och detsamma kan sägas om andra varor. Kina är en jätte när det gäller inköp på den globala handelsmarknad. Australien verkar vara den stora förloraren på denna marknad.

Under president Xi Jinping har Peking inlett en "annan strategi." En viktig punkt är att minska Kinas beroende av enstaka leveranser
från länder och särskilt i förhållande till västländska ekonomier, där de flesta ingår i EU.

Detta är dåliga nyheter
inte bara för Australien utan även för EU, vars ekonomier under det senaste decenniet har blivit alltmer beroende av export till Kina. Utan tvekan är det ett element av hån i den kinesiska strategin gentemot Australien och EU. Vem kommer Australien och EU att skylla på?

Peking har upprepade gånger varnat Canberra för att hålla sig borta från politiska provokationer. Ända har Australien följt Washingtons order, att kalla Kina ett globalt säkerhetshot. Peking har fördömt Australien för att ha mentalt stått för en kall krigsmentalitet och för att "uppträda som en krigsförsvarare för väst."

Andra provokationer inkluderar en ny lag som ger australiska stater och universitet möjlighet att minska handels- och investeringsavtal med Kina. Som ett resultat läggs stressiga begränsningar på kinesiska studenter i Australien.
Detta mitt i en atmosfär av rasfientlighet som australiensiska politiker och media har väckt. När Covid-19 växte i år orsakade den australiensiska premiärministern ännu mer oro genom att ta Trump-regeringens sida genom att hävda att de kinesiska myndigheterna hade agerat försumligt. I april krävde Morrison en internationell utredning om utbrottet, vilket Kina rasande avvisade. Peking varnade för att Morrisons "saga" skulle kunna skada bilaterala relationer och handelsförbindelser. Australien har också visat vilja att gå med i USA: s militära manövrer i Sydkinesiska havet för att utmana Kinas territoriella anspråk. Men samtidigt har Canberra tvekat att gå för långt. De vet att de kan äventyra deras förhållande till Kina. Vid en konferens i London förra månaden bad Morrison de andra länderna, att de inte skukke tvingas "välja mellan Washington och Peking", men hans regering hade redan valt sida. Därför är det förståeligt att Peking har börjat utvärdera sina ekonomiska förhållanden "down under."

Ur Kinas synvinkel kan man undra hur mycket de kan uthärda den aggression och förolämpningar r från USA, när det finns gott om möjligheter till stor handel med Kina? Kina kan lätt hitta andra möjligheter att förvärva varor; kol från Indonesien, vin från Sydafrika eller järnmalm från Ryssland, vilket har ökat i år. Men det som är svårt att förstå är den tjockhåriga arrogansen hos australiensiska politiker. Den regerande liberal ledda koalitionsregeringen och lika mycket oppositionspartiet, tycks tro att de kan fortsätta att tala nedsättande om Kina som ett globalt hot.

Australien kom med samma sura utbrott som amerikansk propaganda
och ändå förväntar de sig att det inte kommer att bli några konsekvenser av deras fräckhet. Det liknar hur EU krypande lyssnade på vad Washingtons säger om bojkotten mot Ryssland. De europeiska sanktionerna mot Ryssland är en bild av hur det europeiska blocket lydigt följer Amerikas sanktioner mot Moskva, baserat på ett antal mycket tvivelaktiga anklagelser. De europeiska sanktionerna har kostat den europeiska ekonomin cirka 25-30 miljarder Euro per år i förlorad handel med Ryssland, enligt den tyska handelskammaren och den tyska industrin.

Dessa idiotiska självskadande åtgärder från européerna gentemot Ryssland är en återspegling av Australiens självskada när det gäller deras ekonomiska intressen gentemot Kina. Gemensam nämnare är USA och det visar hur andra länder anpassar sig till USA: s anakronistiska kalla kriget. Men dessa intriger har
det visat sig nu, är ett stort pris för de länder som lyssnar på vad USA säger.

Varför sk
all Kina finna sig i att vara USA: s knähund i Asien? Kina har idag betydligt större muskler när det gäller militär, politisk och inte minst ekonomisk styrka! Det är bara en tidsfråga innan Taiwan återföras till Kina. Kina har hela tiden betraktat Taiwan som en kinesisk provins. Ingen kommer att kunna göra något.

Det är inte längre USA eller Australien som ensidigt kan bestämma handelsvillkoren mellan länderna. Priset kan bli mycket högt för Australiens befolkning. Det var verkligen på tiden, att någon med ekonomisk styrka, sätter ner foten för den ekonomiska krigföring som USA utövar mot alla länder de inte gillar.

Norge kan nu också förlora stora ekonomiska möjligheter till följd av bojkottåtgärderna mot Ryssland
på order från USA. Ryssland står inför en storskalig utveckling av Sibirien och håller på att öppna en nordlig sjöväg som passerar Norge. Norge kommer att uteslutas från denna väg som ett resultat av de amerikanska diktaten om konfrontationspolitik mot Ryssland i norr. I den meningen är både Norges och Australiens relationer med USA nu helt destruktiva för utvecklingen av sitt eget land. Australien kommer att betala ett pris för att vara USA: s gnällande hund i Asien.
Det skall bli intressant att se hur länge till EU och Norge kommer att vara USAs knähundar!

Sverige har också på order av USA satt stopp för att Huawei skall få vara med i 5 G utbyggnaden. Foliehatten undrar om regeringen överhuvudtaget begriper att de lever farligt, när de precis som många andra länder är USAs knähund. Sverige exporter 2017 för 58 miljarder och det motsvarar cirka 5% av exporten. Kina är Sveriges åttonde största exportmarknad och om detta upphör, kan vi se att kommer att få konsekvenser för svensk ekonomi och större arbetslöshet!

Det kommer bli mycket intressant att se hur Joe Biden kommer att agera när han snart blir president i USA och om han inser att USA inte längre är 1:e violinist!

 

2 kommentarer:

 1. Och du menar att aussies skulle ha kysst kinesen i arslet? Kina är världens Isengard där det tillverkas mycket men det mesta är rena rama skitprodukterna. Asiater verkar inte heller kunna uppfinna nya saker utan bara plagiera och sno det som andra har kommit på. Jag förstår inte syftet med din text. Är du maoist?

  SvaraRadera
 2. Ibland blir Foliehatten stum när han ser vilka ko0mmentarer som kommer in.

  Vlad T har en läsförståelse som är under noll. Det finns inte en bokstav om vad Kina producerar.

  Australien, EU, Norge och Sverige är USAs knähundar som lyder blint när USA ger order om bojkotter.
  Tack vare detta har Australien fått en ekonomi som går på knä. EUs företag tappar exportinkomster på SKR 250-300 miljarder varje år med sin bojkott av Ryssland.
  Norge kommer att ställas utanför när Sibirien öppnas upp och vad som händer med Sverige blir intressant att se.
  Märkligt att de inte inser vad det innebär att vara knähund till USA.
  Vlad T har inte heller en susning vad Kina producerar. Foliehatten har det!

  SvaraRadera